Jeg opdagede min bedstefars beretning om hans tjeneste under Første Verdenskrig takket være et MyHeritage Record Match

Jeg opdagede min bedstefars beretning om hans tjeneste under Første Verdenskrig takket være et MyHeritage Record Match

MyHeritage-brugeren Linda Schmidt fra Californien har forsket i sin slægtshistorie i 15 år. Sidste år modtog hun et Record Match på MyHeritage, som førte hende til en fantastisk detaljeret beskrivelse af hendes bedstefars oplevelser i den amerikanske hær under Første Verdenskrig. Her er hendes historie:

Indtil sidste år vidste jeg kun tre ting om min morfars oplevelse under Første Verdenskrig: at han kort efter at have giftet sig med min mormor den 26. maj 1918, meldte sig til den amerikanske hær; at han under Første Verdenskrig tjente i Frankrig; og at han blev alvorligt såret i kamp. I mere end et årti af slægtsforskning var dette alt, hvad jeg kunne opklare.

Lindas bedsteforældre, Roy H. Evans og Jennie Finn Evans, i maj 1918

Lindas bedsteforældre, Roy H. Evans og Jennie Finn Evans, i maj 1918

Sidste år modtog jeg så et Record Match på MyHeritage, som ændrede alt.

Det viste sig, at der var blevet fundet en historisk bog med min bedstefars navn i den. Jeg fulgte hurtigt ledetråden, og det førte mig til hjemmesiden MyHeritage. Den bog, der blev vist på siden, havde titlen The National in the World War og blev udgivet i 1920.

Foto af forsiden på The National under verdenskrigen

Foto af forsiden på The National under verdenskrigen

Jeg begyndte at bladre i siderne online, og ja – der var min bedstefar, Roy Henry Evans!

The National Lamp Works of General Electric, der udgav bogen, gjorde det for at ære de medarbejdere, der havde kæmpet og i mange tilfælde givet deres liv under 1. verdenskrig. Et andet formål med bogen var at anerkende de priser, som virksomheden havde modtaget for sin krigsindsats, herunder levering af lamper og hjælp til udviklingen af gasmasken. Det glædede mig at opdage, at min bedstefar, der arbejdede for firmaets afdeling i Mahoning Ohio, havde to sider dedikeret til sin tjeneste i bogen, og at der var et foto af ham på en anden side.

Foto af Roy Henry Evans, Sr., Lindas bedstefar, i bogen

Foto af Roy Henry Evans, Sr., Lindas bedstefar, i bogen

Utroligt nok var en del af de medfølgende oplysninger min bedstefars krigserfaringer beskrevet med hans egne ord.

På den første side fandt jeg oplysninger om min bedstefars indkaldelse, hans grunduddannelse i USA, hans videreuddannelse i Storbritannien og detaljer om den bådtur, der bragte ham og resten af kompagniet fra England til Frankrig. Der var også en beskrivelse af hans march gennem Frankrig til deres destination under Verdun, Frankrig, med henblik på den kommende offensiv i St. Mihiel-Argonne. Bogen beskrev derefter, hvordan han og hans kompagni tilbragte mange uger med undervisning i at kaste bomber og håndgranater og i bajonet- og gasøvelser, hvilket gav Roy sin første smagsprøve på livet i skyttegraven i Argonne-skoven. Så kom den dag, hvor soldaterne gik “over the top”.

“Klokken 5:00 begyndte de første svage tegn på daggry at krybe gennem disen og tågen, der hang lavt over jorden, og klokken 5:15 fik vi ordre til at stå klar,” skrev min bedstefar. “Vi stillede os op i skyttegraven, gjorde remmene på vores lette rygsække mere sikre, justerede vores udstyr, trak bælterne et par hak ind i bælterne og ventede på nul-tiden… Endelig var nultimen kommet. På en given kommando kravlede vi alle op og ud og over toppen og skreg som gale mænd. Fremad gik vi – det var et syn, som man kan tage med sig i graven – det vrimlede som en masse bier fra en stor bikube. Ud og videre og over toppen gik vi…”

Han fortsatte: “Vi fortsatte med at presse os fremad de næste to dage over bakker, gennem små byer og gennem skove og kløfter. Dag og nat blev lange rækker af fanger og bårebærere med sårede transporteret til bagtroppen. Flyvemaskiner kæmpede over os og styrtede ned på jorden. Observationsballoner faldt ned i flammer. Maskingeværer spyttede og artilleri brølede. Til tider måtte vi bogstaveligt talt hakke os vej gennem junglen af skovbevoksninger. Til tider var det som at lege gemmeleg, da meget få tyskere kunne ses… altid med et øje på dig – men du kunne ikke se dem.”

Desværre blev min bedstefar i løbet af denne tid skudt i låret af en maskingeværkugle, affyret af en af de “tyskere”, som han beskrev som værende skjult her, der og alle vegne. Han måtte derefter udholde en forfærdelig 18 timers køretur over mudrede, hullede veje, før han nåede frem til et evakueringshospital. Roy tilbragte de næste 23 dage på 3 forskellige franske hospitaler, hvorefter han blev sendt tilbage til USA, hvor han tilbragte mere tid på hospitalet i Virginia, inden han den 3. februar 1919 blev ærefuldt udskrevet.

Selv om han gik lidt humpende bagefter, levede Roy videre for at give sine 6 børnebørn gode minder og for at opleve glæden ved at få 2 oldebørn.

Linda med sin bedstefar Roy på en udflugt i San Francisco, 1952

Linda med sin bedstefar Roy på en udflugt i San Francisco, 1952

Heldigvis var jeg i stand til at finde to genoptryk af bogen fra 2012 til mig selv og min søster (min slægtsforskningspartner)

Linda (til højre) og hendes søster Deanie Honsinger på en slægtsforskningskonference

Linda (til højre) og hendes søster Deanie Honsinger på en slægtsforskningskonference

Dette er en fantastisk slægtshistorie, som jeg aldrig ville have opdaget uden MyHeritage Record Match. Disse bøger og oplysningerne i dem er helt klart familieskatte Tak MyHeritage!

Mange tak til Linda for at dele sin historie! Du kan søge i den historiske optegnelsessamling, hvor denne bog blev fundet, her: Historiske bøger – Fortegnelse over forfattere og nævnte personer, 1811-2003. Du kan også tilmelde dig på MyHeritage og modtage Record Matches fra alle 15,1 milliarder optegnelser på MyHeritage direkte i din indbakke.