MyHeritage hjælper tysk bruger med at finde en jødisk families efterkommere for at undskylde

MyHeritage hjælper tysk bruger med at finde en jødisk families efterkommere for at undskylde

MyHeritage gør det muligt for millioner af brugere at opdage deres fortid og styrke deres fremtid, og vi har spillet en rolle i mange utrolige historier. For nylig talte en tysk MyHeritage-bruger, Thomas Edelmann, med os og bad om hjælp. Hans motiv? For at give en længe ventet undskyldning. I dag deler vi Edelmanns historie, en bevægende fortælling, der for nylig blev vist på CNN.

Thomas Edelmann blev født i Tyskland over 25 år efter, at de allierede besejrede Hitler, og befandt sig på MyHeritage på jagt efter en, som han aldrig havde mødt, og som han ikke engang vidste eksisterede. Han var på jagt efter nogen, der var forbundet med en historie helt tilbage til 1930’ernes Nazityskland. Da Edelmann kontaktede MyHeritage, forklarede han, at hans bedstefar, en mand ved navn Wilhelm Edelmann, var ejer af en jernvareforretning, der havde været placeret nær det nordlige Bayern i Bad Mergentheim. Som pensionist var Edelmann blevet interesseret i slægtsforskning og brugte MyHeritage regelmæssigt til at bygge sit eget slægtstræ.

Thomas Edelmann

Thomas Edelmann

Edelmann havde igennem hele sin barndom altid hørt rygter om familiebranchen. Han havde mistanke om, at virksomheden muligvis var jødisk grundlagt, før den blev konfiskeret af tyskerne under Anden Verdenskrig. Ved at afdække nazistiske Gestapo-skatteregistreringer kunne Edelmann for nylig bekræfte denne kendsgerning. Det viser sig, at de jødiske grundlæggere var blevet tvunget til at sælge virksomheden tilbage i 1938 som følge af Nürnberg-lovene. I disse samme optegnelser kunne Edelmann finde navnet på den oprindelige ejer, en mand ved navn Benjamin Heidelberger. Efter at have opdaget dette, blev Edelmann fast besluttet på at opspore denne mands efterkommere for at komme med en længe forsinket undskyldning, hvilket resulterede i, at han kontaktede MyHeritage for at få hjælp.

Hvordan MyHeritage hjalp Thomas Edelmann

I de seneste år har MyHeritage spillet en vigtig rolle i en række genealogiske gennembrud. Da et medlem af vores supportteam talte i telefon med Edelmann, nævnte Edelmann sin eftersøgning. Fascineret, viderebragte salgsmedlemmet historien til vores virksomheds forskningsteam. Efter selv at have hørt historien blev vores forskere fast besluttede på at hjælpe Edelmann med at søge efter efterkommere af Benjamin Heidelberger.

MyHeritages forskere var i stand til at finde to meget vigtige optegnelser, som del af søgningen på oplysninger om Heidelberger og hans familie: Heidelbergers gravsten beliggende i det nordlige Israel samt Heidelbergers naturaliseringsregister fra det britiske mandatområde i Palæstina. Ved hjælp af disse optegnelser satte vores forskerteam sig for at gøre, hvad de gør bedst: at opbygge et slægtstræ.

Billede af Benjamin og hans kones gravsten

Billede af Benjamin og hans kones gravsten

Efter at have bygget Heidelbergers slægtstræ ved hjælp af platformen, kunne vores forskere derefter finde hans levende efterkommere. Dette var ikke nogen lille opgave, da MyHeritage-forskerteamet kun havde navnet “Benjamin Heidelberger” at arbejde ud fra.

Men, med 12,7 milliarder optegnelser tilgængelige på MyHeritage var holdet stadig håbefuldt. Med lidt hårdt arbejde og opfindsomhed fandt de ud af, at Heidelberger havde et levende barnebarn, en kvinde i 80’erne ved navn Hanna, der boede i nærheden af Haifa i det nordlige Israel.

Kontakt til efterkommeren Hanna

Efter at have fundet Hanna, tog MyHeritage kontakt til hende på Edelmanns vegne. Efter a have været mistænksom til at starte med, blev Hanna spændt, da hun blev fortalt om årsagen til, at de kontaktede hende. Det viser sig, at Hanna havde besøgt sin bedstefars originale butik i Bad Mergentheim i 1980’erne og endda havde et billede af sig selv stående foran den.

Hanna uden for butikken under et besøg i Tyskland i 1980’erne (Hanna i midten) (Kredit: Hanna Ehrereich).

Hanna uden for butikken under et besøg i Tyskland i 1980’erne (Hanna i midten) (Kredit: Hanna Ehrereich).

Hun havde også et fotografi af sin bedstefars butik indrammet på væggen for dagligt at minde hende om sin families arv.

Benjamin og hans kone, Emma

Benjamin og hans kone, Emma

Efter at have talt med MyHeritage-teamet sagde Hanna, at hun var klar over at hendes bedstefar, Benjamin Heidelberger, var blevet tvunget af ​​nazisterne til at sælge ejendommen, og at de penge, han modtog fra salget, var blevet brugt til at købe tyske udgangsvisum til Benjamin, hans hustru Emma og deres søn (Hannas far).

Edelmann var ivrig efter at tale med Hanna og bad MyHeritage om at facilitere et opkald. Før opkaldet skrev Thomas følgende til Hanna:

”Jeg mener, ​​at hvis min familie støttede den uretfærdighed, som dine bedsteforældre oplevede, er det vores pligt at tage dette i betragtning og i det mindste overtage ansvaret for at komme i kontakt med dig for at lytte og lære.

 Da jeg er en del af Edelmann-familien, vil jeg tage det første skridt og lytte til dig. Jeg forstår, at du måske ikke ser nogen fordel for dig selv personligt ved at tale med mig. Men for mig kan det at forstå og være i stand til at lære mine børn og muligvis andre familiemedlemmer om indvirkningen af ​​bestemte historiske beslutninger, hjælpe dem med at træffe bedre beslutninger i deres liv.

 I øjeblikket forgiftes det politiske klima i vores land. Der er en ny antisemitisme på vej. Jeg vil være sikker på, at min familie i det mindste aldrig igen vil være ansvarlig for uretfærdighed, som andre oplever, men i stedet rejser sig for tage parti for de svage”.

Efter at have modtaget dette brev fra Edelmann gik Hanna med til at tale med ham, og kort efter talte parret i over 90 minutter. I dette telefonopkald diskuterede de deres familiers historier på tysk. Samtalen var rørende, ifølge Hanna, der fortalte MyHeritage, “Han var meget rørt og sagde, at han var så glad for at høre historien fra min side – han græd næsten.” Edelmann var i stand til at give sin egen undskyldning for den uretfærdighed, som Hannas familie stod over for i Nazityskland, en undskyldning, som han følte, at han havde ansvarlig for at give i så mange år. Denne motivation til at give denne undskyldning var det, der gjorde udslaget i forhold til at bruge MyHeritage til at opspore Hanna, og det er samtidig, hvad der fik vores team til at hjælpe med eftersøgningen. Edelmann fortæller at han blev dybt bevæget af opkaldet, og at de to fortsætter med at holde kontakten — han planlægger endda at rejse til Israel i fremtiden.

Afdæk din fortid med MyHeritage

Denne historie er kun en af mange, når det kommer til vores brugere, der bruger MyHeritage til at afdække deres fortid og danne en større forståelse for historiens begivenheder.

Vi er glade for at have hjulpet Edelmann med at komme i kontakt med nogen, han søgte så utrætteligt efter, hvilket dannede et venskab, som de vil huske for evigt. Det er vores ære at have spillet en så afgørende rolle.

Vi håber, at du vil blive inspireret til at afdække din egen families historie og få en påskønnelse af dine forfædre og de hårde tider, de stod overfor. Hvilke historier kommer du til  at opdage på MyHeritage? Hvilke døre vil du åbne? Vi er her for at hjælpe dig med at finde ud af det!