Hvordan du kan interviewe slægtninge når du ikke kan besøge dem

Hvordan du kan interviewe slægtninge når du ikke kan besøge dem

Interviews med ældre slægtninge er en væsentlig del af slægtsforskning. De kan give dig en masse informationer, som du ikke har chancer for at finde andre steder. Men hvad gør du, hvis du ikke kan besøge din slægtning?

Heldigvis lever vi i en verden hvor det er lettere end nogensinde for at være i kontakt på afstand, og med lidt hjælp fra teknologi og et strejf af kreativitet kan du stadig få al den information du har brug for.

Over telefonen

Den største fordel ved at lave interviews over telefonen er, at i modsætning til med nyere former for teknologi, har de fleste ældre mennesker adgang til en telefon, ved hvordan de betjener den perfekt, og bruger den sandsynligvis regelmæssigt.

Ulempen er, at der ikke er nogen visuel komponent i en telefonsamtale. Det betyder, at du ikke kan vise dem fotografier eller dokumenter eller stille spørgsmål om disse ting, og de kan heller ikke vise dig noget. Det kan også være en udfordring, hvis dit familiemedlem har problemer med at høre.

En måde at omgå det første problem på, er at udveksle visuel informationer forud for telefoninterviewet, enten ved at sende fotokopier i posten eller ved at bruge hvilken som helst digital teknologi de måtte være trygge ved.

Her er nogle tips til at få mest muligt ud af dit telefoninterview:

 • Foretag opkaldet fra et stille rum, hvor du ikke kommer til at blive distraheret.
 • Hav alt hvad du har brug for lige foran dig inden du ringer op. Sæt dig ved et skrivebord med en computer og/eller papir og skriveredskaber, og eventuelle fotografier eller dokumenter du muligvis vil spørge om under samtalen.
 • Udskriv vores liste over interviewspørgsmål, eller forbered din egen liste.
 • Planlæg interviewet til et tidspunkt, hvor din slægtning vil være opmærksom og udhvilet, og lyt til lange pauser eller træthed i deres stemme – eller andet der kan indikere, at det kan være tid til at afslutte opkaldet. Du kan altid ringe tilbage en anden gang.

Videoopkald

Et videoopkald er det tætteste du kan komme på at være i samme rum med din slægtning. Den største udfordring er at sikre, at din slægtning er teknisk i stand til at deltage, da mange ældre har det svært med at bruge videoopkald-teknologi.

Hvis din pårørende ikke har en computer eller telefon med et kamera, kan du overveje at købe et til dem, og få en du kender der bor i nærheden til at installere det og/eller vise din slægtning hvordan du bruger den. Husk at din slægtning muligvis stadig ikke er i stand til at betjene det på egen hånd, og at du muligvis har brug for hjælp fra nogen i den anden ende når du laver opkaldet.

Hvilket kamera eller enhed du bør købe til din slægtning afhænger af hvor teknisk kyndige de er. Hvis din slægtning har meget svært med digitale enheder, er der specielle kameraer der er udviklet specifikt til folk som dem, såsom ViewClix Smart Frame (en billedramme, der kan modtage videoopkald fra enhver enhed med ViewClix-appen installeret) eller GrandPad (en simpel tablet designet til ældre).

Her er nogle tips til at få mest muligt ud af dit interview via videoopkald:

 • Indstil dit webcam eller enhed i et godt oplyst og stille rum, hvor du ikke kommer til at blive forstyrret. Foretag først en test med dit kamera for at finde det bedste sted og vinkel i rummet – et hvor der ikke er baggrundslys, og din slægtning vil kunne se dit ansigt tydeligt.
 • Sørg for, at du har en mikrofon af høj kvalitet, især hvis din slægtning har dårlig hørelse. Husk at lyden fra digitale enheder er af lavere kvalitet end for fastnet. Vær tålmodig hvis din slægtning har problemer med at høre dig – og overvej at ringe til telefonen ud over videoopkaldet for bedre lydkvalitet.
 • Som nævnt tidligere, hvis din slægtning har det svært med teknologi, er det en god ide at have en mere teknisk kyndigt person med din slægtning under interviewet, for at hjælpe med tekniske problemer de måtte støde på.
 • Hvis du ønsker at vise din slægtning fotos eller dokumenter du har, skal du sørge for at holde dem stille for at give et så tydeligt billede som muligt. En anden mulighed er at sende en digital kopi via chat, men de ved muligvis ikke hvordan de kan se dem.

Post og e-mail-korrespondance

I stedet for muligheden for et live-interview er der altid den gammeldags mulighed: et skriftligt interview.

Der er nogle fordele ved et skriftligt interview: det giver din slægtning tid til at tænke over deres svar, og det giver dig en konkret oversigt over de informationer de formidler til dig. Det er også en mere praktisk løsning til at interviewe slægtninge, som har svært ved at høre.

Nogle ældre slægtninge kan være komfortable med at skrive deres svar og sende dem via e-mail, mens andre måske foretrækker at sende dem i posten. Hvis din slægtning ikke har lyst eller mulighed for at skrive svarene på dine spørgsmål, er en anden mulighed at få dem til at optage dem og sende dig optagelsen. De kan bruge en simpel digital optagelsesenhed, såsom en MP3-afspiller, eller en gammel båndoptager, som du kan digitalisere senere. Hvis der er nogen i nærheden, som kan hjælpe med at opsætte et videokamera er det endnu bedre.

Her er nogle tips til at få mest muligt ud af et interview via post eller e-mail-korrespondance:

 • Begræns dit første brev til højst 10 spørgsmål. Hvis der er flere end det, kan det overvælde din slægtning. Du kan altid skrive tilbage med flere spørgsmål senere.
 • Sørg for at give din slægtning alle dine kontaktoplysninger. Du kan endda overveje at sende en selvadresseret, stemplet konvolut for at gøre det lettere for dem at sende deres svar retur.
 • Inkluder kopier af fotografier eller andre dokumenter i dit oprindelige brev, for at hjælpe med at vække din slægtnings hukommelse.

Held og lykke!