Sådan lever du til du bliver 100 år, ifølge verdens ældste personer

Sådan lever du til du bliver 100 år, ifølge verdens ældste personer

MyHeritage kan brugere tilføje tætte eller fjerne slægtninge, og bagefter under Slægtsstatistikker finde ud af hvilket familiemedlem levede længst tid. Men det bliver svært at hamle op med det antal år nogle af de personer i denne blog har levet.

Verdens ældste person

På nuværende tidspunkt, den 3. juli 2019, er verdens ældste nulevende person Kane Tanaka, en 116-årig kvinde som bor i Japan. Hun har haft denne titel siden juli sidste år, efter den 117-årige Chiyo Mikayo gik bort.

Verdens ældste person, Kane Tanaka, før og nu [billedkredit: Guinness World Records]

Verdens ældste person, Kane Tanaka, før og nu [billedkredit: Guinness World Records]

Hvad er hemmeligheden bag sådan et langt liv? Kane mener at hende lange liv er takket være familie, søvn, håb og tro på Gud. Mange andre som har passeret de hundrede år, er blevet stillet det samme spørgsmål og har givet mange forskellige svar. Her er nogle råd fra verdens ældste mennesker, om hvordan man kan leve et langt og sundt liv… selvom du måske bør tage noget af det med et gran salt.

Spis godt… hvad end det betyder for dig

Læger har i årtier fortalt os, at det vi spiser påvirker vores levetid, så det kan kommer formentlig ikke som nogen overraskelse, at nogle nogle hundredårige tillægger deres levetid til deres kost. Alida Victoria Grubba Rudge – som blev 113 år – anbefalede at spise sundt, og Alimihan Seyiti, som hævder at hun blev født i 1886, siger, at hun drikker en masse koldt vand og at hun stort set er vegetar.

Men mange af verdens ældste mennesker har nogle uventede kostråd. Pearl Cantrell mente at hende 116 år havde af gøre med at hun spiste bacon hver dag; Elizabeth Sullivan, som blev 106 år, mente at hendes alder var takket være at hun drak 3 Dr. Peppers om dagen; Agnes Fenton, som blev 112 år, drak en daglig dosis af Miller High Life og Johnnie Walker Blue Label. Emiliano Mercado del Toro blev verdens ældste mand i 2004 og beholdt titlen i 3 år indtil sin død som 115-årig, og han hævdede, at det var funche, en puertoricansk skål lavet af majsmel og torsk, som holdt ham i live så længe.

At forblive single eller ej

Nogle hundredårige, som Susannah Mushatt Jones fra USA (116 år), Leandra Becerra Lumbreras fra Mexico (127 år) og Emma Morano fra Italien (117 år) mente at det at forblive single var en vigtig faktor for deres levetid. Clara Meadmore, som blev 108 år, hævdede at hun havde “for travlt” til intime forhold.

Emiliano Mercado del Toro – nævnt ovenfor – mente derimod, at hans lange liv til dels er takket være hans kærlighed til kvinder. Mbah Ghoto, som døde i den forbløffende alder af 146, fortalte NPR, at han havde et langt liv “fordi jeg har mennesker som elsker mig, som tager sig af mig”.

Er det mere end tilfældigt, at der virker til at være en kønsforskel i dette emne? Måske: Undersøgelser har vist, at mænd lever længere når de er gift, mens gifte kvinder har samme forventede levealder som ugifte kvinder. Dog plejer kvinder som har stærke kvindelige venskaber, at leve længere end dem uden.

Arbejd hårdt, hvil godt

Jessie Gallan, som døde som 109-årig, begyndte at arbejde som malkepige i en alder af 13 år. Hun mente at det var hendes livslange arbejdsmoral som var skyld i hendes høje alder.

Jessie Gallan [billedkredit: zeptha.com]

Jessie Gallan [billedkredit: zeptha.com]

På den anden side mente Leandra Becerra Lumbreras (nævnt ovenfor) at hendes lange liv var takket være hendes vane at sove flere dage i træk. Kamato Hongo, som døde i en alder af 116, sov så meget, at familien sommetider fodrede hende mens hun sov. Mary Francis Carruba, der blev 100 i 2015, siger at hemmeligheden bag et langt liv er, at “være doven.”

Holde på dårlige vaner?

Flere hundredårige hævder at det var rygning og alkohol der holdt dem sunde. Jeanne Calment, som blev 122 år, drak portvin, spiste næsten et kilo chokolade hver uge og røg cigaretter fra hun var 21 til hun var 117 år. Batuli Lamichhane, som blev 116 år, ryger halvanden pakke cigaretter hver dag, og hævder at de hjalp hende at holde sig i live. Dorothy Parke sagde, at hendes læge hævder at det var at hendes drikkevane, som hjalp hende med at blive 100 år gammel.

Hvad synes du? Vil du følge nogle af disse råd? Hvor gamle blev dine ældste slægtninge? Fortæl os om dette i kommentarfeltet!

Søg efter hvor gamle dine egne forfædre blev i MyHeritages samlinger af historiske optegnelser.

Kommentarer

E-mail-adressen holdes privat og vises ikke

  • Christian Frederiksen

    9. november 2019

    Hej, jeg er fra Danmark og min far blev 96 og hans moster blev 105. De havde begge et rigtigt godt humør. Men jeg gad vide om et varmt klima forlænger livet, er det fleste gamle ikke fra de varme lande?