Jeg fandt min biologiske farfar takket være et DNA-match på MyHeritage

Jeg fandt min biologiske farfar takket være et DNA-match på MyHeritage

Jan Post ønskede efter mange år i uvished, at kende sandheden om sin fars biologiske ophav. MyHeritage DNA-testen, som Jan tog, gav ham et match der var stort nok til at give ledetråde om hvem hans biologiske farfar kunne være, og yderligere historiske optegnelser gav ham det endelige svar.

Bestil et MyHeritage DNA-sæt

Min far blev født den 19. september 1920 i Svanninge på Fyn. Han voksede op velvidende om, at han var blevet adopteret af sin far, da han blev født uden for ægteskab inden hans mor havde mødt han far. Dette var aldrig noget der plagede ham. Hans adoptivfar var den eneste far, han kendte. Han blev ikke alene opdraget af denne kærlige mand, men han havde også selskab af sine halvsøskende – en søster og fem brødre.

Der var rygter i familien om, at min fars biologiske far måske var en spansk sømand, noget der blev understøttet af min fars sorte hår i hans yngre dage. Disse spekulationer blev dog aldrig bekræftet eller afkræftet af min farmor, som var kendt for at være ret hemmelighedsfuld omkring sin fortid.

Min farmors tavshed strakte sig ikke kun til min fars oprindelse. Hun havde endda fået en datter efter min far, som blev bortadopteret – endnu en del af vores families historie, der blev pakket ind i mysterium.

Min farmor, Alma. Foto forbedret og farvelagt af MyHeritage
Min farmor, Alma. Foto forbedret og farvelagt af MyHeritage
Min farmor, Alma. Foto forbedret og farvelagt af MyHeritage

Søgen efter svar

For et par år siden besluttede jeg mig sammen med min bror og søster for at tage en MyHeritage DNA-test. Mit håb var at afdække sandheden omkring min fars biologiske familie. Og måske, hvis jeg var heldig, ville vi finde ud af, om det gamle rygte om den spanske sømand holdt stik.<

Resultaterne var overraskende. Ikke alene blev det klart, at rygtet om den spanske sømand ikke var sandt, men DNA-testen gav også et DNA-match på 6,6% – en person, der tilsyneladende var min halvfætter.

DNA-match med en ukendt halvfætter med 6,5% fælles DNA

DNA-match med en ukendt halvfætter med 6,5% fælles DNA  

Puslespillet samler sig

Selvom denne nyfundne fætter I første omgang var forvirret over vores match, hjalp yderligere forskning i rigsarkivet og fødselsoptegnelser os til at forstå vores forbindelse. Det viste sig, at min farmor havde haft en affære med en arbejdsmand fra Odense. Yderligere opdagelser viste, at der havde været en alimentationssag mellem min farmor og denne mand, som faktisk var min fars biologiske far.

Alimentationjournal mellem min farmor og biologiske farfar

Alimentationjournal mellem min farmor og biologiske farfar

Denne mand, min biologiske farfar, Jens, blev født i 1898 i Svendborg, men flyttede som ung til Odense hvor han blandt andet var maskinformer på Allerups maskinfabrik, hvilket jeg lærte fra folketællingen 1925 på MyHeritage. I senere folketællinger var han opført som agent og handelsmand.

Han havde været sammen med min farmor omkring et år, inden han giftede sig. Overraskende nok blev han gift kun en måned efter min fars fødsel. I dette ægteskab havde han 8 børn, og ingen i hans familie havde nogen anelse om, at han havde fået en søn med min farmor.

Jens Markvard Jensen, boende på Adamsgade 16 i Odense med sin kone og 2 børn, i 1925. Kredit: 1925 Danmark Folketælling på MyHeritage

Jens Markvard Jensen, boende på Adamsgade 16 i Odense med sin kone og 2 børn, i 1925. Kredit: 1925 Danmark Folketælling på MyHeritage

Efter denne opdagelse fik jeg adgang til billeder af denne mand og hans familie. Da jeg sammenlignede et ungdomsbillede af ham med et af min far, var ligheden slående. De to lignede hinanden som to dråber vand!

Til venstre: Min far. Til højre: Min biologiske farfar som soldat

Til venstre: Min far. Til højre: Min biologiske farfar som soldat

Jeg har skrevet sammen med flere af mine nyfundne halvfætre og halvkusiner, her i blandt den halvfætter jeg fik DNA-matchet med, men da vi bor relativt langt fra hinanden har vi endnu ikke mødtes endnu.

Andre opdagelser på MyHeritage

I løbet af årene har jeg opbygget et stort slægtstræ på MyHeritage med over 9000 personer. Udover min egen opdagelse af min far biologiske ophav, har jeg som resultat af mit store slægtstræ hjulpet med at opdage flere interessante familieforbindelser til mine slægtninge.

Min forskning har ført til at jeg har fundet adskillige biologiske mødre til mine fætre og kusiner. Desuden fik jeg et tæt DNA-match, som efter længere tids forskning viste sig at være barnebarn til min morbrors barn. Ikke blot med det, viste det sig at det barn blot var et ud af tre børn født samme dag – nemlig trillinger! Det viser sig, at der forgæves blev søgt efter forældre til disse trillinger i aviserne i 1948, som takket være artiklerne blev adopteret.

En udvidet familie

Takket være MyHeritage har jeg opfyldt et længe næret ønske om at finde ud af, hvem min fars biologiske far var. Og som en ekstra bonus har denne opdagelse også ført mig til otte nye onkler og tanter samt utallige fætre og kusiner. Opdagelsen, samt alt jeg har lært om min biologiske farfar og de andre opdagelser i familien jeg har gjort, har givet mig stor glæde.

Jeg har fortsat min slægtsforskning på MyHeritage, og håber på at kunne gøre mange flere opdagelser i fremtiden, både takket være mit stadigt voksende slægtstræ på MyHeritage, og de ugentlige DNA-matches jeg modtager.

Tak til Jan for at dele sin historie med os. Hvis du også har gjort en opdagelse gennem MyHeritage, vil vi meget gerne høre om den! Del den med os via denne formular, eller send den til os på stories@myheritage.com.