Christian Christensen fuldførte som den første dansker alle etaper i Tour de France

Christian Christensen fuldførte som den første dansker alle etaper i Tour de France

I Tour de France 2023 bliver rekorden for flest danske ryttere tangeret, da hele 11 danskere stiller til start i Bilbao til 21 etaper over 3 ugers cykling. Lang tid før dem var der dog en ung mejerist, der blev den første dansker i touren i 1913 og dermed banede vejen for dansk cykelsport. Christian Christensen var hans navn. Eller det var det faktisk ikke helt. For da Christian Christensen d. 4. april 1889 kommer til verden i Veflinge sogn, kalder hans forældre ham for Knud Kristian Kristensen.

Dengang lå det ikke umiddelbart i kortene, at Christian Christensen skulle ende i Tour de France eller blive cykelrytter for den sags skyld. Hans far var husmand Kristen Kristensen, og hans mor hed Ane Katrine Knudsen. Efter sin skolegang fik Christian en mejeristuddannelse, og derefter flyttede han i 1907 til Faxe sammen med sin bror for at drive andelsmejeriet der.

Der gik dog ikke længe, før ambitionerne blev større end den lille by, så året efter flyttede Christian Christensen til Normandiet, hvor han skulle stå for den lokale produktion sammen med landsmanden Thomas Sørensen. I Normandiet slog han sig ned i Cherbourg og begyndte at cykle for den lokale cykelklub Cherbourg Pedale. Franskmændene havde dog svært ved at udtale hans navn, hvor k’et er stumt på fransk. Da både hans for- og efternavne alle startede med k, var det derfor nødvendigt at kalde sig for Christian Christensen.

Christian Christensen var flyttet til Frankrig for at bestyre et mejeri, men fandt kærligheden for cykelsporten i den lille franske by Cherbourg.

Christian Christensen var flyttet til Frankrig for at bestyre et mejeri, men fandt kærligheden for cykelsporten i den lille franske by Cherbourg.

Christian Christensen i Tour de France

Efter at have gjort det godt i et par mindre løb, besluttede Christian Christensen sig for at stille op til Tour de France i 1913 som ”isole”. Det betød, at han stillede op for sig selv og således ikke var en del af et hold. Hans eneste betaling for at deltage i løbet var derfor blot de 10 franske franc, som de fik til kost, indkvartering og reparationer. Derudover fik de som bonus 10 Continental dæk, som de kørte rundt med omkring halsen.

Når man ser på de knap 5300 kilometer, der gik over både Pyrenæerne og Alperne, kan man rigt forestille sig de pinsler, som rytterne har gået igennem. Når man så tænker på, at hans cykel var en 16 kilo tung JB-Louvet cykel, så er det svært at forestille sig, hvor motivationen lå. Til sammenligning vejer cyklerne i Tour de France i dag omkring 7 kilo. En normal cykel vejer omkring en 15-20 kilo, hvilket vil sige, at han har passeret nogle af de hårdeste bjerge på en så at sige gammel havelåge.

I denne 11. udgave af Tour de France skulle rytterne ud på 15 etaper, der alle var mere end 300 kilometer. 1. etape var en 388 kilometer lang etape fra Le Havre til Paris. Etapen blev vundet af Giovanni Michellotti i en sprint, der desværre ikke indeholdt den danske Christian Christensen. Han var tidligt blevet sat af med en række andre ryttere og kom i mål i den såkaldte ”gruppetto”, mere end 8 timer efter vinderen.

De næste dage blev cykelløbet kørt i hans egen baghave i Normandiet, hvilket muligvis forklarer hans forbedrede placering på anden etape, der sluttede tæt på hans bopæl i Cherbourg. Her må opbakningen til ham have været enorm fra hans lokale publikum på trods af hans danske ophav. Selvom han sluttede mere end to timer efter den vindende rytter på 2. etape, så var det en betydelig forbedring fra den første.

Christian Christensen ses her på sin 16 kilo tunge JB-Louvet cykel og Continental-dæk omkring halsen. Billedet er blevet farvelagt med MyHeritage' software.

24-årige Christian Christensen, forrest på billedet sammen med Giuseppe Zorloni og Giuseppe Contensini ved Tour de France i 1913, på sin 16 kilo tunge JB-Louvet cykel og Continental-dæk omkring halsen. Billedet er blevet farvelagt med MyHeritage In Color

Hvis du vil farvelægge dine egne sort-hvide fotos eller forbedre falmede billeder, så kan du gøre det her

I et land med høje bjerge

Efter en række flade etaper gik løbet på 6. etape ind i den mere afgørende fase. Efter løbsdirektøren Henri Desgrange havde fået idéen om at inkludere bjerge i løbet, var han begyndt at føre rytterne over Pyrenæerne og Alperne hvert år.

Den danske Christian Christensen havde aldrig kørt i bjerge, så 6. etape, der både indeholdt tinderne Col d’Aubisque, Col du Tourmalet, Col d’Aspin og Col de Peyresourde, var en stor udfordring på hans 16 kilo tunge cykel. Det tog Christian Christensen næsten 20 timer at forcere de mange tinder og 326 kilometer. Men han kom i mål som nummer 40 ud af de 44, der gennemførte etapen.

De næste par dage forsatte de hårde anstrengelser med Col de Portet d’Aspet, Col du Télégraphe og Col du Galibier. Alt sammen stigninger, der i dag kan give bjergryttere som Jakob Fuglsang og Jonas Vingegaard sved på panden. Da løbet nåede til den tredjesidste etape af løbet, var der kun 29 ud af de 140 startende tilbage.

På startstregen stod stadig den unge danske Christian Christensen. På det tidspunkt havde han over tre uger kørt mere end 4000 kilometer og været mere end 230 timer i sadlen. Til sammenligning var sidste års vindertid lige knap 83 timer over mere end 3400 kilometer. Han var en af de sidst placerede i løbet, men han havde nu overkommet langt de fleste prøvelser og kunne næsten smage champagnen i Paris.

Da alle var gået hjem, kom Christensen i mål

Inden han kunne trille over mållinjen på Stade de France i Paris, ventede der endnu et par lange hårde dage forude. Første opgave var 13. etape fra Belfort til Longwy. Efter at have hængt efter favoritterne mange gange med Camille Mathieu var han blevet gode venner med franskmanden. De fulgtes endnu en gang ad, men kørte på et tidspunkt forkert og fortsatte i flere timer, inden de opdagede fejlen.

Hans følgesvend stod af og fortsatte ikke videre, men fynske Christensen ville det anderledes. Han fandt tilbage til ruten og fuldførte etapen. Alle tidtagere og officials var på dette tidspunkt taget hjem, så Christian Christensen var faldet for tidsgrænsen og dermed ude af løbet.

Den stædige tilflytter havde dog sat sig for at gennemføre løbet, så han kørte også de efterfølgende etaper, dog uden at få registreret en officiel tid og uden at blive økonomisk kompenseret med de 10 daglige franc. Han kørte samtlige 5287 kilometer (og lidt til) af 1913-udgaven af Tour de France, men har ikke gennemført i de officielle optegnelser.

Knud Kristian Kristensen/Christian Christensen søgte i 1934 om fransk statsborgerskab, hvilket kan ses i MyHeritage’s samlinger af historiske optegnelser.

Om det var kærligheden til det smukke landskab, han oplevede under sin tur rundt i det franske, eller mødet med hans franske hustru, der fik ham til at blive boende resten af sit liv vides ikke. En ting er dog sikker. Knud Kristian Kristensen eller Christian Christensen var den første dansker i touren og den første i en lang tradition af danske cykelryttere, der nægter at give op.

MyHeritage optegnelser omkring naturalisering af borgere viser, at Knud Kristian Kristensen/Christian Christensen i 1934 søgte om fransk statsborgerskab.

MyHeritage optegnelser omkring naturalisering af borgere viser, at Knud Kristian Kristensen/Christian Christensen i 1934 søgte om fransk statsborgerskab.

Nu du kender historien om Danmarks første Tour de France rytter, bør du ikke bare være klar til at male Danmark i gult, rødt og hvidt, men også dine egne gamle familiefotografier. God Tour. Vive le Tour. Vive le Christian Christensen.