Familie fra Ukraine finder et sikkert tilflugtssted takket være Smart Match™ på MyHeritage

Familie fra Ukraine finder et sikkert tilflugtssted takket være Smart Match™ på MyHeritage

Den 28. marts, lidt før midnat: Violetta, hendes datter Dasha og deres hund Udin stiger af toget på Oslo hovedbanegård. Der er gået næsten tre dage, fem togture og en færgetur – på tværs af fire lande – siden det lykkedes dem at flygte fra Ukraine, deres hjem, som er blevet en slagmark.

En norsk kvinde, der står på perronen, bemærker de tre og løber straks hen til dem. Det er tydeligt, at hun er begejstret og utrolig lettet over at se dem, og de krammer alle sammen og tørrer glædestårer væk. Man ville aldrig have gættet, at de indtil for nylig var helt fremmede og ikke kendte til hinandens eksistens. Nu giver denne kvinde – Tatiana – dem et trygt og varmt asyl i sit hjem i Oslo. Alt sammen takket være deres nye opdagelse, der blev gjort gennem MyHeritage: de er familie.

Har du også gjort en utrolig opdagelse gennem MyHeritage? Klik her for at fortælle os om den!

“Den bedste julegave”

Opdagelsen fandt sted kun tre måneder tidligere, juleaften 2021.

Violetta Brzezicka, 55 år, og hendes mand, Igor Brikez, 57 år, fejrede jul sammen med Violettas 83-årige mor, Wytalisa Brzezicka, i hendes hjem i Kyiv.

Igor, Wytalisa og Violetta

Igor, Wytalisa og Violetta

Igor, en passioneret MyHeritage-bruger, brugte 3 år på at undersøge sin slægtshistorie, og det lykkedes ham at spore sit slægtstræ helt tilbage til 1689. Han besluttede, at det var på tide at give sin kones arv lidt opmærksomhed: “Jeg bad Wytalisa om at fortælle mig så meget som muligt om sin familie”, fortæller Igor. “Ved hjælp af MyHeritage-appen indtastede jeg samtidig oplysningerne og scannede familiefotografierne og berigede mit slægtstræ i realtid.”

Næsten med det samme fik Igor og Violetta et Smart Match™, der forbandt dem via Violettas bedstefar (Joseph Brzezicki) med Tatiana Brzezicka, 53 år, fra Oslo: en anden dedikeret MyHeritage-bruger, der administrerer 15 slægtstræer med oplysninger om 2.287 personer og mere end 2.000 fotografier og arkivdokumenter – alt sammen tilbage til midten af det 13. århundrede.

MyHeritage’s Smart Matching™-funktion informerede Igor om, at Tatianas bedstefar er Violetta’s halvonkel og Wytalisa’s halvbror.

Samme aften, den 25. december 2021, sendte Igor og Violetta en besked til Tatiana via MyHeritage-hjemmesiden. Tatiana svarede straks, og de talte sammen for første gang næste morgen. “Det var den bedste julegave fra MyHeritage til vores familie”, siger Igor. “Violetta og Tatiana talte sammen i mere end to timer. Efter at den indledende nervøsitet havde lagt sig, følte Violetta straks, at hun talte med en kær, nær person, og hun var også forbløffet over de store mængder værdifulde oplysninger, som Tatiana delte om deres familie.”

På flugt for deres liv

To måneder senere, den 24. februar, brød krigen ud. “Vi vågnede op til lyden af eksplosioner,” husker Igor. “Rusland affyrede missilangreb i hele Ukraine og i vores hjemby Kyiv. Ved middagstid ringede Tatiana og opfordrede os til at komme og bo hos hende i sit hjem i Oslo.”

Violetta, Igor og deres unge datter Dasha (28 år) havde svært ved at forlade deres hjem og deres liv og flyttede derfor til deres ældste datter Anastasia, som boede 100 km fra Kyiv. De blev gentagne gange evakueret til beskyttelsesrum på grund af voldsomme angreb.

Efterhånden som krigen blev intensiveret og bredte sig, var der ingen tvivl om, at deres liv var i reel fare. Anastasia flygtede til Istanbul med sine to børn på 8 og 4 år. Violetta og Dasha forstod med tunge hjerter, at de også måtte flygte – og det værste af alt var, at de skulle rejse uden Igor. Som mand i aldersgruppen for at gøre militærtjeneste fik han forbud mod at forlade Ukraine.

Deres rejse for at finde et tilflugtssted begyndte den 26. marts i et nattog fra Kyiv i Ukraine til Helm i Polen.

Photo of Ukrainian woman at refugee center, seated among a row of cots

Dasha i et flygtningecenter i Warszawa, Polen

“Toget kørte meget stille af sted,” siger Igor. “Alle lys var slukket af sikkerhedshensyn, og alle gardinerne i togets vinduer var lukket, så jeg kunne ikke vinke farvel til mine kære. Jeg stod på perronen og så toget forsvinde ind i Kyivs nattemørke.”

På grund af det udgangsforbudet, der var indført i Kyiv, og som forbød borgerne at bevæge sig rundt i byen efter solnedgang, måtte Igor tilbringe natten på togstationen. Igor sad på den første stol, han fandt, og vidste, at det ville være umuligt at falde i søvn, og han kunne ikke lade være med at tænke på, at hans familie kun tre måneder tidligere ikke engang vidste, at Tatiana eksisterede. “Pludselig er hun vores kæreste slægtning, som giver os en enorm og generøs hjælp. Jeg havde aldrig forestillet mig, at MyHeritage ville blive en så vigtig del af min families liv.”

I mellemtiden hjalp en gruppe frivillige i Helm Violetta, Dasha og Udin med at stige om bord på et tog til Warszawa. Efter at have tilbragt en nat på et flygtningecenter i Warszawa tog polske frivillige dem med et tog nordpå til Gdynia, en havneby på den polske østersøkyst.

Photo of woman and dog waiting at a ferry station

Violetta og Udin venter på færgen i Polen

Tatiana forsøgte at købe flybilletter til dem, men eftersom de rejste med deres hund Udin, blev det hele kompliceret. I Gdynia gik de om bord på en færge og sejlede over Østersøen til Karlskrona i Sverige.

Woman standing on deck of the ferry and overlooking the sunset

Violetta om bord på færgen til Karlskrona, Sverige

Irena, en frivillig, som Tatiana havde fundet, ventede på de tre og tog dem med hjem til Karlskrona for at spise og hvile sig. På det tidspunkt var de to togture fra deres endelige destination: et tog til Göteborg i Sverige og et sidste tog til Oslo i Norge – hvor Violetta, Dasha og Udin endelig mødtes med Tatiana.

At leve som én familie

I flere måneder har Violetta og Dasha nu boet sammen med Tatiana i hendes hjem som en familie. Udin, derimod, forsøger stadig at blive venner med Tatianas kat Lissa.

Photo of three women seated on a bench holding a dog and smiling

Fra venstre: Tatiana, Dasha og Violetta med deres hund Udin i Tatianas baghave i Oslo.

Vi blev gjort opmærksom på denne smukke historie af Igor, som kontaktede os i april, fordi han havde problemer med at forny sit MyHeritage-abonnement på grund af krigen. Vi var glade og beærede over at forlænge Igors abonnement gratis – som vi har gjort for alle ukrainske brugere med eksisterende abonnementer siden krigens udbrud – og vi er ham dybt taknemmelig for at dele sin historie. Vores tanker er med ham, og vi beder til, at han snart vil blive genforenet sikkert med sin familie.

Hvis du også har gjort en livsændrende opdagelse gennem MyHeritage, vil vi meget gerne høre om den! Send os din historie via denne formular eller send den til os på stories@myheritage.com.