Hvordan min 86-årige bedstemor fandt to brødre som hun ikke havde kendt til takket være MyHeritage

Hvordan min 86-årige bedstemor fandt to brødre som hun ikke havde kendt til takket være MyHeritage

Dette er et gæsteopslæg tilsendt fra Ludmila Benová, en MyHeritage-bruger, som vil dele en fantastisk opdagelse hun gjorde med os.

Jeg vil gerne dele med jer, hvordan MyHeritage hjalp min bedstemor med at finde hendes søskende – brødre som hun ikke vidste hun havde før hun var 86!

Min bedstemor Květoslava Bechyňová, med pigenavnet Štiková, blev født i 1930 i Tjekkiet og voksede op som enebarn hos en alenemor. På det tidspunkt arbejde min oldemor Julie Tichá, født Štiková, som hustjener hos en rig familie i Prag. Det må have været en sindssyg svær tid i 30’erne i sidste århundrede i Centraleuropa, specielt som alenemor.

Julie Tichá (født Štiková) foran Hotel Hubertus i Lány (Tjekkiet), omkring 1945. Julie og hendes mand tog sig af hotellet mellem 1937 og 1948, hvor ejendommen blev eksproprieret af Tjekkiets kommunistparti.

Julie Tichá (født Štiková) foran Hotel Hubertus i Lány (Tjekkiet), omkring 1945. Julie og hendes mand tog sig af hotellet mellem 1937 og 1948, hvor ejendommen blev eksproprieret af Tjekkiets kommunistparti.

Květoslava Bechyňová (født Štiková) og hendes mor Julie Tichá (født Štiková) med to venner, omkring 1948

Květoslava Bechyňová (født Štiková) og hendes mor Julie Tichá (født Štiková) med to venner, omkring 1948

Min bedstemor voksede primært på i sin bedstemors hus, da hendes mor arbejdede for at tjene nok penge til at forsørge familien. Heldigvis havde hun altid arbejde, og senere giftede hun sig med en fantastisk mand.

Květoslavas bryllup med Antonín Bechyně i 1949

Květoslavas bryllup med Antonín Bechyně i 1949

Min bedstemor kendte ikke sin biologiske far og hun ledte aldrig efter ham. Da hun blev 7 mødte hun sin nye papfar, som virkelig elskede hende. Hun følte aldrig et behov for at lede efter sin biologiske far. Hun hørte dog ofte som barn sine tanter nævne hans navn, Emanuel Lukšíček, når de sludrede.

Emanuel Lukšíček som ung mand

Emanuel Lukšíček som ung mand

Årene gik og hun giftede sig og fik 2 børn og 4 børnebørn (1 af dem er mig!). Da hun var blevet bedstemor og alle hendes ældre familiemedlemmer var gået bort, delte hun navnet på sin biologiske far med sine nysgerrige børn og børnebørn, inklusiv mig. Vi forventede på en måde, at navnet ville være forbundet med den familie hendes mor arbejdede for omkring det tidspunkt, hvor hun blev gravid. Familien var jøder og forsvandt desværre under Anden Verdenskrig. Men det viste sig overraskende nok at forholde sig anderledes.

Jeg ville virkelig gerne finde min oldefar, Emanuel, så jeg ledte efter ham online. I sommeren 2015 ledte jeg på forskellige hjemmesider og databaser, herunder MyHeritage, men uden held. Efter et par forsøg uden succes, opgav jeg min søgen.

Omkring 9 måneder senere, fik jeg en besked i min MyHeritage-indbakke fra en Karel Lukšíček. Beskeden var meget kort, og spurgte ind til hvilken relation jeg havde til det navnet jeg havde søgt efter for 9 måneder siden.

MyHeritage har en funktion, som hedder Search Connect™, som giver brugere mulighed for at blive sat i kontakt med andre MyHeritage-medlemmer, som har søgt efter de samme forfædre som dig. Det viste sig altså, at den person som sendte mig beskeden, havde fundet mig via Search Connect™ da han søgte på min oldefars navn, Emanuel Lukšíček.

Jeg begyndte at kommunikere med Karel, og lærte hurtigt at han nok var min bedstemors halvbror. Han er også MyHeritage-bruger og som familiens slægtsforsker tager han sig af familiens slægtstræ.

I starten var min bedstemor skeptisk og hun ville ikke tro på det. Et par uger senere mødtes de 2 og det var tydeligt med det samme, at de var relaterede. Ligheden var slående! De 2 tog så en DNA-test for at bekræfte deres relation… og det passede! I en alder af 86 år fandt min bedstemor altså en del af sin familie, som hun aldrig havde ledt efter, men bød varmt velkommen – to halvbrødre og deres familier.

Takket være de nye familiemedlemmer, som vi opdagede, kunne vi samle det meste af puslespillet omkring historien op til min bedstemors fødsel. Og historien viste sig at være ret anderledes end hvad vi havde forventet.

Min oldefar hørte ikke til den rige familie – han arbejdede faktisk i deres buntmagers værksted. De var begge to 21 da min oldemor blev gravid. Vi ved ikke hvor langt eller hvor tæt deres forhold var.

Det eneste vi stadigvæk ikke ved med sikkerhed er hvorvidt min bedstemors biologiske far kendte til hende eller ej. Det kommer vi måske aldrig til at vide…

Takket være MyHeritage-hjemmesiden, fejrede min bedstemor i år jul med sine nye familiemedlemmer for tredje gang, og næste år fejrer de hendes 90-års fødselsdag sammen!

Her er et billede af min bedstemor Květa og hendes nyfundne halvbror Karel fra da de mødtes for første gang i min bedstemors hus i 2016. Du kan se, at der er ingen tvivl om, at de er søskende!

Květoslava Bechyňová og Karel Lukšíček (bror og søster) da de mødtes for første gang i 2016

Květoslava Bechyňová og Karel Lukšíček (bror og søster) da de mødtes for første gang i 2016

Bedste hilsner,

Ludmila Benová
Vancouver, BC, Canada