Livscyklus: Deling af familiehistorie

Kommentarer.

Denne blog er skrevet af vores amerikanske slægtforskningsrådgiver, Schelly Talalay Dardashti.

Vores familie har, som mange andre, oplevet livscyklus-begivenheder.

Når familiehistorikere og slægtsforskere taler om at dele familiehistorie ved livscyklus-begivenheder, bliver der generelt refereret til lykkelige mærkedage som fødsler, forlovelser, ægteskaber, dimissioner, fødselsdage og jubilæer.

Vi tænker sjældent på de triste begivenheder, som forekommer lige så ofte, som for eksempel dødsfald i familien.

Udover en traditionel gave ved en lykkelig anledning, kan jeg lide også at give en oversigt over familiehistorien, et diagram og en liste over forfædre, til et ungt par der bliver gift (efter allerede at have tilføjet deres navne), til fødslen af en baby (med babyens navn tilføjet), jubilæer og ved andre mærkedage.

Ved brylluppet af en schweizisk kusine, blev konvolutten med familiehistorien overrakt til brudens mor og dette førte straks til samtaler blandt gæsterne omkring hende. Jeg svarede på mange spørgsmål og mødte adskillige nye og interessante fjerne slægtninge der havde rejst til brylluppet. Alle var interesserede i materialet og spekulerede over hvor jeg havde informationerne fra.

Glædelige anledninger er meget enkle. Begravelser er en anden sag.

Ved en begravelse nogle år siden, ventede der en stor overraskelse for familien da den, med folk fra forskellige byer og lande, samlede sig på kirkegården.

Den afdøde kvindes mand havde på forhånd bestilt en stor dobbelt gravsten, med alt indskrevet bortset fra hans egen dødsdato – han var 94 og stadig rask. Det som var endnu mere overraskende, var at han havde indgraveret sin kones familiehistorie på den store rektangulære granitsten der dækkede hendes grav, og hans egen familiehistorie på stenen der ville komme til at dække hans.

Teksten inkluderede hvor og hvornår de hver især blev født, andre vigtige datoer, navne på deres søskende, forældre og bedsteforældre, og selvfølgelig navnene på deres børn. Faren havde ikke fortalt børnene om gravstenen og familiehistorie-indgraveringerne, og de blev overrasket over at deres far havde gjort dette uden at fortælle dem om det.

Da vi kom tilbage til huset efter begravelsen, begyndte børnene at minde deres mor, og en af dem tog et gammelt billede af moren, hendes søskende og hendes forældre frem. Dette var det eneste billede af hele familien som overlevede efter Holocaust, og moren var kun ét af to medlemmer af hele familien som overlevede.

Heldigvis havde deres mor ofte nævnt navnene på familiemedlemmerne på billedet, hvilket gjorde at hendes ældste søn huskede dem alle. Vi skrev navnene ned på et stykke papir, og lagde det i en konvolut som vi placerede bag billedet indenfor billedrammen.

Uanset om vi fejrer starten på et nyt liv ved en fødsel, fejrer et ungt par på deres bryllupsdag, eller deler vores tanker ved tabet af et ældre familiemedlem, er familiehistorien passende, nyttig og værdsat.

Hver familiebegivenhed er en chance for at tale om familiehistorie, og lære mere om vores forfædre.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.