En gave for livet: Hun fandt en ny familie takket være et MyHeritage DNA-sæt

En gave for livet: Hun fandt en ny familie takket være et MyHeritage DNA-sæt

Da Penny Fox fra Vancouver, Canada, modtog en MyHeritage DNA-test til sin 64-års fødselsdag, kunne hun ikke have forestillet sig, hvilken fantastisk gave det ville vise sig at være. Efter et helt liv med søgen efter oplysninger om sin biologiske familie, viste DNA-testen sig at være den sidste brik i puslespillet, der ikke bare gav hende de svar, hun ledte efter, men også forbandt hende med en helt ny familie: en halvbror, en onkel og to tanter og snesevis af fætre, nevøer og niecer.

Penny blev adopteret to dage efter sin fødsel, og i det meste af sit liv havde hun ingen oplysninger om sin biologiske familie. Hun siger, at hendes adoptivmor ikke forstod, hvorfor hun skulle være interesseret i at finde ud af noget om sin biologiske familie og nægtede at hjælpe hende, så hun vidste ikke engang, hvor hun skulle begynde.

På jagt efter spor

I løbet af midt-80’erne gjorde en lovændring det muligt for hende at kontakte myndighederne for at modtage oplysninger. Hun modtog 25-30 siders materiale, “men alle navne og datoer var redigeret med sort. Jeg forsøgte at finde den advokat, der behandlede sagen på det tidspunkt, men uden held, og selv en privatdetektiv kunne ikke hjælpe. Han sagde, ‘det er værre end KGB, nogen har gjort sig store anstrengelser for at skjule alt det her’.”

Penny havde dog en smule oplysninger at starte med: hendes fulde fødselsnavn. Ved hjælp af forskellige registre, såsom immigrationsregistre, og med hjælp fra en socialrådgiver var hun i stand til at spore flere oplysninger om sin biologiske mor: Dorothy Hale Coutinho.

Dorothy er oprindeligt fra England og boede i Singapore med sin mand under Anden Verdenskrig. På et tidspunkt immigrerede hun til Canada med deres lille søn, men da hendes mand sluttede sig til dem i Canada, kunne han ikke lide den måde, hun opdrog drengen på, så han tog ham med sig og forlod hende. Han flyttede til Fraser Valley, 75 miles øst for Vancouver.

Ifølge socialrådgiveren var hun knust og ville gerne have et barn mere. Hun var i et kort forhold med Pennys biologiske far, og sådan kom Penny til verden.

Dorothys mand, som hun var skilt fra, boede i Fraser Valley indtil for to år siden. Hans navn og underskrift stod på adoptionspapirerne, fordi han blev betragtet som værge, så Penny forsøgte at kontakte ham i årenes løb, men “han ville ikke have noget med mig at gøre.”

I 2010, da hun googlede sin mors navn (som hun gjorde fra tid til anden), fandt Penny en besked på en hjemmeside fra en person, der også ledte efter oplysninger om sin biologiske mor. Penny kontaktede personen og opdagede, at det var hendes morbrors partner og mor til hans 2-årige datter – Pennys niece. Broren, Michael, var forsvundet: Hans bil blev fundet brændt, men liget blev aldrig fundet. Penny fandt også ud af, at hendes biologiske mor var død flere år tidligere, “og fra det tidspunkt af besluttede jeg mig for at koncentrere mig om min fars side af familien.”

En afgørende detalje

Ikke desto mindre afslørede Pennys adoptivonkel kort tid efter nogle vigtige oplysninger, som forklarede al hemmelighedskræmmeriet omkring papirerne. Det viser sig, at Pennys biologiske mor var babysitter for denne onkel – og hans storebror besluttede sig for at adoptere hendes baby. “Hun var gravid, og min adoptivfarmor vidste, at hun ikke havde en partner – hverken sin mand eller faren til hendes barn – og tilbød at hjælpe,” siger Penny. “Hun vidste, at hendes svigerdatter desperat ønskede at få børn, men at hun ikke selv kunne få børn. Det var sådan, mine adoptivforældre fandt en baby. De betalte hende 500 dollars for mig.”

“Han delte disse oplysninger før sin død,” siger Penny. “Han ville have, at jeg skulle vide, at min mor var meget smuk, og at hun passede ham, da han var lille.” Penny ved ikke engang, hvordan hendes biologiske mor så ud. “Jeg har ikke set et billede af hende, men ifølge en fysisk beskrivelse, jeg fik, ligner jeg hende slet ikke,” griner Penny. “Hun var 1,80 m og havde krøllet hår, mens jeg er meget høj og har glat hår.”

Penny tog først en DNA-test hos et andet firma og fik matches med to fætre og kusiner. “De anbefalede, at jeg tog en MyHeritage DNA-test, da de vidste, at mange familiemedlemmer bruger MyHeritage,” siger hun. “De havde endda et bud på, hvem min bror kunne være.”

Så Pennys mand købte et MyHeritage DNA-sæt til hende, til hendes 64-års fødselsdag.

Hun og hendes mand tilbragte vinteren 2018 i Palm Springs, Californien, som de plejer, og det var der, de var, da de fik besked om et DNA-match med en halvbror: Richard Smith, 14 måneder ældre end hende.

‘Jeg ligner dem alle sammen’

“Jeg sendte ham en besked med emnet ‘er det her akavet’ og skrev ‘jeg ved noget om dig, men jeg går ud fra, at du ikke ved noget om mig’,” husker Penny.

Richard, som er 14 måneder ældre end Penny, mistede sin lillesøster et par år forinden. Han skrev tilbage til Penny: “Du har måske hørt, at jeg har mistet en søster, og at jeg har ledt efter en ny.”

Deres biologiske far, Richard Henry Smith, var litograf og født i 1920, og han døde 20 år før Penny og Richard fandt hinanden, i 1999. Han kom fra en meget stor familie – han var en ud af 8 søskende. En af hans søskende, David, lever stadig i en alder af 92, og det samme gør Davids kone, Joan, og Ann, enken efter en anden af Richards søskende, Ronald.

Pennys biologiske far, Richard, som døde i 1999.

Pennys biologiske far, Richard, som døde i 1999.

De mødtes alle sammen for første gang om foråret 2019 i Victoria.

“Da jeg forlod festen, græd jeg… nej, jeg hulkede bare,” siger Penny. “Det var så vidunderligt og også så følelsesladet. Jeg blev overvældet. De var alle meget imødekommende og virkede virkelig glade for at have en anden i deres midte.”

Penny blev slået af familielighederne: “Jeg lagde straks mærke til, at jeg ligner dem alle sammen, og jeg ligner min far,” siger hun. “Jeg har hans øjenbryn, og jeg fik helt sikkert min højde fra ham. Min bror og jeg er dog ret forskellige. Han er stille og indadvendt, og jeg er meget social, snakkesalig og energisk.”
Penny (bagerste række, i midten, i marineblå jakke) genforenes med sin biologiske familie.

Penny (bagerste række, i midten, i marineblå jakke) genforenes med sin biologiske familie.

Under mødet spiste Penny middag hjemme hos sin tante Ann, og hun overnattede der sammen med Anns 4 døtre. “Vi kom alle i vores pyjamas og tog derefter vores sokker af for at sammenligne tæer – som vi fandt ud af faktisk er ens,” siger Penny. “Jeg har aldrig haft en søster, og det var som pludselig at have fire utrolige søstre på én gang, mens jeg var i 60’erne.”

Den nyfundne familie har mødtes flere gange siden det første møde.

Richard bor kun 40 minutters kørsel fra Penny. Han er vært for hende sammen med sine to børn og to børnebørn til et årligt poolparty “for at fejre alle vores fødselsdage sammen.”
Richard (right) and Penny (second from right) with Richard’s kids and grandkids

Billedet viser Richard (til højre) og Penny (anden fra højre) sammen med Richards børn og børnebørn

Penny siger, at “jeg altid har en stående invitation til at komme, når jeg kan” for at se sin onkel David, og hun har allerede besøgt ham flere gange.

Onkel David viser Penny et familie-fotografialbum

Onkel David viser Penny et familie-fotografialbum

Hun spiser også jævnligt frokost eller drikker kaffe med to af sine kusiner, Kim og Susan – døtre af hendes fars søskende – som bor i nærheden. Susans søster, Brenda, bor i Holland og har et særligt forhold til Penny, som siger, at de jævnligt Facetime’er.

Sammen med Brenda organiserede Penny en sammenkomst for hele familien i Victoria i 2020 og 2022.

De varme relationer, hun har dannet med sin nyfundne familie, “bliver bare bedre og tættere,” siger Penny. “Det har været en vidunderlig rejse.”

Bestil et MyHeritage DNA-sæt her