Venstrehåndethed – Genetisk eller tilfældigt?

Kommentarer.16

Er der venstrehåndede i din familie? Min kusine er ventrehåndet. I hendes opvækst var hun altid nød til at minde sine højrehårede forældre om at købe specielle venstrehåndede sakse, dåseåbner, og hun byttede altid plads derhjemme eller i skolen for ikke at støde hendes albue sammen med andre ved bordet.

Da hun var to år gammel, blev det tydeligt at hun foretrak at bruge sin venstre hånd. Min bedstefar mente at hendes venstre hånd burde blive bundet bag ryggen, så hun kunne lære at bruge sin højre hånd. Men hvor kommer denne forældede opfattelse at det er dårligt eller forkert at være venstrehåndet fra?

Historiske forestillinger

Under hele historien er venstrehåndede personer blevet betragtet som uheldige eller onde for at være forskellig fra deres højrehåndede medmennesker. Mange europæiske sprog, herunder engelsk, bruger ordet “højre” hvilket betyder “korrekt”.

Men mange undersøgleser er faktisk kommet frem til det modsatte, nemlig at det kan kan være fordelagtigt at være venstrehåndet. Da venstrehåndede mennesker bor i en højredomineret verden, er de bedre til at bruge deres ikke-dominerende i modsat til de fleste højrehåndede. Dette hjælper venstrehåndede med at komme sig hurtigere efter et slagtilfælde og andre relaterede tilfælde eller sygdomme.

Undersøgelser viser desuden, at når det kommer til kreativitet og fantasi, har venstrehåndede personer ofte mere succesfulde. Efter sigende er de også gode til komplekse ræsonnementer, hvilket har resulteret i et stort antal venstrehåndede blandt nobelprisvindere, forfattere, kunstnere, musikere og matematikere.

Kan genetik forklare højre- og venstrehåndethed?

Genetik spiller en rolle i højre- og venstrehåndethed, men kun delvist. Masser af forskning er blevet foretaget for at forsøge at forstå det komplekse arvemønster af højre- og venstrehåndethed, og til dato er to genmodel-teorier blevet foreslået.

Højre- og venstrehåndethed er ikke ligesom øjenfarve, hvor der er et dominerende og et afvigende gen. Hvis det var tilfældet, og det kunne siges at hvis det højre gen var dominerende over det venstre gen, ville du være højrehåndet med enten en eller to kopier af højre gen eller omvendt.

Hvis dette var tilfældet, ville et barn af to venstrehåndede personer altid være venstrehåndet. I virkeligheden er det ikke tilfældet. Det er blevet vist, at hvis begge forældre er venstrehåndede, er der kun 25-50% chance for at deres barn også kommer til at være venstrehåndet.

Dette fører til yderligere spørgsmål som hvorfor kun omkring 10% af befolkningen er venstrehåndet, hvorfor der er dobbelt så mange mænd som kvinder som er venstrehåndede, og hvordan har enæggede tvillinger ofte har forskellige foretrukne hænder?

Nuværende teorier tyder på at miljøet spiller en vigtig rolle her. Højre- og venstrehåndethed skyldes sandsynligvis en kombination af både arvede gener og miljø, mens nogle personer har større chance for at blive venstrehåndet hvis deres forældre også er det. Du er mere tilbøjelig til at blive venstrehåndet baseret på tilstedeværelsen af et eller flere gener, men du har muligvis brug for et specifikt miljø for at det kan ske.

Hvis du tilhører de 10% af verdens befolkning som er venstrehåndede, bør du vide at du er i godt selskab. Nogle berømte venstrehåndede inkluderer Michelangelo, Raphael, Leonardo da Vinci, Renoir, Bill Gates, Oprah Winfrey, Carol Burnett, Jimi Hendrix, Alexander den Store, Dick Van Dyke, Benjamin Franklin, Henry Ford, fire af de seneste fem amerikanske præsidenter og Prins William.

Hvor mange venstrehåndede kender du til i din familie?

Skriv en kommentar.

Denne e-mailadresse er privat og kan derfor ikke vises.

 • Hanne


  5. februar 2019

  Jeg er selv venstrehåndet og har 4 børnebørn der også er venstrehåndet

 • Jette


  18. februar 2019

  Jeg er venstrehåndet, 2 kusiner på min mors side er venstrehåndede, og mit barnebarn er venstrehåndet.

 • Iversen Else Marie


  18. februar 2019

  Jeg er venstrehåndet og det min datter også, men ikke min søn. Jeg kender ikke til andre i familien.

 • Karen


  18. februar 2019

  Min ene datter er venstrehåndet, men jeg kender ingen andre i vores familier, der er det.
  Vi tænker aldrig over det længere – kun når jeg købte sakse, da hun var lille.

 • Marie-louise hedensted


  18. februar 2019

  Jeg er den eneste

 • Svend Løvstad Pedersen


  18. februar 2019

  Både min kone og jeg er “kejtede” (ventrehåndede) men hverken vores to børn eller vores seks børnebørn er blandt de 10 procent.

 • Grethe Hansen


  19. februar 2019

  Min farbror kunne bruge højre og venstre lige godt.
  To af mine 3 søstre er venstrehåndede.
  Vores forældre var begge højrehåndede
  Min søn er venstrehåndet,
  Vi forældre er højrehåndet

 • Vita Skjoldlykke


  19. februar 2019

  Min bror og mine 2 sønner

 • Helle Angela Danborg


  19. februar 2019

  Min søster og bror er begge venstre håndede
  Jeg selv er både højre og venstre håndede

 • Poul Pedersen


  19. februar 2019

  Sjovt emne,.
  Min. mor er venstrehåndet, min bror og jeg er venstrehåndet, 4 andre søskende er højrehåndet min far er højrehåndet.
  Jeg har 7 drenge der alle er højrehåndet,
  deres mødre er højrehåndet, så nej det er ikke synderligt arveligt.

 • Torben Bjarke Ballin


  19. februar 2019

  Jeg er arkaeolog og arbejder med flintredskaber. Gennem mit arbejde har det vist sig at i stenalderen er der som hovedregel c. 20% af redskaberne (for eksempel pilespidser) som er orienteret en vej og 80% den anden vej. Det er hoejst sandsynligt et udtryk for venstre-/hoejrehaandethed. I nutidige samfund er der almindeligvis en del fordomme indblandet og statistikker fra nogle lande viser at de naesten ikke har venstrehaandede, hvorimod andre har omkring 20% venstrehaandede. De forhistoriske statistikker er sandsynligvis mere praecise, da stenalderfolkene naeppe havde vore fordomme om at venstrehaandethed var ‘forkert’.

  Spaendende problematik.

  Venligst

  Torben

 • karen- Margrethe Fischer madsen


  19. februar 2019

  Min far var venstrehåndet- men skrev som voksen lige godt med begge hænder.
  Min yngste søster er ligeledes venstrehåndet.

 • Gitte


  19. februar 2019

  Jeg er født venstrehåndet, men blev “tvunget” til at skrive med højre inden jeg kom i skole.
  Jeg gør stadig nogle ting med venstre hånd – fx. at sy, male med oliekridt osv.
  Min mellemste søn er venstrehåndet.
  Børnebørn….det må vise sig, når de kommer 🙂

 • Jytte Janik


  20. februar 2019

  Jeg er ikke selv venstrehåndet, men min datter, mit barnebarn og min halvbror.
  Han er søn af min far Frederik Hansen og han’s kusine Lissi er dem jeg kender I min familie der er venstrehåndet.

 • Bente Jensen


  25. februar 2019

  Jeg er venstrehåndet, min bror og søn er venstrehåndet

 • Anita Sessay


  6. august 2019

  Jeg er venstrehåndet og en af mine søstre er også venstrehåndet. Vi er seks søskende har to børn der begge er højrehåndet men har et barnebarn jeg deler fødselsdag med er venstrehåndet