Bevaring og deling af familieopskrifter + opskriftskonkurrence!

Bevaring og deling af familieopskrifter + opskriftskonkurrence!

Det følgende indlæg fra vores stjerneslægtsforsker og Country Manager for Belgien og Frankrig Marie Cappart udforsker, hvordan man indsamler, bevarer og deler sine familieopskrifter. Men før vi dykker ned i stoffet, så er vi glade for at kunne annoncere, at vi holder en konkurrence med familieopskrifter! Følg instruktionerne i bunden af indlægget, så har du en chance for at vinde en gratis MyHeritage Complete plan eller AI Time Machine™ temapakke!

Hvem elsker ikke mad, og hvem har ikke en familieopskrift gemt væk i en reol eller skuffe et sted? Familieopskrifter er meget mere end bare listen over ingredienser og instruktionerne: De er viden og omsorg, der overføres fra generation til generation, ofte fra mor til datter. Hvis du opbevarer denne værdifulde kulinariske arv, så ønsker du helt sikkert, at disse opskrifter overlever dig, så fremtidige generationer kan samles om familiebordet med opskrifter fra fortiden. Mad har altid været en integreret del af hverdagen. Lige siden den dag vi blev født, så er vi omringet af måltider. “Hvad skal vi have til aftensmad?” Er det spørgsmål, der oftest stilles i husholdninger hver dag! Over hele verden, hvert eneste dag på året, samles familier for at nyde traditionelle måltider, der ofte er lavet efter opskrifter, de har lært af tidligere generationer.

Samlingen af familieopskrifter

Du har måske modtaget en fin samling af familieopskrifter, der er gået i arv hos familiemedlemmer allerede, men husk på, at der kan være endnu flere opskrifter i din familie, der gemmer sig blandt den øvrige families ejendele. En god måde at starte samtalen om kulinariske traditioner på, er ved at invitere slægtninger til mad og sprøge ind til deres minder over nogle af jeres yndlingsretter fra barndommen. En anden idé er at spørge, om du kan komme på besøg og se dem tilberede deres yndlingsopskrifter. Det er den perfekte mulighed for at lave forskning om selve opskrifterne: hvilke ingredienser blev brugt, hvilke mængder og mål, hvilke teknikker, og så videre. Selv hvis du ikke rammer plet første gang du laver den, så vil du have den vigtigste ingrediens for enhver opskrift: Kærlighed til familien!

Grandmother helping her granddaughter make dough by adding olive oil

Den bedste måde at lære på er direkte fra kilden!

Ved at udforske familieopskrifter, kan du lære alt om, hvilke ingredienser der var tilgængelige og hvor meget de kostede, indkøbsvaner samt madlavningsteknikker i forskellige historiske perioder. Hvis dine slægtninge ikke er gamle nok til at kunne huske det, kan du måske finde denne informaiton i avisarkiver. Aviser havde ofte en sektion med opskrifter, selv for over 100 år siden. Prøv optegnelserne over aviser på MyHeritage og se, hvad du kan finde.

Bevaring af opskrifter og kulinariske traditioner

Nogle familieopskrifter er hemmelige. Uanset, om du planlægger at dele din opskrift med andre eller holde dem i en tæt kreds, så er det vigtigt at opbevare dine opskrifter et sted, hvor du kan finde dem og hvor de ikke bliver ødelagt. De fleste af os arver håndskrevne familieopskrifter på notesbøger, løse papirer eller indekskort, men de kan nemt blive skadede, især når de bruges i et travlt køkken! For at sikre, at dine familieopskrifter ikke går tabt eller bliver ødelagt, så er det bedst at lave kopier, som du kan bruge i køkkenet, og bevare de originale i en syrefri opbevaring. Jeg anbefaler også, at du digitaliserer dem og uploader dem på MyHeritage for ekstra sikkerhed. Det sørger for, at hvis der sker noget med originalen, så vil du stadig have opskriften i digital form. Du kan også læse opskriften på din mobil med MyHeritage-appen når du laver mad i køkkenet.

Nogle af mine bedstemors opskrifter fra 1920’erne

Nogle af mine bedstemors opskrifter fra 1920’erne

I øvrigt kan MyHeritages fotofunktioner være nyttige, når du vil bevare familieopskrifter. For eksempel, vidste du så at Photo Enhancer kan gøre tekst tydeligere, ikke blot ansigter? Hvis du har en kopi af en opskrift, der er sløret eller uklar, så prøv at forbedre den med Photo Enhancer. Du kan tagge forfatteren af opskriften på billedet, og hvis du kender den omtrentlige dato eller år, da opskriften blev skrevet ned, så kan du tilføje den til billedet og albumbeskrivelsen. Jeg anbefaler også at tilføje alle noter du måtte have om madlavningsvanerne for personen i deres biografi på slægtstræet – f.eks.: “Bertha var kendt for sine vafler” eller “Georgs blåbærpandekager var et hit.” Hvis du har billeder af dine forfædre i køkkenet eller om et bord mens de spiser et lækkert måltid, kan du bruge MyHeritages fotofunktioner til at reparere, forbedre, farvelægge, og animere dem!

Del dine yndlingsopskrifter

Du kan lave albummer med dine yndlingsopskrifter og organisere dem efter hvilke grene af slægtstræet de kommer fra. Så kan du dele albummerne på sociale medier med opskriftens tekst, så andre kan lave den. Du kan endda fotografere hvert trin i opskriften for at hjælpe med at skabe en detaljeret guide, som fremtidige generationer kan følge – eller lave en videoguide. (Dette kan især være nyttigt for opskrifter, der indeholder mål som ‘en knivspids af det her’ og ‘en smule af det her’!) En kreativ måde at dele en familieopskrift på, er ved at lave en DeepStory af den pågældende forfader, som har opfundet eller videregivet opskriften og få dem til at tale med en funktion, der bruger opskriften som talt tekst. Dette vil få det til at føles som om, at en forfader videregiver opskriften direkte til en yngre generation. Den absolut bedste måde at dele en opskrift på er, naturligvis, at lave den og give dine nærmeste et lækkert måltid. Du kan endda lave en familiefest: inviter dine slægtninge til et sammenskudsgilde med familieopskrifter og få hver af dem til at medbringe en yndlingsret til en særlig begivenhed, hvor man kan fejre både mad og familie.

A happy intergenerational mexican family passing food to each other at the table and smiling.

Sørg for at tage masser af billeder – det bliver en begivenhed du kan huske!

Smag på din slægtshistorie

Den bedste del af mad og historie er, at du kan smage på din egen slægtshistorie. Så smøg ærmerne op, tag forklædet på, og kom i sving i køkkenet.

Klar til at følge Maries gode råd? Indtast din familieopskrift for en chance for at vinde en gratis MyHeritage Complete plan eller en AI Time Machine™ temapakke! For at deltage, så del din bedste familieopskrift til jul på Facebook, Twitter, Instagram eller TikTok med hashtagget #atasteofmyheritage (eller send det til os via e-mail på stories@myheritage.com). Inkluder opskriften, enten som tekst eller billede. Bonuspoint hvis du tilføjer et billede af den færdige ret eller af personen, der gav den til dig, og skriv også gerne historien bag opskriften. Du kan endda lave en DeepStory, som Marie anbefalede ovenover! (Bare sørg for, at du kun indsender billeder du selv har taget eller har ret til at dele.) Indsend venligst dine opskrifter inden slutningen af måneden. Efter deadlinen vil vi annoncere vores vindere! Held og lykke – vi glæder os til at se jeres opskrifter!