Fotografiets betydning for din slægtsforskning

Fotografiets betydning for din slægtsforskning

Dette er et gæsteindlæg af Helen V. Smith. Hun er foredragsholder, forsker og forfatter. Hun har forsket i familiehistorie siden 1986 i Australien, England og Wales, ligesom hun er meget interesseret i medicinsk- og socialhistorie. Hun har holdt foredrag i hver eneste af Australiens stater, i New Zealand, Canada, USA og England. Helen er forfatteren bag “Death Certificates and Archaic Medical Terms”, “Google, the Genealogist’s Friend” samt et utal af artikler omkring familiehistorie. Hun er medlem af Association of Professional Genealogists (APG) og Genealogical Speakers Guild (GSG).

Vi har sikkert alle hørt udtrykket, “et billede siger mere end 1.000 ord”, hvilket betyder, at et billede eller fotografi kan formidle et budskab mere effektivt end, hvis man skrev 1.000 beskrivende ord.

Dette har aldrig været mere sandt, end som når man bruger et fotografi fra en forgangen æra til at vise samtidens kontekst. Brylluppet, dimitteringen ferien og fødselsdagsfotoet vækker alle minder til live hos den, der ser på fotoet. Bare ved at du kigger på et billede, kan det fremkalde minder i form af lyde, lugte og følelser fra denne begivenhed. Samme øjeblik kan fremkalde forskellige minder hos de mennesker, de var tilstede under begivenheden. Derfor er det altid vigtigt at spørge forskellige familiemedlemmer om deres minder. Én husker musikken, der spillede ved brylluppet, og hvordan onkel Peter troede, han var en fænomenal danser. En anden husker måske de underholdende skåltaler for bruden og brudgommen, mens en helt tredje kan huske forloveren, der fik samlede drengene og fik dem til at binde dåser fast til brudeparrets bil. Det kan være en stor hjælp at få samlet slænget og optage deres historier – et minde kan føre til et andet.

Hvis du ser på et fotografi af hovedgaden i din fødeby fra dengang, dine forfædre ankom. Var der elforsyninger? Hvilke forretninger og virksomheder ser du? Hvordan så bygningerne ud? Var vejbanen asfalteret eller en grusvej? Når du ser på billedet, kan du bedre leve dig ind i, hvordan dine forfædre levede, fordi du ser, hvad de så. Du kan forestille dig lydene, og måske lugten, fra hestevognene, støvet fra gaderne, og hvordan vægten af tunge kjoler begrænsede ens bevægelser.

Du kan finde denne form for fotografier i lokale historiske samlinger på biblioteket, universitetet og slægtsforskningsforeninger. Du kan sågar måske finde dem i din familie, din udvidede familie eller naboers fotoalbums. Du kan også være heldig at finde historiske billeder i digitaliserede aviser, som du kan finde på nettet eller her på MyHeritage. Du kan også besøge billedhjemmesider som Flickr:

https://www.flickr.com/

Mange arkiver og lokalhistoriske samlinger har billeder fra en længere tidsperiode, der viser udviklingen i samfundet.

Billedets betydning er endnu større, når du er i kontakt med et familiemedlem, som lider af demens. I sådanne tilfælde er det ofte nemmere for personen at huske gamle minder end nutidige. Laver du et fotoalbum med billeder af milepæle i deres liv, og hvor de tilbringer tid sammen med andre såsom bryllupper, fester eller ferier, kan du hjælpe med at vække gamle minder til live. Forstørrer du billederne, er det lettere for dem at se detaljerne, da synet ikke altid er, hvad det har været. Det kan også hjælpe, hvis du mærkerer billederne, hvis det er muligt.

Tilbageblik på fortiden bruges ofte som en terapeutisk behandlingsform hos demente, eftersom det er en god måde at starte en samtale på, så længe du træder varsomt. For det er ikke alle minder, der er lykkelige. Hvis du afspiller musik fra dine slægtninges ungdom i baggrunden, kan det forstærke oplevelsen og vække yderligere minder.

Det er vigtigt, at vi alle deler vores billeder, når muligheden opstår, om det er familiebilleder, af lokalområdet eller familiebegivenheder. Deling af billeder er slægtsforskere, der samarbejder på bedst mulig vis. Deling øger også deres levetid, da flere kopier sikrer overlevelse.

Du kan med fordel besøge Photo Discoveries-funktionen, som MyHeritage lancerede fornylig. Du kan læse mere om funktionen her.