Hun troede, hun var enebarn, indtil hun tog en MyHeritage DNA-test

Hun troede, hun var enebarn, indtil hun tog en MyHeritage DNA-test

Stella Stenroos, 51 år gammel og født i Finland men bor i Irland, købte et MyHeritage DNA-sæt i januar 2021 af ren nysgerrighed. “Jeg så reklamer og læste artikler i løbet af årene, og på et tidspunkt besluttede jeg mig for at købe et DNA-sæt, da jeg synes det ville være fedt at lære mere om min etnicitet,” forklarer hun.

Halvandet år senere sad Stella i stuen og så endeløse TV-udsendelser om Dronning Elizabeths død, da hun pludselig modtog en notifikation om en e-mail.

“Jeg åbende beskeden, hvor nogen påstod at være min bror,” siger hun. “Jeg sagde til mig selv at det måtte være en eller anden underlig type fra internettet. Jeg slettede næsten e-mailen, men først besluttede jeg mig for at kigge på mine DNA-matches på MyHeritage, og der var den – et match med Aaro Vuotila som min halvbror. Jeg havde overhovedet ikke forventet noget som det her!”

Stellas forældre blev skilt i 1974 da hun var tre år gammel, og hun voksede op som enebarn.

Ingen vidste, at hendes far havde et andet barn – heller ikke faderen.

Aaros efternavn, Vuotila, lød bekendt for hende samt hendes mor. Hun kunne huske, at hendes far, Jaakko Stenroos, havde en ven med det navn. Vennen deltog endda i hendes fars begravelse i 2008.

Aaro Vuotila, 43 år, blev født i 1979 i Imatra, Finland. Han er skuespiller og musiker og bor med sin kone og 16-årige datter i Jyväskylä i Finland. Ligesom Stella tog Aaro også en DNA-test af ren nysgerrighed. Han købte sættet i august 2022 og en måned senere blev hans verden forandret.

Efter at have modtaget DNA-resultaterne, konfronterede han sin mor, som bekræftede, at han ikke var hendes mands barn men en anden mands: Jaakko – Stellas far. Hun havde aldrig fortalt nogen om det før.

En ægte eventyrsrejse for at møde sin søster

To måneder senere, da muligheden først bød sig, tog Aaro et fly fra Finland til Irland for at møde sin søster. Stella tog ham på en tur rundt i Irland og introducerede ham til sine tætte venner. Her er de i bilen ved lufthavnen i Dublin:

Stella and Aaron meet for the first time

Stella og Aaro mødes for første gang, 14. november 2022.

“Ud af alle mine kæledyr, er Cara (den sortplettede kat) lederen og den mest sociale,” forklarer Stella. “Så Aaro var lige ankommet og havde dårligt tid til at sidde ned, da Cara kom over for at hilse på ham.”

Aaro meets Stella's cat

Aaro møder Stellas kat

På hans første dag i Irland ville de ikke lave for mange ting, da Aaro allerede havde brugt lang tid på at rejse, så de tog til Hill of Tara for at nyde landskabet. Her har de kasketter på, som de købte ved stedet:

Stella and Aaro in Stella's garden

Stella og Aaro i Stellas have med kasketter de købte ved Hill of Tara

“Da Aaro aldrig havde mødt sin rigtige far og bedsteforældre, gav jeg ham et hurtigt kursus i alle de gamle billeder,” fortalte Stella. “Her gennemgår vi dem, mens vi spiser macarons.”

Aaro gets to know his paternal ancestors

Aaro lærer sin fars slægt bedre at kende

På tredjedagen besøgte de en af Stellas finske venner og fortsatte videre til Wicklow Mountains:

Stella and Aaro in the Wicklow Mountains

Stella og Aaro i Glendalough, en berømt dal i Wicklow Mountain-området

“På grund af arbejde, kunne Aaro kun komme på et kort besøg, og det var ovre på ingen tid,” fortæller Stella. “Her er vi i lufthavnen igen, hvor han er på vej tilbage til Finland. Hvis du kigger nærmere på billedet, har vi begge halskæder med stenvedhæng på – Aaro lavede dem! Han lavede kun to, han har båret den ene og ville give mig den anden ❤️ Jeg har båret min lige siden.”

Stella drops Aaro off at the airport, both wearing stone pendants he made

Stella sætter Aaro af i lufthavnen, begge med stenhalskæderne på, som han har lavet

“Vi klikkede fra første sekund. Alt føltes naturligt, som havde vi kendt hinanden i en evighed,” fortæller Stella. “Der var ingen akavede øjeblikke mellem os… ikke et eneste. Vi har den samme humor, samme sysnpunkter. Jeg er så glad for, at vi begge besluttede os for at tage DNA-testen! Det ville have været så ærgerligt, hvis vi aldrig havde vidst noget om det.”

Stella siger, at hun troede hun var enebarn i 51 år, så opdagelsen har ændret hendes identitet. Hendes mor er også glad på hendes vegne, og det føles godt at vide, at hun ikke er alene, da Stella ikke har nogen børn og i øjeblikket ingen partner.

“Vores far var meget intelligent, musikalsk og kreativ, kunne lide at lave mad, og havde de samme venner lige siden barnsben,” forklarer Stella.

Stella og Aaros far. Foto repareret, forbedret og farvelagt af MyHeritage
Stella og Aaros far. Foto repareret, forbedret og farvelagt af MyHeritage
Stella og Aaros far. Foto repareret, forbedret og farvelagt af MyHeritage

Det er hjerteskærende, at han aldrig vidste, at han havde en søn – og så en søn, der også er musiker, som vores far var! Men jeg håber, at jeg kan give Aaro og min niece Peppi et livligt mentalt billede af den familie, de aldrig har kendt.”

Tusind tak til Stella for at dele hendes historie med os! Hvis du også har lavet en livsforandrende opdagelse med MyHeritage, så ville vi elske at høre om det! Send det gerne til os via denne formular eller send os en e-mail på stories@myheritage.com. Bestil et MyHeritage DNA-sæt