Få fremtidssikret din families historie: Sådan sørger du for, at din slægtsforskning lever videre

Få fremtidssikret din families historie: Sådan sørger du for, at din slægtsforskning lever videre

Som slægtsforsker investerer du talløse timer og betydelig arbejdskraft i at dokumentere og bevare din slægtshistorie, så du kan sikre, at dine forfædres historier lever videre. Men hvad sker der, når du selv er nået mod slutningen af livet? Hvordan kan du være sikker på, at al informationen, du har arbejdet så hårdt for at organisere, vil blive overført helt intakt til den næste generation når du er væk?

Det er et vigtigt spørgsmål, som vi ofte ikke får talt om. Ingen kan lide at tænke på deres egen død. Men ligesom i andre områder af livet, hvor vi planlægger en fremtid uden os selv i den – skrive et testamente, købe livsforsikring, vælge gudforældre til et barn – så skal vi tænke over det, hvis vi ønsker at vores slægtsforskning skal tjene sit ultimative formål.

Vi afholdte for nyligt en Facebook Live-session med Thomas Macentee om dette emne. Thomas er en ekspert indenfor teknologi til slægtsforskning, og en af vores hyppige gæsteforelæsere. Du kan se hele videoen her, men i dette blogindlæg, ønsker vi at give en opsummering af de vigtigste pointer fra Thomas og de fantastiske råd og tips han gav i løbet af sessionen.

Du skal bruge en plan

Thomas begyndte sin session ved at påpege, at vi har meget lidt kontrol over, hvad der sker med vores ejendele, både fysiske og digitale, efter vi er døde. Det bedste vi kan gøre er, at understrege vores ønsker til de folk, der højst sandsynligt skal håndtere vores bo og gøre det nemt for dem at opfylde disse ønsker.

Vi skal også sørge for, at den teknologi vi bruger til at bevare informationen vil kunne modstå tidens tand. Enhver form for teknologi har styrker og svagheder. Fotografier og papirdokumenter kan blive skadede og falmede; hukommelsesenheder vi bruger til at gemme digitale filer, kan blive forældede; og filer kan nemt blive slettet ved et uheld. Nedenunder vil vi gå lidt mere i detaljer om, hvordan du kan skabe de bedste forudsætninger for, at dine dokumenter og filer bliver bevarede.

Lav en inventarliste

Hvis du gerne vil bevare din slægtsforskning, skal du først præcist vide hvad du har. Dine efterkommere kan ikke bevare ting, som de ikke kender til eller ikke ved hvordan de skal finde!

Få overblik over alle de materialer du har indsamlet, både fysiske og digitale, og opbevar listen et sted der nemt kan tilgås. Sørg for, at personen du gerne vil have til at håndtere disse ting kender til listen og hvordan man tilgår den. Derudover, så sørg for at opdatere listen fra tid til anden for at inkludere nye materialer.

Bevaring af fysiske materialer

Fysiske ting relateret til slægtsforskning kan inkludere:

 • Fotos, fotoalbum, breve
 • Ringbind og foldere med udprintet eller håndskrevet information
 • Lysbilleder, negativer, bånd, CD’er, disketter
 • Enheder til at opbevare digitale filer, såsom USB-nøgler eller et eksternt harddrive

Det er altid den god idé, at holde disse materialer omhyggeligt markeret og organiseret, men det er ekstra vigtigt i forhold til fremtidssikring – for hvem end der gennemgår disse ting efter du er borte er muligvis ikke slægtsforsker og kan ikke forstå deres betydning.

Donation af ting til foreninger, biblioteker og arkiver

Hvis du har materialer af historisk værdi, kan du vælge at donere dem til en historisk forening, et lokalt bibliotek, et arkiv, eller et museum når du er færdig med dem. Det kan virke simpelt at testamentere disse ting til en organisation i dit testamente, men som Thomas nævnte, kan det være lidt kompliceret for disse depoter at acceptere donationer. Hvis du vil være sikker på, at dine ting kan modtages, accepteres og ordentligt kategoriseres og opbevares, så anbefaler Thomas de følgende trin:

 • Kontakt organisationen, helst via telefon, og spørg dem om deres donationspolitikker.
 • Informer dine familiemedlemmer om dine planer for donation.
 • Inkluder en pengedonation til at dække behandlingsomkostninger. Accept af en donation handler ikke kun om at lægge en æske på en hylde – tingene skal kategoriseres, digitaliseres, arkiveres og opbevares efter organisationens politikker, og det koster penge. Et overordnet anslag på behandlingsomkostninger er $50 per 25 kubikcentimeter hyldeplads. En anden mulighed er, at sælge nogle af tingene for at få penge til bevaring af resten af samlingen.
 • Vigtigst af alt, så opfordrer Thomas dig til at overveje at donere dine ting nu i stedet for at vente til efter du er borte. Han pointerer, at det er den bedste måde at sikre på, at dine ting vil blive brugt præcis som du ønsker og vil modtage professionel pleje og beskyttelse. Biblioteker, arkiver og museer har generelt de optimale ressourcer, faciliteter, værktøjer og forhold til bevaring af historiske artefakter og dokumenter.

Ja, du kan have visse historiske fotos og dokumenter der er uvurderlige for dig, men behøver du at beholde de originale materialer? Hvis du laver en scanning i høj opløsning og får det printet professionelt, kan du stadig se det samme billede – for ikke at nævne alle fordelene ved digitalisering, som vi vil udforske nedenunder – mens du sikrer, at originalen er sikkert bevaret.

Bevaring af digitale materialer

Digitale materialer kan inkludere:

 • Online slægtstræer og profiler
 • GEDCOMs eller filer i slægtsforskningsdatabaser
 • Scannede fotos og dokumenter
 • Digitale bøger, magasiner og guides
 • Digitale tekster, inklusive artikler, filer eller blogs du har skrevet
 • E-mails til og fra forskere
 • Opslag på sociale medier

Thomas anbefaler at lave backup af alle digitale materialer to steder: På cloud (internettet) og på en ekstern harddrive. For opbevaring i cloud, så anbefaler Thomas at bruge en sikker tjeneste med godt omdømme, såsom Dropbox. For en ekstern harddrive, anbefaler han at bruge et solidt ”state drive” i stedet for en harddisk, da de ikke har flytbare dele og har dermed større chance for at holde.

For digitale materialer der allerede er online, såsom dit online slægtstræ eller opslag på sociale medier, er det stadig en god idé at lave backup af dem et separat sted, for at være på den sikre side.

Lav en liste over alle hjemmesider der indeholder dine materialer, sammen med log-ind informationer, og opbevar listen et sikkert sted. Du kan printe den ud og holde den sammen med andre papirer i et testamente, eller opbevare den sikkert online med kodeordsbeskyttelse (så længe du sikrer, at din bobestyrer har kodeordet). Hvis du har slået to-faktor-godkendelse til, så find en måde hvor bobestyreren kan få adgang til din konto, hvis de ikke har adgang til din telefon. Visse tjenester tilbyder engangskoder du kan nedskrive og bevare i din master-fil, sammen med log-in oplysningerne.

Digital efterfølgelse

Visse hjemmesider har en funktion, der tillader familiemedlemmer at tage ejerskab over en konto når kontoens ejer er afgået ved døden. Tjek politikkerne hos de hjemmesider, der opbevarer dine digitale slægtsforskningsmaterialer, inklusive sociale medier, for at se hvordan dette kan lade sig gøre. Selv hvis du ikke har særlig meget værdifuldt materiale på disse hjemmesider, kan din efterfølger i det mindste kunne deaktivere eller fjerne din konto, hvis du ønsker det.

MyHeritage tillader den nærmeste familie at tage ejerskab over en afdød persons konto. Klik her for at lære hvordan.

Hold dine digitale backups opdaterede

Der er mange fordele ved digitalisering af historiske dokumenter og fotos. Digitalisering gør disse materialer langt nemmere at bevare og dele, og du kan endda bruge digital teknologi til at fremhæve og bevare dine fotos og dokumenter — for eksempel med MyHeritages Photo Enhancer.

De primære ulemper ved digitalisering er, hvor nemme filerne er at miste og ødelægge, og hvor hurtigt den nuværende teknologi bliver forældet. Hvis du stadig opbevarer fotos og filer på disketter eller endda CD’er, er det tid til at overføre dem til mere nutidig teknologi, såsom cloud eller eksterne harddrives, som det anbefales ovenover. Det er stadig muligt i disse år at købe en diskettelæser, som du kan sætte til computeren og bruge til at overføre filer, men disse eneheder er muligvis ikke længere tilgængelige om få år. Thomas mener, at cloud-opbevaring sandsynligvis har den længste levetid blandt de teknologier til dataopbevaring, der findes i dag – men man ved aldrig. Hold øje med de nuværende teknologier og trends i dataopbevaring og sørg for, at dine filer stadig kan tilgås i så lang tid som muligt.

Brug af MyHeritage til at fremtidssikre din forskning

Der er en række metoder til brug af MyHeritage, der kan hjælpe med at fremtidssikre din slægtsforskning.

Din familieside på MyHeritage tillader dig at opbevare og organisere information og digitale materialer, såsom dokumenter og fotos, online. Du kan også invitere familiemedlemmer til at se og redigere din side. Du kan endda forfremme familiemedlemmer til at blive administratorer, hvilket bl.a. lader dem skifte indstillinger på siden, acceptere eller afslå opdagelser og matches, downloade et GEDCOM af dit stamtræ, samt slette det. Ved at give familiemedlemmer adgang til dit stamtræ nu, sikrer du, at de vil kunne drage nytte af informationen på siden, selv når du er borte. Klik her for at lære hvordan du forfremmer sidemedlemmer til administratorer.

Som nævnt ovenover, kan MyHeritage også overføre ejerskab af en konto til et nært familiemedlem af en afdød sideejer.

Tag samtalen nu

Det er ikke sjovt at tænke på hvad der sker efter du dør, og det er endnu mindre sjovt at tale om det med dine nærmeste… men al den forberedelse vil være for ingenting, hvis familiemedlemmerne du stoler på skal bevare dit arbejde, ikke ved hvad de skal gøre! Tal til dem nu om dine planer og ønsker.

Det er ikke nemt at have disse samtaler og lave forberedelser, men det er den bedste måde at sikre, at alt det arbejde du lægger i bevarelsen af din slægtshistorie ikke går tabt. Hvis alt går godt, kan dine efterkommere nyde frugterne af dit arbejde og vil sætte stor pris på alt det du gør nu for at bringe dine forfædres arv ind i fremtiden.