I 140 år troede de, at han havde forladt dem for et nyt liv i Amerika. Et Record Match på MyHeritage afslørede en anden historie

I 140 år troede de, at han havde forladt dem for et nyt liv i Amerika. Et Record Match på MyHeritage afslørede en anden historie

Monique Gueunier havde hele sit liv fået at vide, at hendes oldefar var forsvundet, efter han pludselig en dag havde forladt sin kone og barn. Det blev sagt, at han var rejst til Amerika. Hun søgte efter ham i årevis — indtil en opdagelse, hun gjorde på MyHeritage, afslørede en helt anden sandhed end den, hun altid havde troet på.

Søg i optegnelser på MyHeritage her.

Monique Gueunier

Monique Gueunier

Monique bor i øjeblikket i området omkring Montpellier, men hun stammer fra det nordlige Algeriet og har boet i Elfenbenskysten og på Ny Kaledonien. Hun har rejst verden rundt i løbet af sit liv. Kort sagt har hun rejst meget mere end hendes oldefar, der angiveligt skulle være forsvundet over Atlanten. “Det er takket være MyHeritage, at jeg kunne løse denne sag, som traumatiserede vores familie,” siger Monique. “Det blev videregivet fra generation til generation. Jeg tror, at min oldemor vidste, hvor hendes mand var, og simpelthen skjulte sandheden for sin søn.”

En mand, der angiveligt rejste til Amerika.

Moniques oldefar hed Sylvain Patureau. Han blev født i Paris og boede i Asnières (i dag kendt som Asnières-sur-Seine i Hauts-de-Seine) sammen med sin hustru Louise, som han giftede sig med i 1873, og deres søn Alphonse, der blev født i 1877. Han var plumassier af fag — en person, der skabte fjerornamenter til hatte. Alphonse var stadig ung, da hans far forsvandt en nat. Familien fortalte barnet, at han måske var rejst til Amerika.

Sylvain Patureau, Moniques oldefar, før hans forsvinden. Foto farvelagt og forbedret af MyHeritage..
Sylvain Patureau, Moniques oldefar, før hans forsvinden. Foto farvelagt og forbedret af MyHeritage..
Sylvain Patureau, Moniques oldefar, før hans forsvinden. Foto farvelagt og forbedret af MyHeritage..

“Gud ved, vi søgte hele det amerikanske kontinent efter ham!” udbryder Monique, der ledte i lang tid og gennemsøgte mange passagerlister og indvandringsregistre forgæves. Ikke et eneste spor blev fundet af en Sylvain Patureau, der havde forvandlet sig til en amerikansk eventyrer. ”

Jeg voksede op i Algeriet. Mine rødder er spredt ud over hele Frankrig, og jeg har en tipoldefar, der blev født i Algeriet i 1847. Jeg var nysgerrig efter at vide mere om mine rødder. Min far sagde altid, at vi var fra Paris, men der havde kun været to generationer i Paris; den gren af min familie kom fra Massif Central, men det var ret vagt. Stillet over for denne slags tomhed følte jeg et behov for at holde fast i mine franske rødder. Det var min fætter, der begyndte at bygge slægtstræet for min fars side på MyHeritage. Dette inspirerede mig også til at tilmelde mig MyHeritage. Jeg fortsatte med min mors side, Patureau-familien.”

Monique byggede slægtstræet, generation efter generation, og en dag, lige da hun var ved at forlade siden, bemærkede hun, at der var et Record Match på hendes træ for hendes oldefar, Sylvain Patureau. Det var et dødsattest — og til hendes chok var det ikke udstedt i New York, San Francisco eller Buenos Aires, men derimod i Frankrig, og indikerede, at han var afgået ved døden i Paris den 7. september 1916!

Rekordmatchen, der løste mysteriet: dødsattesten for Sylvain Patureau vises i samlingen Frankrig, Kirkebegravelser og Civile Dødsfald på MyHeritage (klik for at zoome)

Rekordmatchen, der løste mysteriet: dødsattesten for Sylvain Patureau vises i samlingen Frankrig, Kirkebegravelser og Civile Dødsfald på MyHeritage (klik for at zoome)

Dette var en fuldstændig uventet opdagelse, da det at Sylvain boede på den anden side af Atlanterhavet havde været en sikkerhed i Moniques familie. “Dette var en kæmpe overraskelse,” siger Monique. “Asnières er virkelig tæt på Paris. Jeg boede i Paris i ti år, men jeg tænkte aldrig på at søge der.”

‘At vide, hvad der skete med ham, er en lettelse.’

“Ifølge til dokumentet ejede han en urtehandel, som er stedet hvor han døde. Den lå på Rue Jacob i det sjette distrikt i Paris. Jeg gik forbi denne gade dusinvis af gange, da jeg boede i Paris. Han blev erklæret som enke ved tidspunktet for sin død. Han var ikke blevet gift igen, men kunne have boet sammen med en af de to kvinder, der arbejdede med ham og som anmeldte hans død. At vide, hvad der skete med ham, er en lettelse.”

Efter hendes mands forsvinden opdragede Louise Patureau sin søn Alphonse alene. Foto farvelagt og forbedret af MyHeritage.
Efter hendes mands forsvinden opdragede Louise Patureau sin søn Alphonse alene. Foto farvelagt og forbedret af MyHeritage.
Efter hendes mands forsvinden opdragede Louise Patureau sin søn Alphonse alene. Foto farvelagt og forbedret af MyHeritage.

Moniques oldemor, Louise, døde i 1906. Hun opdragede sin søn alene og fortsatte plumassier-forretningen. “Det blev sagt i min familie, at hun ikke var meget komfortabel, men hendes liv må ikke have været let,” siger Monique. “Hun forblev tæt på Sylvains svigerinde. Det er kun gæt, men jeg tror, de to kvinder måske har vidst, at han ikke var langt væk.”

Alphonse, Moniques bedstefar, vidste aldrig, at hans far levede resten af sit liv så tæt på ham. Han døde før sin far som krigshelt på fronten ved Somme i februar 1915. Han var kun 37 år gammel.

Alphonse giftede sig med Honorine, Moniques bedstemor, i januar 1912, og parret fik en datter, Marguerite, der blev født samme år. Alphonse havde også 3 børn fra et tidligere ægteskab, som Honorine formelt adopterede i begyndelsen af krigen. Efter kun 3 års ægteskab blev Honorine enke alene med 4 børn. Hun tog først sine børn til Tanger, Marokko, og derefter til hendes hjemby Oran, Algeriet, hvor også Monique blev født.

Monique havde aldrig tidligere indset, at hun deler noget til fælles med sin oldefar Sylvain, nemlig interessen for urter. “Hans viden om planter overraskede mig,” siger hun. “Min mor gjorde meget inden for spejderbevægelsen, og hun var på et to-ugers praktikophold i Frankrig for at lære om planter. Hun kendte deres navne og medicinske fordele, og jeg har også altid kunne lide at helbrede mig selv med planter. Jeg tænker nu, at jeg har fået dette fra min oldefar Sylvain.”

Søg efteroptegnelser om dine forfædre på MyHeritage.