Et DNA-match afslørede hendes hemmelige egyptiske arv og en kærlig nyopdaget familie

Et DNA-match afslørede hendes hemmelige egyptiske arv og en kærlig nyopdaget familie

I sin opvækst blandt 10 søskende følte Kate Valério sig ofte som en outsider. Hun er født i Portugal og bor nu i Luxembourg, og hendes brødre og søstre drillede hende ofte med, hvor anderledes hun så ud end resten af dem. For et par måneder siden modtog hun en besked om et MyHeritage DNA-match, der vendte op og ned på alt, hvad hun vidste om sig selv… og alligevel på en eller anden måde syntes at forklare så meget, fra hendes mørke hudfarve til den uforklarlige fascination af egyptisk kultur, hun havde følt siden barndommen.

DNA-matchet tvang Kates mor til at afsløre en hemmelighed, hun havde holdt skjult for Kate hele hendes liv: at Kate var født af en egyptisk mand, som hendes mor havde mødt i Frankrig for 32 år siden. Denne afsløring førte Kate på en rejse for at forbinde sig med sin egyptiske arv, der kulminerede i en tur til Egypten for at møde sine nyopdagede søskende og knytte bånd til den store, varme familie, der bød hende velkommen med åbne arme.

Kate Valério in front of the pyramids in Egypt

Kate Valério foran pyramiderne i Egypten

Kate tilhører en stor portugisisk familie (10 brødre og søstre, fra to fædre). Hun er født i Frankrig og var 5 år gammel, da hendes familie flyttede til Portugal, hvor de boede i 10 år. I de sidste 16 år har familien boet i Luxembourg. Kate arbejder i en lokal bank. “Vi er virkelig en speciel familie,” siger hun. “Jeg er den tredje pige ud af 10 søskende. Alle mine søskende er lyshårede og -øjede, og jeg er mørk. Jeg har altid følt mig anderledes, og jeg kunne aldrig forstå det. Mine søskende grinede af mig nogle gange, drillede mig med, at jeg var postbuddets datter, at jeg var blevet fundet i skraldespanden. Den eneste, der havde mørkt hår, var den far, der opfostrede mig, så jeg antog, at jeg havde fået generne fra ham.”

Da hun var 6 år, fik hun sit første møde med forskellige kulturer gennem et historisk leksikon, hun fik af sin mor, som udforsker forskellige civilisationer gennem historien. “Jeg blev straks tiltrukket af den gamle egyptiske civilisation,” siger Kate. “Min drøm var at tage til Egypten og se pyramiderne. Jeg havde ingen anelse, ikke engang en lille en, om, at det var relateret til min personlige identitet. Det var helt tilfældigt.” I 2019 opfyldte hun sin drøm og tog til Egypten for at rejse som turist. Hun kunne aldrig have forestillet sig, hvad der ville ske tre år senere.

En overraskende fødselsdagsbesked

I 2018 datede Kate en amerikansk mand, som tog en DNA-test og viste hende resultatet. Resultaterne gjorde hende endnu mere nysgerrig på sin identitet. “Jeg besluttede mig for selv at tage en test. Jeg købte et MyHeritage DNA-sæt til min 28-års fødselsdag og ventede på resultaterne. Jeg gik ud fra, at jeg ville få mindst 80% iberisk, men resultaterne viste, at jeg kun var 36% portugiser. Der var en meget stor andel fra Nordafrika og Mellemøsten.”

Hun tog hjem til sine forældre og fortalte dem om resultatet. “Min mor spurgte straks, hvad det betød, og jeg svarede, at jeg antog, at jeg var mere nordafrikansk på grund af historiske omstændigheder, da Portugal var besat af araberne i syv århundreder, selv om oplysningerne ikke passede helt. Hun var enig med mig, og det var slutningen på historien. Jeg tænkte ikke så meget over det. Senere blev det klart for mig, at hun var enormt stresset, da jeg fortalte hende om testen, fordi hun var sikker på, at hendes hemmelighed ville blive afsløret.”

Men skæbnen havde som nævnt andre planer for Kate. For omkring et år siden fik hun et gavekort til en kropsmassage af sin partner i fødselsdagsgave, og fordi partneren kendte til hendes forkærlighed for egyptisk kultur, blev massagen givet på en egyptisk spa. “Massøren spurgte mig, hvorfor jeg valgte en egyptisk massage, og jeg fortalte ham om min interesse for egyptisk kultur. I slutningen af behandlingen gav han mig et papyrusdiagram som en gave til ære for min fødselsdag, som var dagen efter. Derefter fortsatte jeg med at lave manicure, og mens jeg sad i stolen, modtog jeg en alarm på min telefon. Jeg kiggede på skærmen, og en besked ventede på mig fra MyHeritage sendt fra en bruger med en kort og dramatisk tekst: ‘Jeg tror, jeg ved, hvem din far er’.”

The message Kate received from Samar

Hendes første reaktion på beskeden var at grine. Hun antog, at nogen forsøgte at narre hende. “Jeg fortalte manicuristen om den sjove besked fra en, der sagde, at hun vidste, hvem min far var. Jeg tog det som en joke og ignorerede det, jeg troede, det var scam. Den måned modtog jeg yderligere to af den slags beskeder, og jeg svarede ikke på nogen af dem.”

Det hele startede med en symaskine.

En måned senere modtog Kate flere lignende beskeder, men denne gang på LinkedIn. “Jeg var overbevist om, at det var en mand, der prøvede at snyde mig, men jeg forstod ikke, hvorfor denne person insisterede så meget, hvorfor mig? Hvem er manden, der jagter mig, og hvorfor?” En morgen, mens hun drak sin kaffe, inden hun begyndte at arbejde, besluttede hun at logge ind på sin MyHeritage-konto og se, hvad det hele handlede om. Hun var næsten ved at falde af stolen, da hun fandt ud af, hvem der ledte efter hende. Hun besluttede at læse de andre beskeder, som denne bruger havde sendt hende i over en måned. “Jeg så, at jeg har en meget stærk match med en førstegrads fætter. I en af LinkedIn-beskederne havde denne person også sendt mig et billede af to kvinder. Faktisk var personen, der desperat forsøgte at kontakte mig, en kvinde. Da jeg så billedet, var jeg i chok: de lignede mig. Jeg begynder at tænke, hvordan er dette muligt? Drømmer jeg?”

Hun begyndte at skrive med den bruger, der havde kontaktet hende, og langsomt begyndte detaljerne at dukke op. Brugeren, Samar Tony, en datter af en egyptisk familie fra Frankrig, skrev, at hun tror, at hendes onkel er Kates biologiske far. “Du ligner mine søstre meget,” sagde Samar til hende. “Så snart jeg så matchet med dig, ville jeg virkelig gerne tale med dig, jeg var meget tæt på din far. Jeg har bare et par spørgsmål til dig, og så behøver du ikke at høre fra mig igen.”

Samar fortalte, at hendes bror havde taget DNA-testen uden nogen intention om at finde slægtninge; han ville bare finde ud af, om de var efterkommere af faraoerne. Til deres store forbavselse fandt de en kusine, de aldrig havde hørt om.

Den første telefonsamtale med onklen fra Paris og hendes søster fra Egypten

Den første telefonsamtale med onklen fra Paris og hendes søster fra Egypten

Forbløffet over opdagelsen og nysgerrig efter at høre mere ringede Kate til Samar, og pludselig passede alle brikkerne sammen. Hun hørte om Mustafa, Samars onkel, som var i Frankrig i de år, hun blev født, og døde for 14 år siden. Kate indså, at hun skulle tale med sin mor med det samme og spørge hende om de nye oplysninger.

Det var et svært øjeblik. Moderen tog en dyb indånding og begyndte at fortælle historien. For 32 år siden i Frankrig, fortalte hun sin datter, arbejdede hun som salgsagent for symaskiner. Hun plejede at finde private kunder gennem de gule sider, ringe og tilbyde en demonstration. Den dag, Kates mor ankom, var Samars onkel Mustafa – som var kommet til Frankrig for at arbejde – hjemme og så Kates mor, da hun kom ind i huset. “Hun sagde, at det var kærlighed ved første blik,” siger Kate.

Er det okay at kramme ham?

Dengang holdt Kates mor pause fra et langt forhold til faderen til Kates to ældre søskende. Forholdet til Mustafa udviklede sig hurtigt, og de to overvejede endda at blive gift, da de opdagede, at hun var blevet gravid. Men da de ankom til den portugisiske ambassade i Frankrig for at undersøge muligheden for at blive gift, fandt Kates mor ud af, at Mustafa allerede var gift med en anden kvinde i Egypten, og at han havde børn med hende. Denne chokerende oplysning gjorde hende vred og ked af det. Hun valgte at sige farvel og forsvinde ud af hans liv. Moderen blev senere skilt fra sin mand, faderen til hendes to ældste børn, og omkring to år senere giftede hun sig igen med en anden mand, som hun fødte yderligere syv børn med: Kates halvsøskende.

“Hun fortalte mig, at der i 90’erne var mange tilfælde af vestlige kvinder, der fik børn med muslimske mænd, og at mændene tog børnene med sig og nægtede at give dem tilbage til kvinden. Hun var bange for, at det ville ske for mig,” siger Kate.

Kate with her cousin (Samar's brother), with whom she received a DNA match

Kate med sin fætter (Samars bror), som hun fik et DNA-match med.

Det var ikke et nemt øjeblik for nogen af dem. Moderen sagde, at hun holdt det hemmeligt, fordi hun ønskede at beskytte sin datter, så hun ikke kom til skade. Da faderen, som havde opdraget Katherine, opdagede de nye oplysninger, blev han meget ked af det. “Mor ville have, at jeg ikke skulle fortælle det til nogen, men det var ikke fair at bede mig om det.”

Fra dette tidspunkt gik tingene hurtigt fremad. Utallige venneanmodninger kom til Kate via Facebook fra slægtninge, hun ikke kendte. “En syndflod af venneanmodninger fra folk med arabiske navne, som skrev til mig, at de havde hørt, at vi var i familie, og at de gerne ville møde mig,” siger Kate. “Jeg var chokeret over antallet af beskeder. Det var spændende.”

Kate med sin nyfundne familie i Paris

Kate med sin nyfundne familie i Paris

Det første møde var i juni 2022, hvor Kate fløj til Paris for endelig at møde sin kusine Samar, sin onkel og tante og sine andre nye fætre og kusiner, der bor der. “Samar og hendes søster kom for at hente mig i lufthavnen i Paris, og i bilen spurgte jeg dem, om det var okay, at jeg krammede min onkel, når vi mødtes, for jeg ved ikke, hvordan man opfører sig over for muslimer,” siger Kate. “De begyndte at grine og sagde, at jeg ikke har nogen idé om, hvor meget han ønsker at kramme mig, at han pludselig har et levende minde om sin bror, der gik bort, og at han er glad. Da jeg kom ind i deres hjem, ventede han på mig med udstrakte arme, og han sagde, at nu havde han fået endnu en datter.”

Under det besøg mødte hun for første gang en af sine halvbrødre, som bor i Frankrig. Mens hun udfyldte de årtier lange huller, fik Kate mulighed for at lære den far, hun aldrig havde mødt, at kende gennem hans familie.

Kate's cousins visit her home in Luxembourg

Kates fætre og kusiner besøger hendes hjem i Luxembourg

Se denne video, som Kate har lavet om sit besøg i Frankrig:

Mustafas datter

Kulminationen på opdagelsen fandt sted for nylig, da Kate og den nye familie, hun havde fundet i Frankrig, sammen tog til Egypten på en kulturarvsrejse, hvor Kate skulle møde sine to andre søskende (bror og søster), som bor i Egypten. “Min søster kom for at hente mig i lufthavnen. Hun taler hverken engelsk eller fransk, kun arabisk. Vi smilede, grinede sammen, talte med vores hænder uden at forstå hinanden, men jeg følte, at jeg var kommet hjem. Hun tog mig med til min brors hus, hvor jeg mødte ham og mine små nevøer.”

Den dag kom der mange gæster for at byde hende velkommen. Fjerne slægtninge kom for at se Mustafas datter på nært hold. “Folk kom fra nærliggende landsbyer, nogle ridende på æsler, for at møde mig. Det var utroligt, alle svøbte mig i kærlighed,” siger hun. Hun husker en scene, der gjorde stort indtryk på hende: da de satte sig ned for at spise et traditionelt måltid, på gulvet. “Jeg kiggede rundt omkring mig, folk med ansigtstræk, der var identiske med mine, de lignede mig, og jeg lignede dem. Min onkel stod og bad. Jeg er vant til at gå i kirke, og han beder på arabisk – det var et kulturchok. Jeg tænker på denne situation, hvor mærkelig og spændende den er. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle være med i det, og det føltes underligt naturligt for mig.”

En slående lighed: til venstre Kate's far; til højre Kate

En slående lighed: til venstre Kate’s far; til højre Kate

Siden da har de været i tæt kontakt og ofte talt sammen, nogle gange i mange timer. Nogle af familiemedlemmerne har allerede besøgt hende i Luxembourg. Hun har selv besøgt sin fætter Samar i Abu Dhabi og er for nylig begyndt at lære arabisk for bedre at kunne kommunikere med sine familiemedlemmer. “I dag føler jeg, at jeg er en del af deres familie, og de er en del af min familie. Vi mistede 30 år sammen, og nu forsøger vi at indhente den forsømte tid.”

Og hvad med de søskende, hun voksede op med? Opdagelsen af familien, siger Kate, var en udfordring i starten, men alle overvandt den. “I starten følte de det, som om jeg var blevet taget fra dem. De var bekymrede for, at jeg ville opgive dem til fordel for den nye familie. Men jeg gjorde det klart for dem, at jeg ikke har til hensigt at forlade dem eller opgive dem. De er min familie. De har altid kaldt mig Kleopatra, fordi jeg elskede Egypten så meget, og de fortsætter med at kalde mig Kleopatra nu, fordi jeg er portugiser OG egypter.”

Kate med 9 ud af 10 portugisiske søskende

Kate med 9 ud af 10 portugisiske søskende

Hun er overbevist om, at hendes historie kan inspirere mange til at genoverveje fordomme og forudfattede meninger om forskellige kulturer. “Hele mit liv troede jeg, at jeg var én ting, indtil jeg opdagede, at jeg var noget andet, og det er sandsynligt, at der er mange som mig. Hvis bare mennesker kendte deres oprindelse og tog en DNA-test, ville de finde ud af, at de fleste af os er lidt af det hele, og at der ikke er nogen forskel på os.”

Tjek Kates Instagram-highlights for at se flere fotos og optagelser fra hendes mindeværdige rejse til Egypten.

Mange tak til Kate for at dele hendes fantastiske historie med os! Hvis du også har gjort en utrolig opdagelse med MyHeritage, vil vi meget gerne høre om det. Send det til os via denne formular eller email det til os på stories@myheritage.com.

Bestil et MyHeritage DNA-sæt.