MyHeritage-ansat undslipper Ukraine takket være sin bedstefars heroiske redning af jødiske flygtninge under WWII

MyHeritage-ansat undslipper Ukraine takket være sin bedstefars heroiske redning af jødiske flygtninge under WWII

Da den katolske Galonski-familie traf den farlige og modige beslutning om, at beskytte en række jødiske flygtninge fra nazisterne for 80 år siden, havde de ingen anelse om, hvordan denne beslutning senere ville påvirke deres familie. De kunne aldrig have drømt om, hvordan mange årtier senere, at denne gode handling ville åbne døren til deres eget barnebarns flugt fra fare.

Dette er historien om, hvordan, takket være en næstekærlig handling, personalet hos MyHeritage kunne lave sikker passage for en MyHeritage-ansat og hans familie ud af Ukraine.

Et tilflugtssted

Historien begynder i starten af juni 1943 i Tarnopol-distriktet, nutidens Ukraine. Efter den tredje aktion mod jøderne i Trembowla-ghettoen, flygtede 10-årige Sofia Kalski og hendes mor gennem markerne og levede af mad, som venlige landmænd gav dem på vejen, men ingen var villige til at skjule dem, af frygt for straffen fra tyskerne. På et tidspunkt ankom de i landsbyen Humnisko, hvor Sofias bedsteforældre havde boet indtil den tyske besættelse og hvor de havde venner blandt deres polske naboer.

En nat ankom lille Sofia i hjemmet hos Gałoński-familien og identificerede sig som barnebarnet af Meir og Roza Sztern, som havde boet i landsbyen. Kvinden i huset, Anna Gałońska, tog også Sofias mor ind og gav dem begge et måltid, men hun turde ikke holde dem i sit hjem. Hun foreslog, at de skjulte sig i grøntsagshaven i nærheden. Den næste dag opfordrede hun dem til at tage afsted. Men de var begge udmattede og hun besluttede sig for at lade dem blive endnu en dag i haven. Den nat, sagde de at mirakel opstod. Sofias bedstefar Meir åbenbarede sig for manden i huset, Wojtek, i en drøm og advarede ham om en katastrofe, hvis Wojtek drev Meirs datter og barnebarn fra sit hjem. Wojtek bad sin kone om at bringe de to tilbage i huset omgående og han lavede et skjulested for dem i laden.

Gałoński-familien var en fattig landbrugsfamilie og gudfrygtende katolikker. De delte hvad de havde med deres gæster. Udover forældrene, boede to af deres børn stadig hjemme: Tadek, deres yngste søn og hans ældre søster Paulina. Børnene hjalp aktivt deres forældre med at beskytte de to jødiske flygtninge. Tadek stod vagt for at sikre, at ingen fremmede begav sig ind ved skjulestedet og han fik ikke lov til at bringe nogen venner ind i gården. Paulina var kontaktperson og bragte beskeder og proviant til det skjulte par. Sofia og hendes mor forblev på skjulestedet med Gałoński-familien i cirka 9 måneder indtil området blev befriet i marts 1944.

15. februar 2001 anerkendte Yad Vashem Wojtek og Anna Gałoński og deres børn, Tadeusz Gałoński og Paulina Gałońska-Kobyalko som ”Righteous Among the Nations” – ikke-jøder der risikerede deres liv for at redde det jødiske folk under Holocaust.

Dette hus lå ved siden af den lade, hvor den jødiske familie var skjult.

Dette hus lå ved siden af den lade, hvor den jødiske familie var skjult.

Fastlåst i Ukraine

Spol frem til 2022. Krig truer Ukraine og MyHeritage-personalet var bekymrede for vores Kiev-baserede personales sikkerhed. MyHeritage-teamet gjorde alt de kunne for hjælpe og arrangere midlertidig bosættelse for størstedelen af de ansatte på Kiev-kontoret. Men der var et par enkelte ansatte der ikke tog imod tilbuddet, og en af dem var Nazar.

Vores personale gjorde alt hvad de kunne for at overtale ham til at tage væk før invasionen begyndte. Katerina Breitman, vores facilitetsleder, rejste endda personligt til Kiev-kontoret for at tale med de tilbageværende ansatte et par uger inden invasionen. Uanset hvad Katerina sagde, svarede Nazar, at han ikke kunne forlade landet, og vi fandt senere ud af hvorfor: Hans kone havde ikke et internationalt pas og han var ikke villig til at forlade hende.

Da Rusland invaderede, var Nazar tvunget til at flytte mod grænsen. Efter en uge i den lille landsby Truskavets, forstod han at forsyningerne næsten var løbet tør og snart ville han ikke kunne brødføde sin familie. Hvad værre er, som mand over 18 år, skulle han kæmpe for den ukrainske hær – hvilket betød at han skulle efterlade sin familie, uden at vide hvornår eller om han nogensinde ville blive genforenet med dem.

Han delte sine bekymringer med sin leder Jason, som blev ved med at ringe til Katerina og tigge om hendes hjælp. Katerina vidste ikke hvad hun skulle gøre; hvordan kunne hun hjælpe? Hvis Nazars kone kunne krydse grænsen uden dokumenter, hvad skulle hun gøre med Nazar?

Vi ville sende ham til den rumænske grænse for at vente på mulig passage og betale det der skulle betales, men uden et pas, ville hans kone ikke kunne krydse grænsen og de ville ikke adskilles.

Det var her, at Jason sagde noget til Katerina, der ændrede alt: “Hvis det kan hjælpe,” sagde han, “så er Nazar oldebarn af nogen der er anerkendt som ‘Righteous Among the Nations.’”

Ja, det kunne bestemt hjælpe!

Indsamling af beviser

Katerina ringede til Nazar og spurgte ham om hvad han vidste. Han sendte hende et billede af sin tante Daria, der holdt et certifikat:

Fra venstre mod højre: Amit Harpaz, Daria Galonski (niece af Tadek, Nazars bedstefar), Anat Gadish, og Oren Harpaz. Amit og Oren er efterkommere af Sophia.

Fra venstre mod højre: Amit Harpaz, Daria Galonski (niece af Tadek, Nazars bedstefar), Anat Gadish, og Oren Harpaz. Amit og Oren er efterkommere af Sophia.

Han sendte også det israelske telefonnummer til Anat Gadish, som havde sin arm om Nazars tante på billedet.

Katerina ringede omgående til Roi Mandel, vores Forskningsdirektør, selvom det var en fredag aften. På dette tidspunkt havde de allerede fundet navnene på Nazars familiemedlemmer i Yad Vashem-databasen, og Katerinas mand havde allerede sendt disse materialer til sine kollegaer i Udenrigsministeriet.

“Jeg troede fast på, at som et oldebarn af nogen anerkendt som ‘Righteous Among the Nations,’ var det vores pligt at få ham ud af fare og gengælde den venlighed hans forfædre havde vist vores folk,” sagde Katerina.

På ingen tid fik Roi kontaktet Anats familie og fundet ud af, at Anat er barnebarn af Sofia – pigen der blev reddet af Tadek, Nazars bedstefar! Hun sendte flere dokumenter over, der beviste forbindelsen og tilbød sin hjælp med hvad end de havde brug for.

Katerinas mand sendte al dokumentationen til den relevante afdeling og beviste uden tvivl at Nazars forfædre reddede jøder under Holocaust.

Nazar og hans familie med Sofias efterkommere på det sted, hvor hendes familie var skjult under krigen.

Nazar og hans familie med Sofias efterkommere på det sted, hvor hendes familie var skjult under krigen.

Samme øjeblik kontaktede Udenrigsministeriet Nazar og aftalte at mødes med ham ved den polske grænse.

Nazars skræmmende rejse til sikkerhed

Næste morgen begyndte Nazar sin rejse til den polske grænse. Efter seks-syv timers kørsel, fandt vores personale ud af, at Udenrigsministeriets repræsentanter ikke kunne nå ham ved overgangen og de måtte koordinere et nyt mødested. Nazar måtte køre tre timer mere med kvinder og børn i bilen.

Han nåede endelig den 14 kilometer lange kø der ventede på at krydse grænsen.

Han udvekslede nummerplade og livelokation med repræsentanterne, og til sidst fandt de hinanden.

Nazar (i midten), sammen med repræsentanter fra Udenrigsministeriet.

Nazar (i midten), sammen med repræsentanter fra Udenrigsministeriet.

Repræsentanterne overgav de nødvendige dokumenter til Nazar og forklarede ham, hvordan han skulle forklare situationen til grænsekontrollen når han nåede frem.

På dette tidspunkt vidste ingen af dem, at det ville tage ham 24 timer mere at nå frem – endnu en søvnløs nat med ingen hvilestop. Katerina anbefalede, at Nazar stoppede for at sove lidt, men han nægtede: selv et kort stop betød, at han ville miste sin plads i køen og det var en ren jungle der.

Katerina fulgte ham via GPS-lokation og forstod, at han flyttede sig i en pinefuld langsom hastighed på et par hundrede meter over flere timer.

De talte med Nazar i løbet af denne tid og besvarede spørgsmål om, hvad der ville ske når han nåede frem til grænsen. Nazar var nervøs og ikke overbevist om, at alt ville løse sig. I løbet af opkaldet kunne Katerina høre børnestemmer på linjen, så hun spurgte hvem der var i bilen med ham. Det var Nazars kone, hendes søster og hendes børn. Ikke en nem tur for små børn!

Skulle han krydse grænsen med familien eller alene? Hvilke dokumenter skulle han vise og hvornår? Katerina tjekkede igen og igen, besvarede hans spørgsmål, prøvede at opmuntre ham.

Til sidst nåede Nazar frem til grænsen.

De havde besluttet sig for at krydse sammen: Nazar ville gå først og derefter hans kone og hendes søster med børnene.

Katerina ventede ængsteligt på hans opkald, forberedt på at besvare spørgsmålene fra grænsekontrollen… og derefter, endelig, ankom beskeden: ”Vi har krydset den ukrainske grænse!!!!!”

Nu forstod Katerina at den hårdeste del af rejsen var bag dem, og det kun var et spørgsmål om tid inden de fik Nazar og hans familie i sikkerhed. Nazar var stadig ikke overbevist og blev ved med at spørge, hvad han skulle gøre som næste skridt. Katerina opmuntrede ham, men ventede stadig på at se hans bil på webkameraet, der ville vise ham krydse grænsen.

Så informerede en ansat fra Udenrigsministeriet familien i Israel om, at Nazar havde krydset grænsen. De var så glade!

Et par minutter senere kom det:

Nazar krydsede grænsen! Missionen var fuldført!

Katerina, hendes mand, udsendte fra Udenrigsministeriet, Roi og Jason arbejdede sammen og fik det til at ske.

Takket være hans forfædres handlinger og samarbejdet mellem Katerina, hendes mand, udsendte fra Udenrigsministeriet, Roi og Jason – var Nazar og hans familie nu i sikkerhed i Warszawa i Polen.

Nazar er stadig i vantro, når han ser tilbage på alt det, der er sket: “Jeg havde aldrig troet, at min morgen kunne starte med eksplosioner og med at vække min kone med ordene “vågn op, krigen er begyndt, vi er nødt til at forlade vores hus!”… Det hele var et mareridt. Det er svært for mig at beskrive den frygt og panik, der overvældede os i det øjeblik. Vi vidste ikke, hvad der ventede os, men det gik op for os, at vores fredelige liv ikke vil være det samme i den nærmeste fremtid. Vi kan ikke beskrive, hvor meget MyHeritage-teamet og Sofias familie har gjort for os. Den støtte, som de gav os, var uvurderlig. De har gjort det umulige for os for at bringe os i sikkerhed! Det er utroligt, at den gode gerning, som min bedstefar Tadek engang gjorde, er vendt tilbage gennem årtier som en god gerning over for os! Vi vil huske denne store venlighed med så megen kærlighed resten af vores liv!”

Vi håber, at hvor end de er, så er Nazars forfædre glade for at vide, at deres modige handling direkte førte til sikker passage for deres efterkommere i sikkerhed da de havde brug for det. Katerina og hendes kolleager er taknemmelige for at have hjulpet med at gengælde den venlighed, som Nazars forfædre viste det jødiske folk for så mange år siden.

Vores tanker og bønner går til dem, der stadig lider under situationen i Ukraine og vi håber, at konflikten vil få en fredelig afslutning meget snart.