DNA-match fører kvinde til at afdække fortiden, som hendes bedstemor var for traumatiseret til at fortælle om

DNA-match fører kvinde til at afdække fortiden, som hendes bedstemor var for traumatiseret til at fortælle om

Stephanie fra Canada har altid været interesseret i slægtshistorie. Hendes mor var immigrant fra Storbritannien og hendes far var litauisk flygtning, hvilket betød at hun altid havde en naturlig nysgerrighed omkring deres oprindelse. Men det var ikke let at finde oplysninger om dem: hun havde intet kendskab til sit slægtstræ ud over sine bedsteforældre på begge sider af familien, og hendes morfar var blevet adopteret og kendte ikke identiteten på sine biologiske forældre.

Stephanie begyndte at komme videre i sin søgen, efter at hendes mor tegnede en annonce i en skotsk avis for at søge efter sin bedstefars biologiske mor. Annoncen var succesfuld, og de lærte at hendes bedstefars mellemnavn, Hunter, faktisk var efternavnet på hans biologiske mor. Med fundet af denne information, besluttede Stephanie sig for at tilmelde sig MyHeritage og tage slægtsforskningen til det næste niveau. Ved hjælp af MyHeritage var hun i stand til at spore sin morfars linje helt tilbage til Robert the Bruce. Undervejs fandt hun ud af, at hendes mormor – som hun altid havde troet var britisk – faktisk stammer fra irske indvandrere til England.

Men alle forsøg på at finde informationer om hendes far side af familien endte i en blindgyde. Stephanies far kom til Canada som flygtning, efter at han blev fordrevet fra Tyskland under Anden Verdenskrig. Hans mor, Stefanija, var litauisk og talte aldrig om sin familie eller oplevelser efter at være blevet adskilt fra dem i en alder af 17.

Stephanie forsøgte at kontakte den litauiske regering for hjælp, men lærte at fødsels- og dødsregistreringer fra den tidsperiode hun ledte efter, var blevet ødelagt. Stephanie var meget skuffet over udviklingen og, med sine ord, “ude af stand til at samle brikkerne i puslespillet.”

Et DNA-match fra Litauen

I løbet af processen tog Stephanie en DNA-test for at hjælpe hende med sin forskning. Etnicitetsresultaterne overraskede hende: I stedet for de 50% litauiske, 25% skotske og 25% britiske, som hun havde forventet, lærte hun, at hun er 25% litauisk, 25% skotsk, 25% irsk – og de resterende 25% britiske er faktisk fra sin fars biologiske far, og ikke fra sin mormor!

Men langt mere vigtigt end hendes etnicitetsresultater ,er Stephanys DNA-matches, som gav hende det gennembrud hun havde ønsket sig. I sommer begyndte hun at modtage DNA-matches via MyHeritage på den litauiske side af sin familie. Et specifikt match kontaktede hende straks: en fætter i første led ved navn Kornelija. Stephanie var ivrig efter at lære mere og spurgte Kornelija, om hun kendte til sin farmor Stefanija. Kornelija svarede ja: hendes far havde en tante ved det navn, der var flyttet til USA.

Resten er, som de siger, historie.

Kornelija besøgte sin far og bragte et billede af Stefanija tilbage til Stephanie. Hun besøgte også den lokale kirkegård og var i stand til at give Stephanie navne og fødsels- og dødsdatoer for hendes farmors søskende. Hun besøgte endda fætre, der gav hende et billede af Stephanies oldemor og oldefar. Stephanie kørte fotoet gennem MyHeritage In Color™ for at farvelægge det, og hun siger, at det bragte hendes forfædre til live for hende.

Flygtningepapir til Stephanies litauiske farmor, Stefanija Velickaite.

Flygtningepapir til Stephanies litauiske farmor, Stefanija Velickaite.

Stephanie er ekstremt glad for det hun har lært gennem MyHeritage. Før DNA-matchen havde hun mistet håbet om, at hun nogensinde ville lære mere om den litauiske side af sin familie. Men takket være DNA-testen har hun været i stand til at ære sine forfædre og fortælle deres historier. Hendes slægtstræ – en gang næsten helt tomt – er vokset fra 6 til 6.000 personer helt tilbage til William Erobrerens tid.

Gennem sine mange timers forskning har Stephanie skabt langvarige forbindelser. En sådan forbindelse er Darcio, en fætter i tredje led der bor i Brasilien. Darcio vidste instinktivt, at Stephanie var familie, efter at hun først kontaktede ham. Hun håber at kunne besøge både Darcio og Kornelija, når rejsebegrænsninger der er relateret til pandemien er løftet.

Åndelige forbindelser og delte oplevelser

Som bosiddende i byen, hvor hendes slægtninge ankom til Canada, mener Stephanie, at MyHeritage tillod hende at indse en forbindelse til fortiden, som hun altid har følt gennem fælles oplevelser.

”Jeg føler sådan en forbindelse til denne familie, som jeg aldrig troede jeg ville finde, og informationerne hjælper mig med at få kontakt til andre,” siger Stephanie. Da Kornelija sendte et billede af sin far – Stephanies onkel – var Stephanie i stand til at se lighederne mellem han og sin egen far. Darcios bedstefars historie, om at flygte fra det krigshærgede Litauen til Brasilien, afspejler den kamp, som hendes farmor og far stod overfor, da de emigrerede til Canada fra Tyskland.

Stephanie var også i stand til at skabe kontakt med en efterkommer af sin skotske oldemors onkel i USA. Gennem MyHeritage var de to i stand til at dele informationer og billeder, og give nyt input i hinandens slægtstræer.

Stephanies skotske bedstefar, Robert Hunter Devlin, sammen med hendes onkel og mor.

Stephanies skotske bedstefar, Robert Hunter Devlin, sammen med hendes onkel og mor.

”Min yndlings ting er, hvis jeg ser en historisk dokumentarfilm, og de nævner et slot eller en konge, og jeg tror ‘Wow, det navn lyder bekendt,’ hvorefter jeg tjekker mit MyHeritage-træ,” siger Stephanie, “og kan sige, ‘Ja, min 15xtipoldefar blev født der!’ ”

Selv med alle disse fantastiske opdagelser er Stephanies arbejde stadig ikke færdigt. Hun ønsker at finde sin farfar, som hun ingen informationer har om, ud over en ekstrapolering fra hendes DNA-etnicitet, at han var britisk. Dette gør det lidt sværere at finde ud af hvilke af hendes DNA-matches der kommer fra hendes mors side – hvoraf mange også er britiske – og som er relateret til hendes farfar. Heldigvis var hun i stand til at uploade DNA-data fra en tante på sin mors side, og at sammenligne sit DNA med hendes britiske matches, hjælper hende med at løse forbindelserne.

Vigtigst af alt har Stephanie gennem MyHeritage været i stand til at ære sin farmor Stefanija og hylde det liv, som hun levede før sine forfærdelige oplevelser under Anden Verdenskrig. Dette gør hun ved at give stemme til den historie, som Stefanija var for traumatiseret til at fortælle.

Du kan også give stemme til historien om dine forfædre. Byg et slægtstræ på MyHeritage, og bestil et MyHeritage DNA-sæt i dag!