Vi præsenterer PhotoDater™, en eksklusiv, gratis ny funktion til at estimere, hvornår gamle fotos blev taget

Vi præsenterer PhotoDater™, en eksklusiv, gratis ny funktion til at estimere, hvornår gamle fotos blev taget

Hvis du er som de fleste slægtsforskere, har du sikkert værdsat gamle familiebilleder, hvis detaljer, såsom hvornår de blev taget, forbliver et mysterium. Måske har du vendt dem om i håbet om at finde flere detaljer, kun for at opdage, at dine forfædre, der værdsatte disse billeder, ikke efterlod nogen information. Indtil nu kunne manglende detaljer om dine billeder være forblevet et mysterium for evigt, men her på MyHeritage satte vi os for at finde en løsning. I dag er vi glade for at kunne annoncere udgivelsen af PhotoDater™, en banebrydende, gratis ny funktion, der giver et datoestimat for hvornår et billede blev taget, ved hjælp af kunstig intelligens (AI-teknologi).

PhotoDater™ er unik: MyHeritage er den eneste slægtsforskningstjeneste, der tilbyder datoestimering af historiske fotos. Ved hjælp af avanceret teknologi udviklet af vores AI-team giver PhotoDater™ sit bedste bud på, hvornår et foto blev taget. Det kan hjælpe dig med at låse op for yderligere spor om, hvem der optræder på fotoet og begivenheden, og hvor det blev taget, for at løse mysterier i din slægtsforskning. PhotoDater™ er helt gratis!

Se den videoen nedenfor for at se, hvad PhotoDater™ kan: 

PhotoDater™ modtager allerede ros fra eksperter i slægtsforskningssamfundet. Maureen Taylor, kendt i hele slægtsforskningsfællesskabet som The Photo Detective™, siger: “PhotoDater™ er en fantastisk tilføjelse til pakken af fotoværktøjer, som MyHeritage tilbyder. Det er et godt første skridt, når man prøver at forstå et fotomysterium.” Thomas MacEntee fra Genealogy Bargains siger: “MyHeritage bliver ved med at finde fantastiske måder at udnytte AI’s muligheder til praktisk genealogisk brug. PhotoDater™ er en super nyttig funktion, der kan fjerne gætværket og analysere udaterede fotos.”

Prøv PhotoDater™ i dag

Hvordan det begyndte

Vores grundlægger og administrerende direktør, Gilad Japhet, kom med ideen til PhotoDater™ og beskrev den første gang i sin præsentation på RootsTech i 2020.

Gilad at RootsTech

MyHeritage grundlægger og administrerende direktør Gilad Japhet på RootsTech 2020

Hvordan det virker

PhotoDater™ bruger en proprietær maskinel læringsalgoritme udviklet af MyHeritage til at give et estimat for året, hvor et foto blev taget. Datovurderingsalgoritmen er trænet på titusindvis af kuraterede, definitivt daterede historiske fotos for at hjælpe algoritmen med at forstå nuancer såsom tøj, frisurer, ansigtshår, møbler og andre genstande, der er karakteristiske for et bestemt årti. 

De historiske fotos, der blev brugt til at træne modellen, kom fra open source-depoter såsom Library of Congress. Fotos uploadet af MyHeritage-brugere og gemt på virksomhedens servere er ikke blevet brugt til at træne AI-modellen.  

Algoritmen giver datoestimater for udaterede fotos taget mellem 1860 og 1990, for hvilke den er rimelig sikkerhed for, at den kan returnere resultater med høj nøjagtighed. Estimater beregnes kun for fotos, der ikke allerede har en dato i metadataene, som inkluderer personer, og som er faktiske fotografier, ikke dokumenter eller gravsten. Et foto af kun en bil eller en scanning af en historisk optegnelse vil ikke få et datoestimat. Datovurderinger kan gennemgås og gemmes af dig i billedets metadata eller afvises. Hvis du foretrækker ikke at se et datoestimat, kan du deaktivere PhotoDater™ fra menuen for hjemmesidens indstillinger. 

Omfattende test af algoritmens nøjagtighed, udført ved hjælp af endegyldigt daterede fotos, der ikke blev brugt i det originale træningssæt, viste, at estimaterne var ekstremt nøjagtige, ikke kun for et årti, men ofte tættere på et faktisk år. Ved at analysere testsættet, som vist i grafen nedenfor, ses, at for ca. 60% af billederne leverede PhotoDater™ en datoestimation, der lå inden for 5 år af de faktiske datoer, hvor billederne blev taget. 

Histogram PhotoDater

Histogrammet viser nøjagtigheden af PhotoDater™: Næsten 60 % af dets estimater er inden for 5 år efter det faktiske år (klik for at zoome)

Anvendelse af datoestimater for fotos i slægtsforskning

Datoestimater er værdifulde spor, der kan fremme din forskning i slægtshistorie. Ved at finde ud af, hvornår et mystisk foto blev taget, bliver det lettere at identificere, hvem der optræder på det, og udlede, hvilken begivenhed det blev taget ved, såsom et bryllup eller en anden milepæl. For eksempel, hvis datovurderingen tyder på, at bedstemor og bedstefar blev gift i 1931, baseret på deres bryllupsbillede, og du kan huske, at bedstemor sagde, at hun blev gift, da hun var 23, eller du kan vurdere hendes alder ud fra hendes udseende på fotoet, kan hendes fødselsår indsnævres til omkring 1908. Ikke desto mindre er det vigtigt at huske, at datoestimater netop er det: Estimater. Selvom PhotoDater™ kan indsnævre året med meget høj nøjagtighed, kan det være flere år ved siden af. Dette er grunden til, at hvis du vælger at gemme datoestimatet som i foto metadata, vises det som en estimeret dato i GEDCOM-format, snarere end en nøjagtig. Det forklarer vi mere om nedenfor. 

Adgang til PhotoDater™

For at anvende PhotoDater™ skal du besøge MyHeritage og klikke på “Billeder” i hovedmenuen. Hvis du har udaterede billeder, der ikke er på MyHeritage endnu, skal du først uploade dem for at modtage estimater fra PhotoDater™.

Accessing your photos to use PhotoDater™

Få adgang til dine fotos for at anvende PhotoDater™ (klik for at zoome)

Siden for Mine billeder vil blive vist. Klik på “Upload”-knappen øverst i højre hjørne for at uploade flere billeder.

My Photos page

Siden “Mine Billeder” på MyHeritage-hjemmesiden (klik for at zoome)

Klik på et fotoets miniature for at se fotosiden.

Photo Page: Date estimates will automatically appear for undated photos, as marked in red

Fotoside: Datoestimater vises automatisk for udaterede fotos; som markeret med rødt (klik for at zoome)

Når du ser fotosiden, og fotoet er udateret, vil PhotoDater™ automatisk arbejde i baggrunden for at generere et datoestimat. Hvis tilliden til datoen er god nok, vil estimatet automatisk vises efter et par sekunder over fotoet; som markeret med rødt i ovenstående skærmbillede. Ellers vises der intet estimat. Nogle gange er PhotoDater™ ikke i stand til at give et estimat for et givent billede på grund af fotoets kvalitet eller andre faktorer. Datovurderinger gemmes ikke automatisk i fotoets metadata; da de er estimater, skal de bekræftes manuelt. Det tager et par sekunder for et estimat at blive beregnet og vist for første gang, men efter det øjeblik vises det straks.

Du kan klikke på estimatet for at åbne et pop op-vindue, hvor du kan gemme estimatet (som markeret med rødt nedenfor), eller afvise det. For at lære mere om estimatet, klik på “Flere detaljer”; markeret nedenfor med grønt. 

Save or reject an estimate, or view more details

Gem eller afvis et estimat, eller se flere detaljer 

Ved at klikke på “Flere detaljer” åbnes et histogram, der forklarer mere om datoestimatet for fotoet og viser tillidsniveauet for estimatet samt et gennemsnitligt fejlinterval. I eksemplet nedenfor angiver histogrammet et tillidsniveau på 90%, for, at fotoet blev taget i 1953, med et gennemsnitligt fejlinterval på 5 år, hvilket betyder, at det sandsynligvis er taget mellem 1948-1958. Ifølge histogrammet er der også en lille mulighed for, at billedet er taget i 1940’erne. Estimatet fra 1953 er ret tæt på – det særlige bryllupsbillede vist i dette eksempel blev faktisk taget i 1951. 

More details: Histogram of decades and the confidence level of PhotoDater’s estimate

Yderligere detaljer: Histogram over årtier og tillidsniveauet for PhotoDaters estimat (klik for at zoome)

Histogrammet er meget nyttigt, da det giver dig flere oplysninger om estimatet. I eksemplet ovenfor ses det, at hvis det ikke er fra 1950’erne, er fotoet sandsynligvis taget i 1940’erne. 

I eksemplet nedenfor anslår PhotoDater™, at fotoet er taget i 1935. Hvis datoestimatet virker troværdigt, eller du kan bevise det ved hjælp af andre kilder, skal du klikke på knappen “Gem” i pop op-vinduet for at gemme det anslåede år i fotoets metadata. Året markeres som et estimat i metadataene i et standard GEDCOM-format for en estimeret dato. Hvis den nøjagtige dato for billedet på noget tidspunkt opdages, kan du nemt erstatte skønnet med den faktiske dato. Du kan også til enhver tid redigere datoen, når den er en del af metadataene for fotoet.

Date estimates are saved in a GEDCOM format

Datoestimater gemmes i et GEDCOM-format (klik for at zoome)

PhotoDater™ fungerer også på fotos, der oprindeligt er taget i farver. I eksemplet nedenfor placerer estimatet året, hvor billedet blev taget, som 1973. Billedet blev faktisk taget blot et år tidligere, i 1972. 

PhotoDater™ also works on color photos

PhotoDatervirker også på farvefotos (klik for at zoome)

Histogrammet for dette foto er endnu mere sigende og viser et tillidsniveau på 95% for, at det er taget i 1970’erne, med et fejlinterval på kun 4 år, men læner sig mod 1960’erne og ikke 1980’erne. 

Histogram over årtier og konfidensniveauet for PhotoDaters estimat (klik for at zoome)

Histogram over årtier og konfidensniveauet for PhotoDaters estimat (klik for at zoome)

Filtrering af dine billeder for kun at se udaterede

Hvis du allerede har tilføjet datoer til dine fotos (som enhver god slægtsforsker burde!), kan du filtrere dine fotos, så kun de udaterede vises, og derefter se, hvad PhotoDater™ kan fortælle dig om disse fotos. Dette er valgfrit. For at anvende et sådant filter skal du gøre følgende: Klik på listeikonet øverst til højre på siden for at åbne listevisning for fotos.

Accessing Photo List View

Få adgang til listevisning af fotos (klik for at zoome)

List View for Photos

Listevisning for fotos (klik for at zoome)

Når du er i listevisning, skal du klikke på filteret “Årsinterval” øverst til venstre på listen, som markeret på skærmbilledet ovenfor. 

Filtering photos to show only those without a date

Filtrering af fotos for kun at vise dem uden en dato (klik for at zoome)

Vælg “Dato mangler”, og klik derefter på “Anvend”.

Klik på et fotoet på den filtrerede liste for at åbne det, og så vil PhotoDater™ automatisk forsøge at datere det. For at deaktivere filteret “Årsinterval” skal du klikke på “Nulstil” nederst til venstre i pop-up filteret.

Turning off filters in List View

Deaktivering af filtre i listevisning (klik for at zoome)

Datoestimater i listevisning

Efter at have gemt et datoestimat, vil det blive vist i fotoets metadata i listevisning, ud over på fotosiden. Når du filtrerer fotos efter årstal, vil resultaterne også inkludere fotos, hvis gemte datoestimat falder inden for dette årti. 

Date estimates in List View

Datoestimater i listevisning (klik for at zoome)

I den nærmeste fremtid planlægger vi også at tilføje PhotoDater™-estimater til Listevisning, så brugere kan modtage datoestimater for deres fotos og også gemme dem derfra. Dette betyder, at du for første gang, og udelukkende på MyHeritage, vil være i stand til at sortere næsten alle dine billeder efter dato, baseret på endelige og estimerede datoer.

Privatliv

Fotos, der er uploadet til MyHeritage af brugere, er ikke blevet anvendt til at træne AI-modellen. Når PhotoDater™ behandler et billede for at give et datoestimat, sker dette på MyHeritages servere, og billedet deles ikke med nogen tredjepart.

Mange brugere vil uden tvivl nyde at få ny indsigt gennem denne funktion, mens andre måske foretrækker at undgå estimater og kun stole på hårde fakta. Hvis du foretrækker ikke at modtage datoestimater for dine billeder, kan du deaktivere PhotoDater™ fra menuen for indstillinger på hjemmesiden ved at klikke på Mine private oplysninger > Indhold og fjerne markeringen i afkrydsningsfeltet for PhotoDater™. 

Tilgængelighed

PhotoDater™ er en gratis funktion, der i øjeblikket er tilgængelig på MyHeritage-platformen på PC. PhotoDater™ vil meget snart være tilgængelig fra din mobile webbrowser, og i den nærmeste fremtid vil vi tilføje den til både MyHeritage-appen og den nye Reimagine foto-app. 

Prøv PhotoDater™ i dag!

Historiske fotos giver os en håndgribelig forbindelse til vores forfædre og beriger vores slægtshistorie. Med tilføjelsen af PhotoDater™ er billeder mere end arvestykker, der skal ses og værdsættes; de er også værktøjer til at låse op for nye opdagelser. Selvom datoestimater bør tages med et gran salt, kan de føre til gennembrud i din forskning.

Siden 2020 har MyHeritage været den ubestridte brancheleder inden for udvikling af innovative funktioner til familiebilleder, og som altid er der meget mere i vente. Vi inviterer dig til at uploade dine fotos til MyHeritage og drage fordel af PhotoDater™ i dag!

Prøv PhotoDater™ i dag