Takket være et DNA-match fik han et brev fra den afdøde biologiske far, han aldrig havde kendt

Takket være et DNA-match fik han et brev fra den afdøde biologiske far, han aldrig havde kendt

I en alder af 66 år fandt Loren McDonald, en analytiker af elektriske køretøjer fra Danville i Californien, svaret på et spørgsmål, der havde plaget ham hele livet – hvem var hans far?

Siden han var et lille barn, har Loren vidst, at han var adopteret, og at hans biologiske forældre var af svensk oprindelse. “Spørgsmålet om, hvem jeg er, var en stor del af min barndom,” siger han. “99% af alle mennesker på jorden kan se på deres forældre, se den fysiske lighed, se de træk og vaner – både gode og dårlige – som de har arvet fra deres forældre. Adopterede har generelt ikke denne mulighed. De lever med et stort spørgsmålstegn.”

Loren McDonald, who found his birth father thanks to a DNA Match

Loren McDonald, der fandt sin biologiske far takket være et DNA-match

Et dramatisk brev i en alder af 25

I 1982, da han var 25 år gammel, modtog McDonald et 3-siders brev fra det amtslige socialkontor, der havde håndteret hans adoptionsproces som barn, med mange ikke-identificerende detaljer om hans biologiske familie. “Brevet indeholdt fascinerende og indsigtsfulde oplysninger om mine biologiske forældre, bedsteforældre og oldeforældre,” husker Loren. “Fra brevet lærte jeg, at de alle var af svensk oprindelse, dog med en smule litauisk på min biologiske mors side. Selvom min biologiske mor er født i USA, er min far født i Sverige. Jeg lærte, at min far tjente i det amerikanske militær, talte fem sprog og gik på college, da jeg blev født, og at han overvejede at læse jura. Men der var især én linje, der fangede min opmærksomhed: “…lidt indadvendt og med interesse for litteratur og et ønske om at skrive. De ord sprang bare i øjnene på mig og gav genlyd, for jeg har altid været glad for at skrive, siden jeg var helt lille,” siger Loren.

Gennem brevet fik Loren at vide, hvordan hans forældre mødtes: “Han og min biologiske mor mødtes i New York. Min mor var 25 år gammel, da hun blev gravid, og hun var ikke gift.”

Loren's father in military uniform

Lorens far i militæruniform

På det tidspunkt, siger Loren, accepterede samfundet ikke kvinder, der fik børn uden for ægteskab. “Disse kvinder havde to muligheder: at gifte sig med den mand, der havde gjort hende gravid, eller at tage på krisecenter og føde, ofte langt hjemmefra, og bortadoptere barnet, uden at nogen vidste det. I brevet opdagede jeg, at min mor havde forladt New York og var ankommet til Oakland i Californien, hvor hun boede i flere måneder og fødte mig på et hjem for ugifte mødre. Jeg blev bortadopteret, da jeg var 10 dage gammel.”

Baseret på nogle nye oplysninger, der pludselig dukkede op i en genealogisk kilde, og ved at stykke tingene sammen gennem yderligere onlineforskning, fandt Loren i 2015 sin mors familie og bekræftede matchet gennem en DNA-test med en kusine. Desværre var det for sent: Hans biologiske mor var allerede gået bort ca. 6 år tidligere.

Når det kom til hans far, havde Loren næsten ikke gjort nogen fremskridt i sin søgen. Den DNA-test, han tog, og som hjalp ham med at finde sin biologiske mor, gav ikke nogen brugbare matches på DNA- eller slægtsforskningssider. Men timevis af forskning førte til, at han fandt en næsten 90-årig mand, der stadig var i live og boede i nærheden af Stockholm. Han fandt så mange spor i socialforvaltningens brev, at Loren var 95% overbevist om, at han havde fundet sin biologiske far. “Jeg fandt hans adresse og sendte ham et brev i 2015, lige før jeg fandt min biologiske mor. Jeg hørte aldrig tilbage, og med en travl karriere og et liv, der gik videre, udsatte jeg det og fulgte ikke op eller fortsatte min søgen. Livet går videre.”

Men i slutningen af februar 2023 ændrede alt sig.

Loren skrev med sin kusine fra sin biologiske mors side, fik nogle flere fotos og stillede flere spørgsmål. Han delte skuffelsen med sin kusine over, at han ikke kunne finde sin biologiske far. Og at mens han blev ved med at se et stigende antal DNA-matches på hendes side af familien, var der næsten ingen matches og intet af betydning på hans fars side. Hun delte en artikel med Loren om udfordringerne ved at finde DNA-matches med slægtninge uden for USA, f.eks. i Europa, på grund af love om privatlivets fred og brugen af forskellige DNA-tjenester. Loren tog derefter affære og uploadede sin DNA-fil til MyHeritage.

Det råd, artiklen og Lorens beslutning om at bruge MyHeritage viste sig at være et livsforandrende træk.

Efter at have uploadet sine rå DNA-data til MyHeritage, ventede Loren tålmodigt på, at siden skulle behandle DNA’et og finde matches. Loren lod browserfanen på MyHeritage-siden være åben, og med nogle dages mellemrum opdaterede han den i håb om at modtage resultaterne.

“Lørdag den 5. marts vågnede jeg op og tjekkede MyHeritage og opdagede straks, at jeg havde et 9,9% match med en mand fra Sverige. Jeg vidste med det samme, at det var fra min fars side, og at jeg var meget tæt på endelig at finde min far. Jeg var i chok og besvimede næsten.”

Farens navn dukkede op i slægtstræet

Loren opdagede hurtigt, at han kunne få adgang til MyHeritage-slægtstræet for sin nyfundne fætter i Sverige, og begyndte at udforske navnene og forbindelserne. “Jeg så, at min fætters mors pigenavn var det samme som det, jeg fik ved fødslen, før jeg blev adopteret,” husker han. “Jeg indså straks, at brugerens mor sandsynligvis er min biologiske tante. I træet så jeg navnet på en mand: Goran, født i 1932, det år, hvor jeg skønnede, at min far blev født. I det øjeblik indså jeg, at jeg højst sandsynligt lige havde fundet identiteten på min biologiske far, selvom han ikke overraskende allerede var afgået ved døden. Jeg sendte en besked via MyHeritage til min nye fætter og ventede på hans svar.”

Loren var så spændt, at han næsten ikke kunne sove den nat. “Jeg vågnede midt om natten – omkring kl. 2.30 – og så, at jeg tilfældigvis lige havde modtaget en e-mail fra min nye fætter – ‘Så fantastisk at høre fra dig. Ja, Goran er din far’, lød de indledende linjer i e-mailen.”

Loren og hans fætter begyndte at e-maile hyppigt, og fætteren delte billeder af Lorens biologiske far og lærebøger, han havde skrevet, historier om Goran og endda breve og e-mails. Et par uger senere havde de et webkonferenceopkald. “Min nyfundne fætter sagde, at han havde ventet på dette opkald i 40 år, fordi hans onkel havde fortalt ham, da han var ung, at han havde et barn. Han fortalte, at han et par år tidligere havde taget en DNA-test primært i håb om at finde mig!”

Gorans nevø, som var meget tæt på Goran en stor del af hans liv, fortalte Loren sin fars livshistorie, som blev engelskprofessor på forskellige colleges i New York. Han var gift tre gange, men fik ikke flere børn. Loren fik at vide, at hans far ikke kun boede i New York, men også i Ohio, Hollywood, Mexico, Paris (mens han var i militæret), Puerto Rico, Florida og endelig Filippinerne, hvor han til sidst døde af kræft.

Hilsner fra fortiden

Lorens nye fætter fra Sverige havde en særlig spændende overraskelse til ham: et syv sider langt brev, som Goran skrev til ham i 1980, da han boede i New York. Skrevet på svensk, hjalp MyHeritage-teamet med at oversætte brevet til engelsk og leverede det til Loren – ved et særligt tilfælde – på hans 66-års fødselsdag. Brevet er både humoristisk og sørgeligt, og smukt skrevet – og giver Loren et glimt ind i sjælen på den far, som han aldrig kom til at kende eller møde personligt. Her følger en farverig del af brevet:

Så rejste jeg til Hollywood for at blive filmstjerne. Fabriksarbejde var alt for forfærdeligt, syntes jeg. Du ved allerede, at jeg ikke blev filmstjerne. I Hollywood arbejdede jeg som tjener om aftenen og som bankkasserer om dagen.

Jeg tog to jobs for at betale lånet i Riksbanken tilbage. På den måde havde jeg ikke tid til at socialisere med mine jævnaldrende, så jeg var stadig alene, for det meste i hvert fald: Jeg husker, at jeg havde en vidunderlig pige i Los Angeles, og det var meget heldigt. Pludselig smed det amerikanske grænsepoliti mig ud, fordi mit visum ikke længere var gyldigt.

Jeg havde ikke penge nok til at komme tilbage til Sverige, så jeg endte i nabobyen Tijuana i Mexico, et modbydeligt sted. Det tog meget længere tid, end jeg havde forventet, at få et nyt visum – flere måneder. Da pengene slap op, kunne jeg bo gratis på et bordel: Jeg blev næsten bidt ihjel af lus.

Jeg tiggede om mad fra turister, mest sømænd fra San Diego, og gik ofte sulten derfra. Der var ikke noget særligt romantisk i alt dette. Jeg følte mig ikke som en eventyrer. Da jeg endelig kom tilbage til Hollywood og banken, besluttede jeg mig for at melde mig til den amerikanske hær. De sendte mig til Frankrig, nær Paris.

For Loren var det, som han siger, højdepunktet på hans fødselsdag. “Jeg grinede højt af forskellige passager i brevet, men dele var også lidt triste, da det var tydeligt for mig, at min far brugte det meste af sit liv på at søge efter noget,” siger han. “Det er et fascinerende brev, selvom jeg var skuffet over, at forholdet til min biologiske mor eller min eksistens ikke blev nævnt. Men hvem ved, måske var en del af det, han søgte efter, mig, ligesom jeg søgte efter ham.”

Goran Moberg, Loren's father

Goran Moberg, Lorens far

“Vi kunne have skrevet en bog sammen”

En uge senere modtog Loren endnu en gave. “Min fætter i Stockholm sendte mig det 335 sider lange, færdige, men ikke udgivne manuskript til min fars roman. Det er fascinerende læsning, og selvom det er en roman, er det tydeligt, at mange af hovedpersonerne er baseret på aspekter af min fars liv. Når jeg læser hver side, sidder jeg tilbage og overvejer, om det, jeg lige har læst, var en virkelig begivenhed i min fars liv, eller om det bare var fiktion eller måske en overdrivelse af virkeligheden,” siger Loren.

“Jeg har altid været glad for at skrive, og det har dannet grundlaget for hele min karriere, der startede i PR og gik over til marketing. Fra en ung alder indså jeg, at jeg nød at skrive, og jeg lovede min adoptivmor, at jeg en dag ville skrive en bog. I dag forstår jeg bedre, hvor meget det ligger i mine gener,” forklarer Loren.

Selvom han aldrig mødte eller kendte ham, savner Loren sin biologiske far. “Jeg er enormt skuffet over, at jeg ikke mødte ham, for jeg tror, vi ville have nydt at være sammen. Baseret på det, jeg har lært om ham, tror jeg, vi ville have været som to alen af et stykke. Og hvem ved, måske ville vi have skrevet en bog eller et manuskript sammen?”

Har du også gjort en fantastisk opdagelse med MyHeritage? Vi vil meget gerne høre om det! Del den venligst med os via denne formular eller send den til os på stories@myheritage.com.