Jeg fandt min fars hemmelige biologiske far takket være en MyHeritage DNA-test

Jeg fandt min fars hemmelige biologiske far takket være en MyHeritage DNA-test

MyHeritage-bruger Robyn Trickel Barret Dowd har været vild med slægtsforskning lige siden hendes datter, der dengang gik i 8. klasse, kom hjem med et projekt om deres familie – men hendes forskning tog en uventet drejning da en tilfældig kommentar fra et familiemedlem fik hende til at opdage en smertefuld familiehemmelighed. Robyn, der var fast besluttet på at komme til bunds i sagen, gennemgik en grundig proces med DNA-tests indtil hun endelig fik nogle svar… og nogle nye slægtninge. Her er hendes historie:

Det hele startede omkring 2004, da min vrede halvsøster sagde, at jeg skulle fjerne hende fra det slægtstræ, jeg havde arbejdet på i de sidste 20 år. ”Desuden,” sagde hun pludselig, ”så følger du alligevel den forkerte familie!”

Hvad mente hun?

Slægtstræet de talte om, sporede hendes slægt tilbage til Newgate Prison i London, hvor vores forfader var dømt skyldig og dømt til at blive transporteret til Virginia Plantation i 1743. Sagde hun, at den forfader ikke var min rigtige forfader?

Faderen vi havde til fælles var desværre død, men min stedmor var stadig i live, så jeg ringede til hende for at spørge hvad min halvsøster mente. Min stedmor svarede, at det hele lå i fortiden og det gav ingen mening at grave i det.

Så hun sagde egentlig til mig, at der var en sandhed i ordene.

Skeletterne vælter ud af skabet

Mit næste træk var at ringe til min fars eneste levende søster. Hun kendte en familiehemmelighed og hun delte den: En af de fem søskende tilhørte ikke hendes far! Hun græd over telefonen og tilstod, at hun altid følte det var hende, da hendes forældre blev skilt kort tid efter hendes fødsel.

Jeg måtte komme til bunds i sagen.

Jeg har deltaget i den årlige Southern California Jamboree for at forbedre mine forskerevner, og til et af disse events, lyttede jeg til Bennett Greenspan, der talte om genetik. Det han sagde, fik mig til at fryse i sædet.

Hvis jeg kunne teste to mænd i min familie, kunne jeg finde ud af, hvem der var hvem.

Der var kun to levende mænd der stammede fra min farmor på det tidspunkt. Først måtte jeg fortælle dem, at en af deres fædre muligvis ikke var en Trickel. Min fætters første spørgsmål var: “Hvordan kan vi finde ud af det?” Jeg svarede, at hvis vi var heldige, ville enten ham eller min bror matche en anden familie, og så ville vi have vores svar.

Jeg købte to sæt og sendte det ene til min fætter. Jeg ønskede at besøge min bror i anledning af hans 60 års fødselsdag og give ham sættet der, men desværre, tidligt i juni, modtog jeg et opkald fra min svigerinde: Hun havde fundet min bror død den morgen. Jeg ændrede min billet og fløj den aften – med sættet i hånden. Bedemanden sagde ja til at tage en prøve af hans DNA og sagde, at de gjorde det hele tiden, og jeg skulle ikke bekymre mig. Jeg bekymrede mig dog alligevel da han blev kremeret; hvad hvis posten mistede hans test? Jeg tog hans tandbørste og lagde den i en lufttæt pose, bare for at være sikker!

Et par måneder senere fik vi vores svar. Min far var ikke en Trickel, men en Barlow. Han havde et tæt match med en Barlow i Georgia.

Da jeg fortalte det til min tante, græd hun igen. Jeg tror, at hun havde bebrejdet sig selv alle disse år for sine forældres skilsmisse. Så stoppede hun og sagde: ”Jeg er stadig din tante!” Ja, det var hun.

Søgen efter min bedstefar

Nu hvor vi havde svaret, opstod der et nyt spørgsmål: Hvordan kan jeg finde ud af, hvilken Barlow-mand der var min bedstefar?

Her er hvad vi ved: Min bedstemor boede i en teltby ved oliefelterne i Pawhuska, Oklahoma i tiden omkring min fars undfangelse. Hun og hendes to børn var fulgt efter hendes mand da han skulle arbejde i feltet. Mens han arbejdede der, blev han arresteret for ”moonshine running” (alkoholsmugling) omkring slut 1923-start 1924, og efterlod hans kone og børn til at forsørge dem selv. Resten af historien er overladt til læserens fantasi i forhold til hvad der skete bagefter, men min far blev født i teltet!

Mens jeg forskede efter Barlow-mænd i området, fandt jeg to brødre der stod på folketællingen fra 1920. En var værkfører for olieproduktion, og den anden pumpede olie. De stod også i byens register. Så jeg lavede en antagelse om, hvem mine oldeforældre var og lavede et slægtstræ. Det var i 2008.

Jeg skrev til olie-værkførerens efterkommende og deres svar rangerede fra skepsis til et ligeud ”jeg aner ikke hvem du er!” Jeg følte at kvinden jeg kontaktede smækkede røret på, selvom det var på Facebook!

Årene gik og over tid fik jeg både selv taget en DNA-test og fik min fars søster, min halvbror, mine børn og min tyskfødte svigerinde til også at teste. Jeg uploadede vores data til et par forskellige hjemmesider, inklusive MyHeritage, for at kaste et bredt net ud.

Efter at have tjekket alle mine DNA-uploads ugentlig så endelig, i september 2018, modtog jeg en besked fra MyHeritage, der informerede mig om et nyt DNA-match… og der var han, den manglende puslespilsbrik! 371.1 cMs! Min Barlow-fætter! Min fars nevø! Hans far var død tidligere på året, så jeg tror det fik ham til at beslutte at tage en DNA-test og han valgte MyHeritage. Det var officielt blevet bekræftet: Olie-pumperen var min biologiske farfar!

Min manglende puslespilsbrik var lige så begejstret, da jeg fandt ham. Familien havde ingen idé om, at min far eksisterede, men da først han fandt ud af det, kørte ham og hans bror fra Oklahoma til Californien for at mødes med mig.

Jeff og Wayne Barlow (min manglende puslespilsbrik) og mig selv, Robyn Trickel Dowd, 2020

Jeff og Wayne Barlow (min manglende puslespilsbrik) og mig selv, Robyn Trickel Dowd, 2020

Møde med Jill Binder, endnu en Barlow-kusine, i Oklahoma

Møde med Jill Binder, endnu en Barlow-kusine, i Oklahoma

Denne sommer havde vi en mini-genforening i Owasso, Oklahoma. Vores fætter Wayne Barlow mødtes med os i Pawhuska, hvor min far var født. Wayne ønskede at vi skulle se Barlow-arven gennem hans øjne. Han tog os til en bro, der var bestilt af vores oldefar John Wesley Barrow, eller JW. JW ejede en smedebutik i Caney, Kansas, der lavede hestevogne, men flyttede til Oklahoma da oliefelterne lokkede. Han var meget indflydelsesrig i Pawhuska: Hans billede hænger i domhuset i Pawhuska. Det var lukket mens vi var der, men det lokale museum havde flere plaketter om hans arbejde. JW blev dræbt mens han arbejdede i oliefelterne i 1918 som 57-årig, da han blev slået i hovedet af løftekranen på en rørtrækkermaskine.

Robyns oldefar, JW Barlow

Robyns oldefar, JW Barlow

Vores mini-genforening i Oklahoma var med 3 Barlow-efterkommere, som vi har mødtes med siden 2019, Wayne og Jeff Barlow og Jill Binder. Desværre var min halvonkel, som jeg havde set frem til at mødtes med, syg og ude af stand til at tage med. Det var en skuffelse på turen. Jeg ville gerne have set, om ham og min far havde de samme manerer, stemmer eller interesser.

Den næste dag tog Wayne, Jeff og deres ægtefæller os med til vores tipoldefars grav i Anderson, Missouri. Jeg ville aldrig have fundet den uden deres hjælp. Så selvom genforeningen ikke inkluderede min halvonkel, fik jeg stadig ”mødt” min tipoldefar, Alfred Barlow.