Holocaust-overlevende ser familiebilleder for første gang

Kommentarer.1

Sidste gang Viktor Okmian, en Holocaust-overlevende fra Letland, så sin far Boris, mor Dobra, bror Ralph og to bedsteforældre var i 1941. Det var kort før hele familien blev myrdet af nazisterne i en skovmassakre i Rumbula, Riga. Ca. 25.000 jøder blev dræbt under denne tragedie. Takket være MyHeritage, så Viktor, 77 år senere, endelig billeder han aldrig tidligere havde set af sin familie.

Viktor, som var 13 år gammel på det tidspunkt, var på sommerlejr. To dage før nazisternes besættelse, lykkedes det forældre af til et andet barn i lejren at smugle Viktor og hans venner fra lejren til Rusland. Derfra rejste han videre til Sibirien.

Efter krigen vendte han tilbage til Riga, hvor han studerede civilingeniør på universitetet. I 1956 giftede han sig, og sammen havde parret to børn. Han emigrerede til Israel i 1974 og flyttede derefter til Berlin. Indtil for nylig delte han sin tid mellem Berlin og Zürich.

Asi Nisselson Lurje er en lettisk-jødisk forsker, som administrerer Facebook-gruppen “Latvian Jews”. Han har også bygget et slægtstræ på MyHeritage med over 40.000 lettiske jøder, som inkluderer medlemmer af Viktors familie. Viktors barnebarn, Alexandra Okmian, havde også bygget sit slægtstræ på MyHeritage, og blev overrasket da hun modtog matches med Asis træ. Alexandra opdagede snart, at Asi havde lagt meget information om hendes familie. Hun skyndte sig til at kontakte Asi, som sagde at han havde billeder af familien Okmian, som han havde modtaget fra Nationalarkivet i Riga.

Alexandra blev endnu mere overrasket da hun hørte at der var billeder, fordi hun vidste at hendes bedstefar ikke havde nogle billeder af sine forældre eller bedsteforældre.

Nu så vi for første gang, at bedstefar havde en bror som hed Ralph – som vi indtil for nylig intet kendte til.

Den 24. september i år, sendte Asi billederne til Alexandra mens hun besøgte Viktor i Zürich. Det var et ekstremt følelsesladet øjeblik.

Bedstefar kiggede på billederne og genkendte straks sine forældre. Han var chokeret og havde tårer i øjnene. Næste dag kom jeg tilbage med billederne, efter jeg havde printet dem ud. Han så på dem og begyndte at fortælle mig historien om hans familie som inkluderede detaljer, som han aldrig før havde talt om. Jeg tror at han vidste, at han snart ville gå bort.

Ti dage senere døde Viktor Okmian i Zürich.

Asi Nisselson Lurje, hvis forskning på det lettisk-jødiske samfund havde hjulpet med at finde billederne, opdagede også at han selv var fjernt beslægtet med familien Okmian.

Skæbnen satte mig i kontakt med denne familie med 4.000 navne. Viktor blev rørt til tårer af billederne. Han var meget syg, og hans tilstand blev forværret efter hans kone døde. Hans børnebørn fortalte mig, at hans sidste ti dage var hans lykkeligste.

MyHeritage bifalder samfundsforskere som Asi, hvis arbejde hjælper med at bringe familier sammen, genforene dem efter en sådan tragedie og give en sådan intens lykke til overlevende, selv mod slutningen af deres liv.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.

 • Helle Rau Hartmann


  25. oktober 2018

  Fantastisk rørende historie.
  Den bliver svær at overgå fremover.
  Så smukt!
  Man håber i sit stille sind, at Viktor nu er genforenet med sin elskede familie, både dem der døde i 1941, og dem han har mistet siden.