Fars dag: Vigtige øjeblikke i far-datter forhold

Kommentarer.1

Den 5. juni er mest kendt for at være grundlovsdag som fejrer indførelsen af den første danske grundlov den 5. juni 1849. Men lidt i baggrunden har datoen siden 1935 også markeret fars dag i Danmark – 25 år efter den første officielle fars dag i USA. På trods af at dagen ikke får lige så meget opmærksomhed som mors dag, og måske er opfattet som værende for kommerciel, føler vi at fædre fortjener at blive fejret lige så meget som mødre, og vi vil kigge nærmere på et meget vigtigt familieforhold, nemlig forholdet mellem fædre og døtre.

For nogle år siden blev en undersøgelse foretaget om denne relation, som kaster lys på vigtige familieoplevelser.

Familie: Fædre, døtre

Ifølge en undersøgelse ved Baylor Universitetet blev 43 fædre og 43 døtre, som ikke var relateret til hinanden, bedt om at skrive om et afgørende tidspunkt for forandring i deres egne far-datter forhold. Døtrene var mindst 22 år, og fædrene var mellem 40 og 70. Der var også adoptiv- og sted-familieforhold inkluderet.

Det mest nævnte af døtrene, var aktiviteter med deres fædre, deres ægteskaber og fysisk afstand fra deres fædre. Fædrene nævnte oftest fælles aktiviteter, en datters ægteskab og da hun begyndte at gå ud med drenge.

Andre vigtige tidspunkter noteret af deltagerne var ungdomsårene, en krise i familien, skilsmisse, fødslen, starten i folkeskolen, studentereksamen og andet. De mest nævnte fælles aktiviteter var sport, arbejde sammen og at være på ferie sammen.

Døtrenes synspunkter

Sport blev set som aktiviteter, hvor pigerne lærte at konkurrere, tage risici og gøre noget selvstændigt og var en chance for at være centrum for deres fars opmærksomhed.

”Det fik mig virkelig til at føle mig vigtig”, skrev en kvinde. En anden sagde, at ”jeg plejede at elske det, når min far tog fri fra arbejde for at komme og træne mit fodboldhold.”

En anden livsændrende fælles aktivitet var at arbejde sammen.

”Da jeg voksede op, så jeg ikke meget til min far, fordi han var på kontoret,” skrev en datter. Men gennem at arbejde sammen, ”kender jeg ham på så mange forskellige måder.”

Den tredje mest nævnte aktivitet var ferie.

”Den først gang jeg virkelig talte med min far, var jeg 6 år gammel. Vi tog på en køretur sammen og talte om alting,” skrev en kvinde.

Undersøgelsen gav også et indblik i ægteskab og at forlade hjemmet. Begge forandrede fædrenes forhold, fordi han ikke længere var beskytteren, forsørgeren eller andre roller.

Fædrenes synspunkter

Fælles aktiviteter, så som sport, var de mest nævnte, fordi det gav et sammenhold, datteren ikke havde med sin mor eller søskende. Det åbnede også op for at tale om andre ting. Fædre nævnte også at lære deres døtre at køre bil – hvilket kan være en rystende oplevelse for begge!

Ægteskab var det andet mest nævnte punkt.

Sagt af en far: ”Hun blev afhængig af sin mand i stedet for af mig, og jeg bestemte mig for ikke at blande mig, for ikke at drive en kile ind mellem hendes mand og mig.” På bagsiden skrev en far, at det at være involveret i sin datters bryllupsplaner, gav ham en grund til at tale med hende regelmæssigt.

Den samme forsker udførte også en undersøgelse om mor-søn forholdet, som er betragtet som den mindst undersøgte type familieforhold.

Hvad var dine mest mindeværdige øjeblikke med din far? 

Del dine kommentarer nedenfor, eller på vores Facebook side. Vi vælger to af jeres svar til at modtage et års gratis komplet abonnement med MyHeritage!

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.

  • Zarah


    22. maj 2019

    Hejsa 🙂
    jeg skal have en far datter dag med min far på fredag og jeg vil spørge om nogen har en ide til hvad vi kan lave .
    jeg ved faktisk ikke helt hvordan den her hjemmeside den fungerer men hvids i/du har nogle ideer til mig må i meget gerne sende mig en mail. zarah0110@icloud.com