Tændstikæsken i sølv som reddede et liv

Kommentarer.

MyHeritages grundlægger og CEO, Gilad Japhet, kan ikke modstå en slægtshistorie-udfordring. Derfor blev han særligt interesseret, da han læste historien om en kvinde ved navn Elda Biva Gambash, der bad om hjælp på en israelsk Facebook-gruppe for folk som elsker historie. I hendes opslag, beskrev Elda sin detektivhistorie om hvordan hun i mange år havde prøvet, men aldrig lykkedes, at finde efterkommerne til den oprindelige ejer af en tændstikæske i sølv, som hendes bedstefar værdsatte højt. Den blev givet til ham af en soldat der reddede hans liv. Gilad accepterede udfordringen, og lovede Elda at han ville gøre sit bedste for at hjælpe hende med at løse hendes familiemysterium. Og Gilad lykkedes i sidste ende. Efter 100 år fik Elda endelig muligheden for at ære og takke den generøse soldats familie.

Således begyndte den fascinerende historie:

Eldas bedstefar, Eliahu Gambash, var en jødisk mand fra Istanbul, der blev rekrutteret til den tyrkiske hær lige før opløsningen af Det Osmanniske Rige. Han blev sendt til Palæstina for omkring 100 år siden (1917-1919) for at bekæmpe briterne. I et slag i Lod blev Eliahu taget til fange af den britiske hær. Et slag førte General Allenby til en hurtig erobring af hvad der i dag er Israel.

Eliahu Gambash på sine ældre dage.

Forholdene var hårde, og mange fangere led af sygdom og deprivation. Eliahu var bevogtet af en britisk soldat, Shimon Lurie, som også var jødisk, og som frivilligt tjente i en speciel britisk militærenhed kaldet “Den Jødiske Legion”.

Shimon Lurie fra den jødeiske legion, ca. 1917-1918.

Den britiske soldat og den tyrkiske soldat indså hurtigt, at de begge var jødiske og udviklede et specielt forhold. Shimon gav Eliahu ekstra mad og vand, i tillæg til dåsevarer. Han tog særlig vare på ham og reddede i bund og grund hans liv. Et venskab opstod mellem de to på tværs af to fjendtlige hære.

Tændstikæsken

Ved afslutningen af krigen, gav den britiske soldat, Shimon, Eldas bedstefar, Eliahu, et minde om deres venskab før de skiltes. Det var en håndskåret tændstikæske i sølv indgraveret med Shimons navn og andre detaljer. Den havde også et emblem, der viste “Judas første bataljon” – en menorah (den syvarmede lysestage) på den ene side med ordet Kadima (fremad på hebraisk) og en davidstjerne på den anden side.

De to soldater planlagde at mødes efter krigen, men det skete aldrig. “Takket være ham, overlevede jeg tiden i fangenskab,” fortalte Eliahu senere sin familie.

Eliahu vendte tilbage til Istanbul efter krigen, og gennem de næste 47 år havde han tændstikæsken i lommen. Den gik i arv til hans børn efter hans død.

Da Eliahus barnebarn, Elda Bivas Gambash, fyldte 13 år, flyttede hun til Israel. Kort tid efter kom hendes familie, inklusiv hendes bedstefar Eliahu, og bosatte sig der. Da han døde i vinteren 1970, fandt familien tændstikæsken som han altid havde haft på sig. Elda bestemte sig for at finde efterkommerne til den jødisk-britiske soldat der havde lavet og givet ham tændstikæsken.

“Da vi tømte hans lommer, fandt vi tændstikæsken, og jeg lovede mig selv, at jeg ville forsøge at finde efterkommerne af Shimon Lurie.”

Søgningen

Elda ønskede at finde den mand som reddede hendes bedstefars liv, eller hans efterkommere, for at takke dem.

Hun begyndte sin forskning ved at undersøge de jødiske legioner, som blev grundlagt af Trumpeldor og Jabotinsky under 1. verdenskrig. Hun fandt ud af, at Shimon Lurie blev født mellem 1893-1895 i Chernigov, Ukraine og immigrerede til Argentina. Han rejste med 53 andre mænd fra Argentina til Israel (via England) for at slutte sig til de jødiske legioner og kæmpe mod tyrkerne sammen med briterne for at frigøre Palæstina. Herfra forsvandt sporene til Shimon. Elda var ude af stand til at finde yderligere spor efter ham eller finde ud af hvad der skete med ham.

38. legion af King’s Regiment [Fra: Museum of the Brigades House, Ministry of Defense]

I årevis ledte Elda efter spor, læste bøger og talte med forskere, men hun kunne stadigvæk ikke finde noget om Shimons familie. Derfor brugte hun Facebook for at udnytte mulighederne som ligger i sociale medier. Hun lagde et billede op af tændstikæsken med et kort sammendrag over sin søgning i en israelsk Facebook-gruppe for historie-entusiaster. Det var da Gilad Japhet, MyHeritages grundlægger og CEO, som også er medlem af denne Facebook-gruppe, så opslaget og tilbød sin hjælp. Elda viste Gilad to billeder af Shimon Lurie som hun formåede at finde under sin forskning.

Gilad forskede personligt alle mennesker ved navn Shimon Lurie der nogensinde havde boet i Israel. Der var kun 13 mænd med det navn. Kun én af disse personer levede i de relevante år, og Gilad mente det var muligt, at han var den manden der kæmpede i 1. verdenskrig. Gilad benyttede sig af MyHeritages SuperSearch, vores skattekiste af historiske optegnelser, for at søge efter Shimon Lurie i et digitalt gravstensregister. Han lykkedes og rapporterede tilbage til Elda.

“Takket være et projekt har vi foretaget, som gik ud på at registrere alle grave på israelske gravpladser, fandt vi graven til en mand ved navn Shimon Israel Lurie, og fødselsåret kunne passe i forhold til historien.”

Gravstenen, i Tel Avivs Kiryat Shaul-begravelsesplads, blev rejst i 1964, og den gav Shimons fulde navn, Shimon Israel Lurie. Dette passer med oplysningerne fra den indgraverede tændstikæske, nemlig at den britisk-jødiske soldats fulde navn var Shimon I. Lurie.

Gilad fandt Shimons barnebarn, Roy Shimon Luria, som bor i USA og Gilad fortalte ham hele historien. Selvom Roy blev opkaldt efter Shimon (hans mellemnavn), kendte han ikke til historien. Men han bekræftede detaljerne overfor Gilad.

“Det billede du sendte mig ser ud til at være min bedstefar. Til sammenligning sender jeg dig et gammelt billede, som jeg fandt i min mors hus, da vi ryddede det, da hun gik bort. Jeg mener det er min fars familieportræt og min bedstefar er ham som sidder. Hans billede, som du kan se, ligner meget det billede du sendte mig. I øvrigt er den lille pige til venstre min tante Rina (Lurie) Shalgi, som stadig lever, er i midten af firserne og bor i Israel.”

Billede sendt til Gilad fra Shimons barnebarn, Roy Luria.

Gilad var overbevist om, at billederne viste den samme person.

Billederne som Gilad sendte til Roy (venstre og højre) og billedet som Roy sendte (i midten)

Gilad var glad for at høre, at Rina, 86, den yngste datter af Shimon, fortsat levede og boede i Israel. Rina bekræftede, at hendes far Shimon Lurie blev født i Ukraine under den kommunistiske revolution og flygtede til Argentina, hvor han kom til Baron Hirsch-gården, hvor nogle jøder der havde flygtet fra de østeuropæiske pogromer, meldte sig frivilligt til at kæmpe i de jødiske legioner. Han sluttede sig til den 38. kongelige bataljon i 1918. Mændene ankom til Israel og kæmpede for at befri dele af landet. Efter krigen tjente Shimon i Sarafand, den britiske militærlejr.

Næsten et århundrede efter at deres forfædre først mødtes, besøgte Elda, barnebarn af Eliahu Gambash, hjemmet til Rina Shalgi, 86, datter af Shimon Lurie, i hendes hjem Israel. Se deres følelsesladede møde her:

“Mit navn er Elda, og jeg har ledt efter dig i mange år, og fra det øjeblik han vendte tilbage fra britisk fangenskab mellem 1919-1970, havde min bedstefar den tændstikæske på sig som han havde givet ham i fangenskab, en engelsk jødisk officer, der reddede hans liv. Hvem ved hvad der ville være sket hvis han ikke havde hjulpet min bedstefar. “

Rina, som ikke havde kendt alle detaljer i historien før hun mødte Elda, kunne ikke tro at de var så heldige at de havde fundet hinanden.

“I alle disse år har du boet ved siden af os i Tel Aviv, og jeg minder at have høre noget vagt om dette emne, men jeg vidste ikke noget udover det. Hvordan lykkedes du med at finde mig?”

Rinas øjne blev fyldt af tårer, og Elda kunne heller ikke skjule sine stærke følelser:

“Jeg bliver helt skør, det er meget spændende for mig. To fjendtlige hære, men to jøder.”

Fra deres samtale blev det afsløret, at Shimon Lurie efter krigen blev boende i Israel og bosatte sig i Tel Aviv. Eliahu, som vendte tilbage til Istanbul efter krigen, immigrerede også senere hen med familien og bosatte sig i samme by, Tel Aviv. Det viser sig, at de to mænd havde boet et par hundrede meter fra hinanden i mange år, uden at nogen af dem klare over det.

Rina viste flere billeder af hendes far Shimon Lurie, der viste, at han var en smuk person, både indvendigt og udvendigt:

Elda og Rina havde svært ved at blive enige om, hvem der skulle tage sig af tændstikæsken fra nu af (i sidste ende fortsatte Elda med at bevare den). Men Gambash-familien fik en meget lykkelig slutning på denne historie. De var glade for endelig at kunne lægge ansigt til familien til den modige soldat, som reddede Eliahu Gambashs liv. Et lille øjeblik, beskyttet i over 100 år, koblede to soldater fra fjendtlige hære og hjalp med at genforene deres efterkommere, ikke langt fra det sted hvor det hele begyndte.

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.