Et blik på vores historie – Gamle fotografier

Kommentarer.

Din bedstemor havde en.

Og din mor havde også en.

Du har sikkert også en.

Bagerst på en hylde højt oppe i dit skab, i kælderen eller måske på loftet, har du en slags beholder. Det kan være en gammel metalkasse, der indeholdt småkager for en levetid siden, en gammel skoboks, en moderne plastbeholder med et snap-on låg, eller en forseglet plastpose der har ligget i en skuffe i en evighed.

Indholdet kan bl.a. være tørrede blomster, ferie og livscykluskort og mange gamle fotografier. Hvis dette er din personlige samling, vil du sikkert gerne vide hvem der er på billederne, og hvornår de blev taget. Og du burde ville vide det.

Imidlertid kan disse værdifulde ejendele have tilhørt din bedstemor. Hun – hvis du er meget heldig – kan have skrevet let i blyant på bagsiden. Du kan læse dig frem til at damen i den mærkelige hat er kusine Klara, men du har aldrig hørt om nogen med det navn.

Hvis du er endnu heldigere, kan indskriften angive, at det er en gave fra “din kære bror i London.” Du har aldrig hørt om nogen, der havde en bror i London.

Hvis din slægtning var lidt neurotiske, kan han eller hun havet skrevet navne, datoer og steder på hvert billede. I så fald vil dine slægtsforskningskollegaer fra hele verden lykønske dig med dit held!

Det er dog mere sandsynligt, at boksen er fyldt med gamle billeder – og meget få af dem er identificeret.

Hvorfor skulle de også være det? Deres ejer vidste hvem hver enkelt person var, og hvordan de var relaterede, men deres ejer har ikke været i live i 20 år eller mere. Du var ikke interesseret i familiehistorie, da de levede.

Under alle omstændigheder kunne deres ejer simpelthen ikke forstå, at der i årtier i fremtiden ville være nogen der var interesseret i disse gamle billeder og hvad de repræsenterer.

Jeg ved, at mine forfædre blot ønskede at drive mig til vanvid ved at gemme hvad der synes at være værdifulde billeder og ikke identificere en enkelt person. Jeg er sikker på, at de siger: “Hvorfor skal jeg gøre det nemt for hende? Lad hende arbejde på det!”

Lad os håbe du vil bryde denne kæde af ukendte billeder.

Her er nogle retningslinjer, der hjælper med at bevare indholdet af de gamle bokse.

For det første skal du indse at din forfader gjorde dig en stor tjeneste ved at holde udskrifterne i mørke for at undgå at falme, selvom de måske er blevet opbevaret i ugunstige forhold i garagen, kælderen eller loftet. I gamle dage, da blyant blev brugt mere end i dag, spiste disse påskrifter på bagsiden ikke væk på billederne.

Mange billeder fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet er i god stand, fordi de blev fremkaldt forsigtigt, men mange moderne billeder fra 1950’erne og 1970’erne er misfarvede som følge af lavkvalitets maskinbearbejdning.

Elektroniske medier er altid under drøftelse. Forventet levetid af disse er et spørgsmål om usikkerhed. Hvor mange mennesker kender du med gamle spolebånd, VHS-bånd, eller otte-spors bånd?

Eksperter anbefaler at scanne gamle billeder på cd’er, flashdrev til backup, og også at have en professionel fotograf lave negativer fra billederne. Selvfølgelig er den bedste måde at bevare og overføre dem på, at uploade alle disse billeder på dit MyHeritage-familiewebsted og dele dem med dine pårørende. Det er endda muligt at de har de samme billeder, men deres bedstemor eller grandonkel skrev faktisk navnene på bagsiden!

Do’s og Don’t’s

– Lim aldrig et billede fast og brug aldrig tape, undtagen specielt arkivtape.

– Brug aldrig et album med klæbende sider, hvor billederne er anbragt på et klæbende underlag og dækket af et plastikark. Det er umuligt at fjerne dem uden at føre skader på dem. Skan sider om muligt, tag digitale billeder eller bed en professionel fotograf om at kopiere individuelle fotos.

– Skriv aldrig på billedet med en kuglepen. Brug en meget blød blyant, skriv let, eller brug en speciel blækpen. Skriv aldrig på forsiden og tegn aldrig en ring om en person i en gruppe! Brug et overlæg af servietpapir og skriv navne på det.

– Sort-hvide udskrifter har længere levetid, især hvis de er beskyttet mod lys. Misfarvede, falmede moderne udskrifter kan skannes og farvejustering kan være mulig.

– Gamle lysbilleder med glasdæksel, bevarer fugt og kondens. Muld og svamp producerer sorte pletter. Skanning kan redde det bedste; kopiér til cd’er eller send dem online.

– Arbejd med cd’er, skanninger og fotokopier af billeder og hold originalerne ude af lyset.

– Som din forskning fortsætter, og du finder mere familie, kan du dele dine billeder og bede om at se deres. De kan have det samme fotografi, men der kan have været registreret detaljer på deres kopier.

Hvordan kan du vide året eller stedet for et gammelt fotografi?

Gamle fotografier (19. århundrede) er generelt monteret på et kort med fotografens navn og adresse. Dette er et fingerpeg. Den anvendte fotografiske proces giver et hint til hvilket år der kan være tale om, og tøj detaljer, indvendige dekorationer eller hår stilarter kan give flere informationer.

The Library of Congress tilbyder en hjælpsom guide til at læse og forske fotografier. City Gallery tilbyder også informationer om brug af fotos i slægtsforskning.

Der er også bøger med daterede fotografier arrangeret efter årti med det formål at sammenligne billeder ud fra detaljer, såsom “More Dating Old Photographs 1840-1929.” Introduktionen af eksperten Maureen Taylor giver detaljer om fotografiske processer, papirer, formater, tøj (ærmer, knapper, kraver, halskæder mm.) og frisurer til mænd, kvinder og børn.

Hvad har du opdaget i dine gamle billeder? Fortæl os om dem i kommentarfeltet nedenfor.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.