Brødrene Olsen lærer om deres familiehistorie

Brødrene Olsen lærer om deres familiehistorie

Det er 19 år siden at Brødrene Olsen – Jørgen og Niels “Noller” Olsen – vandt Eurovision i Stockholm med deres fantastiske sang “Fly on the Wings of Love.”

De to brødre blev født med 4 års mellemrum og begyndte at optræde sammen, da Jørgen var 15 år gammel og Noller kun 11. De opvarmede for The Kinks i 1965 og udgav deres første single i 1967. De har solgt ca. 3,2 millioner albums, 1,5 millioner singler og 2,7 samlinger siden da. De begyndte at konkurrere i Dansk Melodi Grand Prix for at forsøge at komme til Eurovision i 1978 (nogle gange som duo og andre gange kun Jørgen) med det var konstant lige ved og næsten indtil de endelig smagte sejrens sødme med sejren i 2000 efter syv forsøg. Valget af deres sang til at repræsentere Danmark ved Eurovision 2000 var tydeligvis det rette!

Vi havde æren af at have Brødrene Olsen komme forbi og hilse på deres fans da Eurovision-bussen holdt på Rådhuspladsen for nogle uger siden. På en smuk solskinsdag gav de også et nummer af deres vindersang fra Eurovision som sendte os tilbage til den magiske aften i maj 2000. Se deres hilsen og sang her:

Brødrene Olsen tog også en MyHeritage DNA-test for at lære mere om deres familiehistorier, og MyHeritage-forskerne gravede dybt i de historiske arkiver. Her er hvad vi lærte:

DNA-resultater

Niels (kaldet “Noller”) er 58,1% skandinavisk og 41,9% nord- og vesteuropæisk.

Niels Olsens DNA-resultat

Vi fandt desuden 3.449 DNA-matches til Noller fra USA, Danmark og andre europæiske lande, Australien, Canada, New Zealand og mange andre lande.

Jørgen, er 76,1% skandinavisk og 23,9% nord- og vesteuropæisk.

Jørgen Olsens DNA-resultat

Vi fandt 1882 af hans slægtninge i MyHeritage optegnelser fra hele verden.

Du tænker sikker hvordan det kan være, at disse to mænd, der er født af de samme forældre, har forskellige etniske sammensætninger.

Selvom vi arver 50% af vores etniske markører fra hver forælder, arver vi ikke nødvendigvis 50% af hver type af etnicitet. Det vil sige, hvis din mor f.eks. er 50% irsk og 50% skandinavisk, vil du ikke nødvendigvis være 25% irsk og 25% skandinavisk. Den etniske blanding du arver fra hende er tilfældig; det kunne være 10% irsk og 40% skandinavisk, eller 35% irsk og 15% skandinavisk. De etniske markører du arver fra din mor, skal tilføje op til ca. 50% af dit samlede etnicitetsestimat, men der er ingen måde at forudsige hvordan sammensætningen vil se ud.

Søskende (med undtagelse af enæggede tvillinger) deler ikke identisk DNA; de arver en tilfældig blanding af gener fra hver af deres forældre. Så i det ovenstående eksempel kan du være 35% irsk og 15% skandinavisk, men din søster kan være 10% irsk og 40% skandinavisk.

Nu hvor vi har løst dette mysterium, kan vi fortsætte med at se på hvilke familieopdagelser MyHeritage har lavet om Olsen-familien:

Jenny Marie Nielsen (mormor), strygerarbejder på et historisk palæ

Brødrenes mormors hed Jenny Marie Nielsen (født Jacobsen). Hun arbejdede på strygestuen på “Herregården Rørbæk”.

Vi fandt et billede af hende på hendes arbejdsplads:

Jenny Marie Nielson, længst til højre, i strygerummet på Herregården Rørbæk

Jenny Marie Nielson, længst til højre, i strygerummet på Herregården Rørbæk

Nedenfor er en jobbeskrivelse for en strygepige.

Herregården Rørbæk er et palæ bygget i 1875. Palæet ligge på Lundevej 1 i Ullerslev, og har 14 værelser med i alt 552 kvadratmeter.

Herregården Rørbæk

Herregården Rørbæk

Grandtantens hus ved Høje Bøge Stadion

Vi fandt også huset, hvor Brødrene Olsens tante, Justa Beata Nielson (født Madsen), boede i fra 1958 til 1961:

Brødrene Olsens grandtantes tidligere hjem på Bjernemarksvej 42 i Svendborg

Brødrene Olsens grandtantes tidligere hjem på Bjernemarksvej 42 i Svendborg

Det viser sig, at huset kun ligger 5 minutter væk fra Høje Bøge Stadion i Svendborg, hvor brødrene spillede sammen i 2000!

Knud Madsen (oldefar) og forbrugerkooperativ

På brødrenes fars side arbejdede deres oldefar, Knud Madsen, i en brugsforening, et forbrugerkooperativ. Et forbrugerkooperativ er en forretningsordning, hvor en eller flere nærbutikker ejes af deres medlemmer med det formål at sikre lavere priser for medlemmerne. Hvis butikken havde overskud ved slutningen af året, kunne medlemmerne vælge at bruge dem til at købe flere varer eller investere pengene i butikken/butikkerne. I 1896 blev alle forbrugerkooperativer i Danmark fusioneret til én organisation med mere end 1,6 millioner medlemmer.

Bygningen hvor Knud arbejdede på Gl. Byvej 8 i Ellinge, Ullerslev blev i første omgang åbnet som et kro for området den 9. oktober 1752. Den 22. marts 1904 brændte kroen ned i en frygtelig brand, og den blev senere genopbygget som en brugsforening. I dag bruges den fortsat som et lokalt supermarked.

Olsen-brødrenes forfædre arbejdede i denne butik. Fra venstre: Knud Madsen, Dorthea Madsen, Karen Marie Olsen (brødrenes bedstemor) og Jens Magnus Madsen. Foto taget i 1916.

Olsen-brødrenes forfædre arbejdede i denne butik. Fra venstre: Knud Madsen, Dorthea Madsen, Karen Marie Olsen (brødrenes bedstemor) og Jens Magnus Madsen. Foto taget i 1916.

Brugsforeningen hvor Knud arbejdede

Brugsforeningen hvor Knud arbejdede

Jens Magnus Madsen (grandonkel), skuespiller på lokalt teater

Vi fandt også dette billede af Jens Magnus Madsen (brødrene grandonkel), der var skuespiller på det lokale teater. På billedet ses han med de andre skuespillere i stykket Eventyr på Fodrejse.

Jens Magnus Madsen (længst til højre) optræder i Eventyr på Fodrejse

Jens Magnus Madsen (længst til højre) optræder i Eventyr på Fodrejse

Det ser ud til, at det med at optræde på en scene ligger i familien!

Den hemmelige fødsel af Niels Christian Olsen (bedstefar)

Vi fandt også fødselsattesten for brødrenes farfar, Niels Christian Olsen.

Niels Christian Olsens fødselsattest

Niels Christian Olsens fødselsattest

Ifølge dette dokument blev Niels født 11. november 1897, 10 dage før hans mor blev 22. Hans mor, Anna Margrethe Olsen, arbejdede på en gård i Jenstrup, Hyllinge, som var ejet af I.P. Kristensen. Attesten viser, at hun arbejdede på gården fra 1. november 1894 til 1. maj 1897, hvilket betyder, at hun forlod (eller blev tvunget til at forlade gården), da hun var gravid i 3. måned.

Anne Margrethe fødte på “Den kongelige pleje- og fødselsstiftelse”. Dette center blev oprettet i 1750 som et sted, hvor kvinder kunne føde anonymt og modtage gratis lægehjælp med det formål at reducere dødelighedstallet for nyfødte blandt kvinder, der ikke havde råd til at ansætte en jordemoder eller havde brug for at holde deres graviditet og fødsel hemmelig. Stiftelsen lovede at holde alle mødres identiteter hemmelig på ubestemt tid, men reglen blev ændret i 2007. Anne Margrethe kom sig ovenpå fødslen efter 9 dage, og den 20. november 1897 vendte hun hjem til Borgergade 68 i København.

Satellitbillede af Borgergade 68, København

Satellitbillede af Borgergade 68, København

Borgergade 68 ligger kun 550 meter fra Amalienborg i København.

Google Maps image of the walk from Anne Margrethe’s residence to the Royal Palace in Copenhagen

Billede fra Google Maps af gåturen fra Anne Margrethes bolig til Amalienborg

MyHeritage har fra denne forskning lært, at Brødrene Olsen stammer fra en lang række hårdtarbejdende, industrielle og kreative danskere, der sikkert ville have været stolte af, hvad deres efterkommere har opnået for Danmark.

Vil du også lære mere om din egen og families baggrund? Køb et MyHeritage-abonnement for at finde informationer om dine forfædre og slægtninge eller bestil en DNA-test.