Jeg fandt efterkommere af den mand, der reddede min far fra nazisterne

Jeg fandt efterkommere af den mand, der reddede min far fra nazisterne

Lionel Rossler, 49 år, fra Rebecq i Belgien har i årevis forsøgt at finde den familie, der skjulte hans far og bedstemor og reddede deres liv under Holocaust. Da han gik til de sociale medier for at bede om hjælp, reagerede Marie Cappart fra MyHeritage – og takket være hendes forskning kunne Lionel og hans far, David, møde efterkommerne af Davids redningsmand på det sted, hvor han skjulte dem for mange år siden.

Se den bevægende genforening i denne video:

Dette er Lionels historie:

Min far, David Rossler, blev født Daniel Langa i 1938, og hans familie boede i Bruxelles, da forfølgelsen af det jødiske samfund begyndte. De flyttede flere gange i løbet af krigen, og på et tidspunkt blev hans far og onkel arresteret og kom aldrig tilbage. Min far var dengang et lille barn, og han og hans mor blev anbragt i det katolske kloster i Bruxelles, men klosteret blev angrebet, og de undslap kun takket være den modige indsats af Mother Superior (som senere blev tildelt titlen “Righteous Among the Nations”).

Efter at de var blevet evakueret fra klosteret, blev min far og min bedstemor taget imod af familien Bourlet: Georges og hans fire unge voksne børn, Paul, Jacques, Anne-Marie og Christiane. Familien Bourlet gav dem husly i Auderghem, en af bydelene i Bruxelles, i slutningen af krigen i 1944.

Min far husker, at Georges Bourlet i slutningen af krigen var bange for at blive fanget og anmeldt, så han holdt sig i al stilhed fra arbejdet: uden at fortælle sin familie eller min bedstemor det, meldte han sig syg og tilbragte dagene på en café i nærheden og kom hver aften hjem, som om han kom tilbage fra arbejde. Han afslørede aldrig dette over for sin familie, og det var først efter krigen, at han nævnte det for min bedstemor og min far.

På grund af sin heroiske indsats var Georges i stand til at redde min fars og min bedstemors liv. Ni mennesker blev reddet takket være hans indsats. Min bror, jeg selv og vores børn ville ikke være her i dag, hvis det ikke var for hans mod og venlighed.

Efter krigen giftede min bedstemor sig igen, og min far tog sin stedfars efternavn, som var en overlevende fra Auschwitz. De flyttede til Østrig og mistede kontakten med Bourlet-familien.

Søgning efter redningsmændene

I mange år forsøgte jeg at hjælpe min far med at finde Bourlet-familien, men uden held. Endelig, i januar 2022, prøvede jeg lykken i en gruppe på et socialt medie og spurgte, om der var nogen, der havde oplysninger om denne familie.

Jeg modtog et svar fra Marie Cappart, Country Manager for MyHeritage i Belgien. Hun fortalte mig, at hun mente, at hun kunne hjælpe mig, og hun gik straks i gang med arbejdet.

Efter at have gennemgået optegnelser og krydsrefereret data fandt Marie en Anne-Marie Bourlet, født i Auderghem i 1929. Hun opdagede, at denne Anne-Marie blev gift med en person med efternavnet Dedoncker og fik 5 børn – alle muligvis stadig i live.

Efter lidt mere research fandt Marie Xavier, et af Georges Bourlets børnebørn, og det lykkedes hende at komme i kontakt med ham. Hun erfarede, at Xavier havde hørt lidt om denne historie, men ikke meget.

Herfra kunne Marie kontakte andre efterkommere af Georges, herunder dem, der stadig ejede familiehuset i Auderghem, hvor Georges skjulte min far og bedstemor. Vi fik en vidunderlig idé: Hvorfor ikke mødes der alle sammen?

Huset, hvor det hele begyndte

Huset, hvor det hele begyndte

Og det gjorde vi. Det var en utrolig følelsesladet dag for os. Jeg kunne med mine egne øjne se det sted, hvor min far blev beskyttet mod tyskerne for de mange år siden. Min far vendte for første gang i næsten 80 år tilbage til det sted, hvor hans liv blev reddet, og han fik den utrolige mulighed for personligt at takke efterkommerne af hans redningsmand for alt det, de gjorde for ham og for os. I den jødiske tradition er der et ordsprog, der siger, at “den, der redder ét liv, redder hele menneskeheden”; Georges Bourlet reddede menneskeheden hele ni gange. Vi indsender vores vidnesbyrd til Yad Vashem i håb om, at han vil blive anerkendt for sin heltemodige indsats og få titlen Righteous Among the Nations (retfærdig blandt nationerne).

David (i midten) med Bourlet-efterkommere

David (i midten) med Bourlet-efterkommere

Det var en dag, jeg aldrig vil glemme, og jeg er meget taknemmelig over for Marie og MyHeritage for at have gjort det muligt.

Det er vigtigt for min far, at de yngre generationer hører hans historie og forstår, at der ikke må være mere had og krig. Prisen for krig, som han oplevede den, var for stor. Vi håber og beder til, at dette budskab vil blive hørt af hensyn til alle dem, der stadig lider under vold.