Min tante og jeg løste det 100 år gamle mysterie om min oldefars identitet

Min tante og jeg løste det 100 år gamle mysterie om min oldefars identitet

Historien om Jessica Stanmeyers oldeforældre er som taget ud af en film: Intriger, hemmeligheder, mord, svigt, forbudt romantik – den har det hele. MyHeritage-bruger Jessica, 57 år, fra Wisconsin i USA, sammen med sin tante Sharyn, formåede at løse det 100 år gamle mysterium om hendes oldefars identitet ved at bruge en kombination af DNA, slægtsforskning og lidt detektivarbejde. Det her er hendes historie:

Jessica Stanmeyer

Jessica Stanmeyer

Min bedstemor Esther “Sanie” Mertes blev født på den øverste halvø af Michigan i januar 1916. Hendes mor, Florence ”Florrie” Mertes, var kun 19 og ugift da Sanie blev født. Florence var blevet forældreløs som 13-årig efter begge hendes forældre blev dræbt: Hendes far døde angiveligt i en landbrugsulykke i 1900 da en høpresse ”faldt ned” på ham, og hendes mor blev dræbt af sin anden ægtemand i 1909. Mordet var overalt at finde i avisernes overskrifter dengang. Det er blevet spekuleret, at den anden ægtemand dræbte hendes første mand for at gifte sig med hende, men det er aldrig blevet bevist.

Jessica Stanmeyers bedstemor Sanie som baby, holdt af Sanies mor Florence

Jessica Stanmeyers bedstemor Sanie som baby, holdt af Sanies mor Florence

Det følgende år giftede Florence sig med Charles Wilkings, en god, respektabel enkemand. Det var et stormfuldt forhold. Charles var en god ægtemand og far, men Florrie havde øjne for andre mænd og værdsatte aldrig Charles, ifølge min bedstemor. Hun lod Sanie tro, at Charles var hendes far indtil en dag, hvor hendes mor informerede hende om, at det ikke var sagen. Min bedstemor elskede Charles og var ødelagt. Fra min bedstemors erindringer:

“I 1929, da jeg var 13, fortalte mor mig at jeg ikke var Charles’ datter men det illegitime barn af en forening mellem hende og en Roy Allie. Jeg var knust. Skampletten ved min fødsel betød ikke så meget, men at jeg ikke tilhørte “Far”, som jeg elskede og at Florrie, som jeg hadede, var min rigtige mor, var mere end jeg kunne bære. Jeg sad i lamslået stilhed mens Mor fortalte mig om min far og hans familie. Hun sendte mig over til kufferten på loftet for at lede efter min fars billede. Jeg ledte det flere gange men fandt det aldrig.”

Ved mere end én lejlighed var Florrie uærlig, så min bedstemor vidste aldrig med sikkerhed at Roy var hendes far. Flere fakta om manden virkede forkerte: Han var fransk, blond, medium af bygning, kunne lide at lave mad og feste. Min bedstemor var slet ikke sådan. Hun ønskede at presse sin mor for flere detaljer og endelig, i 1970’erne, konfronterede hun sin mor for at få mere at vide, og Florrie fik sagt, at Roy ikke var hendes far. Da min bedstemor døde i 2007, gav hun op på alt håb om, at hun nogensinde ville kende identiteten på sin rigtige far.

Jessicas bedstemor Sanie på sin bryllupsdag

Jessicas bedstemor Sanie på sin bryllupsdag

Ned i DNA-kaninhullet

Det er her, hvor den nye DNA-teknologi virkelig hjalp vores familie med at løse dette mysterium. I 2017 fik min far, Sanies ældste søn, en DNA-test i gave. Min bedstemor havde forsket i vores slægtstræ. Hun kendte til sin mors dybe, tyske rødder. Min fars far, Vladimir Floriani, havde dybe kroatiske rødder. Den eneste brik der var ukendt var den franske side af vores familie – hvis Roy altså var hendes far.

Til alles overraskelse viste min fars resultater at han var næsten 25% finne! Hans søster, Sharyn, var nysgerrig og blev testet, og fik lignende resultater. Vores familie var chokeret men vidste, at det finske i resultaterne måtte være fra Shanies fars side. Det er hvad der førte Sharyn og jeg til at grave dybere for at se, om vi kunne finde hans identitet.

Jessicas tante Sharyn

Jessicas tante Sharyn

Tante Sharyn og jeg var komplet begyndere indenfor slægtsforskning. Alt vi vidste var, at vi ledte efter en finsk mand der boede i UP, som kunne være far til Sanie. Vi brugte tips og råd fra et bredt netværk af mennesker på sider som MyHeritage, Geni.com og Facebook-grupper for at lære, hvordan man identificerer gode matches.

Jeg fik anbefalingen om, at vi kun skulle koncentrere os om de stærkeste finske matches til min far og Sharyn. Jeg brugte herefter MyHeritages AutoClusters-værktøj for at prøve at finde ud af, hvordan disse matches var forbundet med hinanden. Med hjælp fra vores netværk, var vi i stand til at gendanne mange af deres slægtstræer, indtil en dag hvor jeg indså, hvor mange af dem var forbundet.

Vi gik hurtigt i gang med at gennemgå deres slægtstræ for at finde en mand, der kunne passe til de kriterier, vi ledte efter. Takket være DNA-matches vidste vi, at der var hele grene vi kunne ignorere, da DNA-matches på den gren var for langt ude for en mand til at være en del af træet. Jeg brugte også et sandsynlighedsværktøj til at prøve at indsnævre, hvilke grene vi skulle fokusere på.

Jessicas tante og far

Jessicas tante og far

Vi indsnævrede endelig feltet til én mand, Johannas Pakarinen, som opfyldte kriterierne – men hans spor var koldt. Han havde kun en kone, Jennie, og en søn, Levi, som virkede til at have brugt hele sit liv i en institution. Vi kunne ikke finde mere information om dem, så der var ingen i live at spørge.

Heldigvis havde Johannes søster, Alma, et barnebarn der stadig levede. Hans navn var Arto Helenus og han boede i Finland. Igen, ved hjælp af netværket på MyHeritage, kunne vi få et telefonnummer, og et andet MyHeritage-medlem og tæt DNA-match tilbød at ringe og bede ham om at teste for os, hvis vi sendte ham en test. Han sagde ja og testede med MyHeritage. Uger senere modtog vi resultater, at han delte 257 cm, det største match vi havde til dato. Vi vidste, at vi havde fundet den rette gren.

Johannes’ historie

Da dette match understøttede vores teori, ville vi gerne have flere faste beviser og vide, hvad der var sket med Johannes og hans familie.

Vi fandt ud af, at hans kone havde en søster og min tante Sharyn var i stand til at kontakte en slægtning, der havde noter fra en onkel om Johannes og Jennie Pakarinen. Hans information antydede, at Johannes og Jennie havde 4 børn: Mamie, John, Martha og Levi. Det var en hjerteskærende historie: Johannas havde forladt sin kone omkring 1910 eller 1911, og Jennie var tvunget til at arbejde for at støtte dem, men endte med at dø af lungebetændelse i 1919. Børnene endte med at bo hos Jennies søster i et stykke tid.

Vi lærte at deres søn, John, blev adopteret af en familie i Michigan. Søstrene Mamie og Martha blev gift og den yngste, Levi, blev sendt på en institution. Vi lærte senere, at han aldrig havde talt – måske på grund af tidlige traumer i barndommen? Mamie var kun gift i et par år inden hun blev skilt. Martha fik 5 børn, og måtte derefter indlægges. Vi fandt ud af, at Martha senere blev udskrevet fra institutionen og fik endnu en søn i 1952: Paul Warrick.

Sharyn blev forbundet med Paul gennem Facebook, som ikke vidste særlig meget om sin familie. Han vidste blot, at hans mor havde en traumatisk opvækst og talte aldrig om det. Hun led af fødselsdepression og blev indlagt, og gik glip af at opfostre sine børn. Hendes mand insisterede på at tage hende hjem, og det var her, at hun ønskede et barn mere – Paul. Han fortalte os, at deres familie tog sig af hans mors søster Mamie efter hendes skilsmisse, og at han også tog sig af sine meget ældre søskende.

Paul var villig til at tage en DNA-test. Det viste sig, at han var halvfætter til Sharyn og min far.

Vi vidste, at vi havde nok beviser til at sige, at Johannes var min bedstemors far.

Vi har ikke mødt Paul endnu, men både Sharyn og min far har talt en del med ham, og han var været nøglen til at udfylde nogle familiehistorier, der har manglet i alle disse år.

Desværre ved vi ikke, hvad der skete med Johannes Pakarinen. Paul sagde, at der var rygter om, at han blev i Michigan, da folk havde set ham på de lokale barer. Der er nogle registreringskort for 1. og 2. verdenskrig vi fandt online for en gårdmand, der havde et lignende navn og bruger den samme fødselsdato, og født i den samme lille by som Johannes, men vi kan ikke være sikre på, at det var ham. Finske kirkeoptegnelser indikerer, at kun én Johannes Pakarinen blev født i den by det år.

Jeg tænker, at vide hvad der skete med ham ikke er lige så vigtigt. Men det ville have være rart at vide.

Uanset hvad, så er jeg bare chokeret over, at et par nybegyndere som os kunne løse det her vilde familiemysterie. Jeg ville ønske, at min bedstemor havde været i live til at være en del af det.

Tusind tak til Jessica for at dele hendes utrolige historie med os! Du behøver ikke at være en ekspert til at lave fantastiske opdagelser med MyHeritage DNA. Bestil dit sæt nu for at begynde at udforske!