Jeg fandt min svenske morfars identitet og blev forenet med en ukendt tante, takket være MyHeritage

Jeg fandt min svenske morfars identitet og blev forenet med en ukendt tante, takket være MyHeritage

Hans van Harskamp, 61, fra Kudelstaart i Holland, havde i årevis et stærkt ønske om at finde ud af, hvem hans ukendte morfar var. Han tilmeldte sig MyHeritage og tog en MyHeritage DNA-test i håb om at finde et spor. Med hjælp fra en svensk slægtsforsker, der kombinerede slægtstræsforskning med DNA-matchning, fandt han ikke kun sin morfars identitet, men også en moster: en halvsøster til sin mor, som han siden er blevet tæt knyttet til.

Her er hans historie.

Hans Van Harskamp

Hans Van Harskamp

Jeg har altid været fascineret af spørgsmålet: Hvem er min morfar?

Min mormor fortalte aldrig min mor, hvem han var, hverken hans fornavn eller efternavn. Måske vidste hun det ikke selv. Min mor havde aldrig ønsket at lede efter sin far. Heldigvis havde hun en god barndom med sin mor og (ikke-biologiske) far. I bund og grund, fik jeg ingen oplysninger gennem familien. Jeg talte engang med en mand, der sagde, at han havde arbejdet med min morfar i gartneri i Aalsmeer. Han huskede kun, at min morfar var svensker og havde efternavnet Akesson. Jeg begyndte at søge i arkiver om immigranter i Aalsmeer, men til ingen nytte. Jeg tilmeldte mig også MyHeritage og tog en DNA-test. Selvom det tog et stykke tid, begyndte jeg til sidst at få DNA-matches fra Sverige!

Kombination af DNA-matchning og historiske optegnelser for at løse mysteriet

Jeg er taknemmelig for den svenske slægtsforsker, der tilbød sin hjælp til at analysere DNA-matchene og hjalp mig med at finde min morfar. Han zoomede ind på et tæt DNA-match med en grandfætter ved navn Stefan Persson. Stefan havde et slægtstræ på MyHeritage. Slægtsforskeren konkluderede, at min morfar, og en af Stefans bedstefædre eller bedstemødre, må være søskende. Da de søgte efter Stefans farfar, viste det sig, at han var ukendt.

Men slægtsforskeren gav ikke op: Der var 3 andre personer at forske i. Bedstemoderen på Stefans fars side så ikke ud til at have nogen søskende, så det kunne ikke være hende. Hans mormor havde to brødre, men den ene gik tidligt bort, og den anden blev gift i 1925 og forlod aldrig Sverige. Nu var der kun én person tilbage at kigge nærmere på, nemlig Stefans morfar: Weste Håkansson.

Weste havde 3 ældre brødre. Slægtsforskeren fulgte sporet af de to ældste og fangede hurtigt, at det ikke kunne have været nogen af dem. Nu var der kun den tredje bror tilbage. Hans navn er Bror Mauritz Håkansson. Ikke Åkesson, men Håkansson — to efternavne, der nemt kan forveksles!

My grandfather's parents: Hakan and Emma

Min morfars forældre: Hakan og Emma

Bror Mauritz Håkansson blev født i 1901 i Ekeby, Malmöhus i det sydligste Sverige. Hans forældre hed Hakan og Emma og Bror var det tredje barn i en familie med 9 søskende.

Billede af Hakanssons børn. Min morfar er manden i midten med briller

Bror Mauritz er uddannet landskabsgartner og flyttede til Stockholm omkring 1921 for at arbejde inden for området. I 1925 blev han opført i et særligt register som “Obefintliga”, hvilket kan oversættes som “ikke til stede”/”forsvundet”. Personerne i disse registre er udvandret eller på anden måde forsvundet. Bror kunne ikke findes i noget svensk register efter 1925, så det er uvist, om han nogensinde vendte tilbage til sit hjemland. Den svenske slægtsforsker havde samlet nok beviser til at fastslå, at Bror må være min længe savnede morfar:
Navn Håkansson, ikke Åkesson
Gartner af profession
Forsvandt i 1925 og kan ikke længere findes i kilderne.
Min morfars brors barnebarn og jeg deler en stor mængde DNA

En nedarvet kærlighed til havearbejde

Min morfar Bror ser ud til at have vandret og arbejdet i Europa. Fra 1930 til 1940 boede han i Danmark, hvor han drev en isfabrik i København. Efter 1940 havde han en papir grossistvirksomhed i København, men krigen gjorde det vanskeligt at skaffe papir. Økonomisk svære år begyndte. Han besluttede sig for at vende tilbage til sit oprindelige erhverv: landskabsgartner. I Holland, særligt omkring Aalsmeer, var der allerede mange gartnerier, buksbomdyrkning og lignende på det tidspunkt. Han endte som ansat på en planteskole, og det var sådan, han mødte min mormor. Min mormors forældre havde også en planteskole, der lå på Uiterweg, en kendt gade i Aalsmeer.

 The parental home of Hans' grandmother, on the Uiterweg in Aalsmeer.

Min mormors forældres hjem på Uiterweg i Aalsmeer.

Efter at hans identitet var blevet fastslået, fandt jeg dokumenter om min morfar, herunder fotografier. Jeg syntes vores fælles kærlighed er noget meget specielt: min store hobby er havearbejde, og jeg elsker også planter og blomster! Så jeg har tydeligvis hans gener. Takket være hjælp fra den svenske slægtsforsker fandt jeg også min mors halvsøster gennem en DNA-profil lagt ind af et af Brors børnebørn. Denne halvsøster bor i Danmark og er 87 år gammel. I mellemtiden har vi opbygget et tæt forhold, og planen er at mødes i sensommeren 2023. Min mors tre halvbrødre er også stadig i live. Den ældste bror er 94 år gammel, den mellemste er 85 og den yngste 83. De giver mig også følelsen af, at jeg tilhører familien.

Selvom processen var langsommelig, er jeg meget tilfreds med resultatet. Jeg føler mig lettet og glad for, at det hele er overstået nu. Jeg vil opfordre andre, der også leder efter deres familier, til ikke at give op. På et tidspunkt vil der være et gennembrud, der kan føre til opklaring af de man søger efter. Jeg er meget taknemmelig for, at jeg takket være MyHeritage endelig fik de rigtige oplysninger, og er nået hele vejen rundt. Jeg har nu et bedre billede af min familie historie, og jeg er stolt af, hvad jeg har opnået. Det har givet mit liv ekstra mening. Jeg kan nu fortsætte med at skrive min familie historie, med et nyt kapitel om min morfar. Det har været en lang og svær søgen, men med den rette støtte og udholdenhed fik jeg det endelig til at ske!

Mange tak til Hans for at dele sin historie! Hvis du også har gjort en vigtig opdagelse ved hjælp af MyHeritage, vil vi meget gerne høre om det. Send den til os via denne formular eller via e-mail til stories@myheritage.com.