80 år efter at hendes forlovede døde i en bilulykke, fandt deres efterkommere hinanden

Den nye samling af optegnelser, der for nylig blev føjet til MyHeritage, Litauisk-jødiske optegnelser fra LitvakSIG, 1795–1940, er af særlig betydning for folk, der stammer fra det jødiske samfund i Litauen og de omkringliggende områder. I dag vil vi gerne fremhæve en fascinerende og bittersød historie fra MyHeritage-bruger Eli Rabinowitz, som er af litauisk-jødisk afstamning.

Eli Moses Rabinowitz er en filmskaber, web-udvikler, og fotograf, der blev født i Cape Town, Sydafrika og i bor i øjeblikket i Perth, Australien. Mange medlemmer af det jødiske samfund i Sydafrika har litauiske rødder. Eli begyndte at interessere sig for slægtsforskning i 1992 og har sporet sine familielinjer tilbage til flere jødiske samfund i Europa. For eksempel, var hans 3x Tipoldefar, Avraham Shlomo Zalman Zoref, tilhænger af Gaon af Vilna (en velkendt vismand fra Litauen) og bosatte sig i Jerusalem i 1811 fra sit hjemstavn Kėdainiai, Litauen. Avraham var en pioner i genopbygningen af Ashkenazi jødiske samfund i den Gamle By i Jerusalem, og de spillede en afgørende rolle i at opnå tilladelser til at rekonstruere den berømte Hurva Synagoge.

Da Eli satte sig for at undersøge sin familie, vidste han meget lidt om den onkel, hvis navn han arvede – Moshe. Hvad han vidste var, at Moshe var død i en motorulykke 6 uger før han skulle giftes, engang i slutningen af 1920’erne eller begyndelsen af 1930’erne.

Men hvad skete der helt nøjagtigt med Moshe? Og hvad skete der med den unge kvinde som skulle være blevet Elis grandtante?

Et foto af Moshe Rabinowitz med sin forlovede, Paula Lichtzier, farvet og forbedret på MyHeritage

Et foto af Moshe Rabinowitz med sin forlovede, Paula Lichtzier, farvet og forbedret på MyHeritage

Mens Eli var i gang med at spore i hans families historie tilbage til de Jødiske samfund i Europa, erfarede han, at hans bedstefar, Nachum Mendel Rabinowitz, blev født i 1887 i Orla — en lille landsby nær Bialystok, Polen — og i sidste ende migrerede sydpå til det daværende Palæstina og slog sig ned i Sydafrika. Nachums bror Moshe, efter hvem Eli blev navngivet, sluttede sig til sin bror i Sydafrika i 1921.

I November 2010, var en polsk forsker, ved navn Wojciech Konończuk, i gang med at skrive en bog om det Jødiske samfund i Orla og kom faldt over Elis forskning online. Wojciech tog kontakt til Eli og spurgte, om han kunne dele nogle historier eller fotos fra sin families Orla-gren, og Eli begyndte at dele sin forskning med ham.

Omkring 6 måneder senere tog Eli en slægtshistorisk tur rundt i Letland, Litauen, Polen, Ungarn og Tyrkiet. På vej hjem til Australien stoppede han for at besøge sin sidste overlevende tante, Sarah, i Jerusalem. Under besøget gav Sarah ham et fotografi, hun havde fra Orla: et skolefoto med eleverne med et skilt, hvor der stod “Orla Folkeskole II” på jiddisch, og havde året 1920 skrevet på bagsiden. Hun udpegede læreren i nederste venstre hjørne af fotoet: Moshe, Elis onkel.

Fotografiet Elis tante Sarah gav ham

Fotografiet Elis tante Sarah gav ham

Eli scannede fotoet og sendte det til sin familie – og til Wojciech, den polske forsker.

En måned senere skrev Wojciech til Eli med en underlig tilfældighed: han havde modtaget et fotografi fra en forsker i London, der lignede Elis meget.

Mary, der forskede i en anden familie end Orla, kendte ikke navnene på nogen på fotoet, men havde delt det, fordi Orla er nævnt på banneret. Da Wojciech så fotoet, genkendte han straks læreren øverst til venstre som Moshe Rabinowitz – den samme person på billedet, som Eli havde sendt ham en måned før.

Wojciech hjalp Eli og Mary med at forbinde ledetrådene: da han nævnte Moshes navn for Mary, svarede hun, at det var navnet på den mand, der havde været forlovet med Paula Lichtzier fra Orla – medlem af en af de familier, hun havde undersøgt. Hun tilføjede, at Moshe var blevet dræbt i en bilulykke 6 uger før hans bryllup med Paula. Et stykke tid efter Moshes død, havde Paula giftet sig med en mand ved navn Joe Pinn, og de fik en datter: Ray Hengy, der bor i Freiburg, Tyskland.

Mary satte Eli i kontakt med Ray, og Ray sendte ham nogle fotos, herunder nogle af Paula med Moshes familie.

”Det var en smule uhyggeligt at modtage fotografier af min familie fra en fremmed i Tyskland,” siger Eli. “Tilsyneladende opretholdt Rays mor, Paula, et tæt forhold til Moshes familie i Cape Town efter Moshes tragiske død.” Elis tante Sarah skrev i sine erindringer, at hun holdt tæt forbindelse med Paula efter Moshes død, og at Paula endda syede hende en brudekjole, da Sarah blev gift.

Eli mødte Ray for første gang i Warszawa i maj 2012. Sammen med deres ægtefæller og med Wojciech rejste de til Bialystok, Orla og Treblinka – hvor en mindesten står til minde om Orlas samfund.

Eli og Ray i Treblinka

Eli og Ray i Treblinka

Da de mødtes, viste Ray Eli noget på sin finger: en gammel forlovelsesring.

Ray fortalte Eli, at dette var den forlovelsesring, Moshe havde givet Paula, og at Paula værdsatte det gennem hele sit liv.

Senere var Eli i stand til at indsamle flere detaljer om Moshes død ved at kontakte det Jødiske Begravelsessamfund for at lære den nøjagtige dødsdato og bruge det til at søge i de lokale avisarkiver. Han fandt to avisudklip, der rapporterede om det, herunder følgende, som gav en detaljeret redegørelse for ulykken:

“En ung jødisk lærer i Hebraisk ved navn Rabinowitz, der bor på Coghill’s Hotel, Wynberg, blev dødeligt såret i en kollision mellem en bil og en bus ved Salt River kl. 12:40 i dag,” lyder rapporten. Det beskriver omstændighederne ved ulykken og nævner, at Moshe var bror til “Rev. Mr. Rabinowitz, en jødisk præst.” I slutningen står der: “Han var forlovet og skulle giftes med en ung kvinde, der for nylig ankom fra Palæstina.”

Moshe Rabinowitz, farvelagt og forbedrede detaljer fra et familiefoto

Moshe Rabinowitz, farvelagt og forbedrede detaljer fra et familiefoto

Desværre døde Paulas datter Ray og hendes mand Heinrich sidste år. Men Eli er yderst taknemmelig for, at han havde mulighed for at møde dem og lukke den cirkel, der blev efterladt så smerteligt åben af hans onkels tidlige død. Vi forestiller os, at Moshe ville have været så stolt af sin navnebror for al den indsats, han gjorde for at afdække hans historie.

Eli siger, at han har fundet MyHeritages omfattende databasestyring og DNA-styring meget nyttigt i sin forskning, og at han er særlig imponeret over fotofunktionerne. ”Jeg har delt nogle af mine farvelagte fotos med mine netværk med med positiv feedback,” siger han.

Når han bliver spurgt, om han har nogle tip til andre slægtsforskere, siger Eli: ”Vær tangentiel – vær åbensindet, og følg dine ledetråde, selvom de ser ud til at være på vej i en anden retning; spørg eksperterne – pænt! Sig tak, så vil du finde at der kommer mere held din vej end ved at være arrogant og bedrevidende; vær tålmodig og grundig og vær parat til at rejse for at finde sammenhængen og den generelle historie og geografi.”

Du kan læse mere om Elis forskning på hans blog: https://elirab.me/

Har din familie også rødder i de jødiske samfund i Litauen og de omkringliggende regioner? Hvem ved, hvilke historier du kan afsløre i vores nye historiske samling af optegnelser! Søg i Litauisk-jødiske optegnelser fra LitvakSIG, 1795–1940 nu.