Omfattende opgradering af MyHeritages kromosombrowser for bedre håndtering af DNA-matches

Omfattende opgradering af MyHeritages kromosombrowser for bedre håndtering af DNA-matches

Vi er glade for at kunne annoncere en omfattende opgradering til MyHeritages kromosombrowser. Denne opgradering er et stort skridt for genetisk slægtsforskning hos MyHeritage. Hvis du har taget MyHeritage DNA-testen, eller uploadet dine DNA-data til MyHeritage, kan du nu komme til bedre at forstå, hvordan du er relateret til dine DNA-matches. Sammen med detaljer fra dit stamtræ som fælles slægtsefternavne og delte Smart Matches, kan du nu muligvis spore de fælles forfædre der overleverede delte DNA-segmenter til dig og dine DNA-matches, og rekonstruere den nøjagtige forholdssti mellem dig og de DNA-matches der fascinerer dig.

Hvis du endnu ikke har købt en MyHeritage DNA-test, kan du bestille dit sæt her, eller uploade dine DNA-data gratis til MyHeritage.

Oversigt

En kromosombrowser er et værktøj, som grafisk kortlægger en persons kromosomer. Helt basalt bruges det til at visualisere delte DNA-segmenter, som mennesker der deler DNA har tilfælles. MyHeritage lokaliserer sådanne delte segmenter når det analyserer dine DNA-resultater, og bestemmer at du er en match med en anden, når der er tilstrækkelige delte segmenter af tilstrækkelig størrelse mellem jer. Sådanne delte segmenter er en sandsynlig indikation på, at du og din match begge erhvervede DNA fra en eller flere fælles forfædre. Ved at studere de delte segmenter og teste DNA af yderligere slægtninge, er det muligt at afgøre hvem segmenterne stammede fra, og bestemme forholdet mellem de to der har taget DNA-testen.

Den oprindelige version af MyHeritage-kromosombrowseren, udgivet i januar 2018, var en en-til-en kromosombrowser. Den viser DNA-segmenter, som er delt med en DNA-match, og findes på bunden af DNA Match Review-siden for enhver DNA-match. Du kan læse mere om den grundlæggende version i vores blogindlæg.

En-til-en kromosombrowser i DNA Match Review-siden (klik for at zoome)

En-til-en kromosombrowser i DNA Match Review-siden (klik for at zoome)

Vigtige bemærkninger om Kromosombrowseren

Den første detalje du muligvis bemærker er, at kromosombrowseren viser 22 kromosomer, mens mennesker faktisk har 23 par kromosomer. Det kromosom der ikke er visualiseret, er det sidste og 23., sexkromosomet, og mere specifikt X-kromosomet. X-kromosomet er arvet anderledes end de andre kromosomer og kræver særlig hensyntagen for slægtsforskere. Tilføjelse af X-kromosomet til kromosombrowseren er planlagt på MyHeritage-produktkøreplanen som en fremtidig forbedring senere i 2018.

Det er også vigtigt at bemærke, at ligesom mange lignende værktøjer, indeholder kromosombrowseren hos MyHeritage en vigtig forenkling. Hvert kromosompar er repræsenteret i browseren af ​​én søjle, men i virkeligheden har hver af os et par kromosomer, en arvet fra vores far og den anden fra vores mor. Når kromosombrowseren viser et matchende segment, fortæller den ikke om matchen fandt sted på kromosomet vi har arvet fra vores far eller fra vores mor, og om det samme segment for den person vi matcher med, er fra hans/hendes mor eller far. Hvis et segment vises som at det ikke matcher (i gråt) betyder det at hverken moder- eller faderkromosomet på den del af DNA’et, hverken matcher den anden persons moder- eller faderkromosom. Den del er klart. Men hvis et segment viser sig at være et delt segment som begge mennesker har, kan du ikke se om det er et segment fra moderen eller faderen. Faktisk kan det være, at det segment du ser, er en kombination af to eller flere mini-segmenter hvor nogle er fra din mor og nogle fra din far. Denne forenkling har fordele og ulemper. Vi overvejer at give den avancerede mulighed for at se en “dobbelt” kromosombrowser uden denne forenkling i fremtiden.

Ny opgradering

Den nye kromosombrowser aom blev udgivet sidste uge, er en forbedret version med mere funktionalitet. Du har stadig adgang til den enkle en-til-en kromosombrowser nederst på DNA Match Review-siden for at inspicere hver enkelt af dine DNA-matches. Men der er nu en ny en-til-mange kromosombrowser, der kan fås fra DNA-navigationsmenuen som et selvstændigt værktøj.

Den nye en-til-mange kromosombrowser giver dig mulighed for at sammenligne dig selv (eller et hvilket som helst DNA-sæt du administrerer) med op til syv DNA-matches, som du vælger, på samme tid. Med den forbedrede kromosombrowser kan du undersøge hvilke DNA-segmenter du (eller enhver, hvis DNA-sæt du administrerer) deler med hver af op til syv DNA-matches samtidigt. Dette er den mest omfattende kromosombrowser tilgængelig på markedet i dag, og MyHeritage tilbyder den helt gratis!

Triangulerede segmenter

MyHeritage er også den første til at give brugerne gratis mulighed for nemt at gennemgå triangulerede segmenter – segmenter, som alle de valgte DNA-matches deler med hinanden. Denne kapacitet er vigtig for forståelsen af forholdet mellem ​​DNA-matches, fordi triangulerede segmenter er mere tilbøjelige til at blive arvet fra en fælles forfader. Hvert segment mellem to personer er trianguleret, men segmenter der synes at være delt af tre eller flere personer, er ikke nødvendigvis trianguleret. Hvis du for eksempel sammenligner dig selv med to personer, kald dem A og B, kan du se, at du deler et segment med A, og du deler et segment i samme genomiske position med B, men A og B er måske overhovedet ikke relateret med hinanden på det segment. Dette skyldes, at du måske deler dit segment fra din mor med A og dit segment fra din far med B, og A og B slet ikke er relateret med hinanden. Hvis en match vises som trianguleret, betyder det at du, A og B alle passer præcist til hinanden på det pågældende segment, og derfor er I alle formentlig relateret, og I har formentlig det triangulerede segment fra den samme fælles forfader. Validering af triangulationen er kompleks, især når man sammenligner DNA fra en stor gruppe mennesker, og MyHeritage gør det automatisk for dig bag kulisserne.

Kom godt i gang

For at navigere til den nye en-til-mange kromosombrowser, vælg “kromosombrowser” fra DNA-menuen.

En-til-mange kromosombrowser siden åbnes. Vælg derefter den primære person du vil sammenligne med hans eller hendes DNA-matches ved at klikke på pilen ved siden af “Sammenlign”. Du kan vælge dig selv, eller hvilken som helst af de personer hvis DNA-sæt du administrerer. Hvis du kun har ét DNA-sæt, dit eget, er denne del valgt på forhånd og kræver ingen handling fra din side.

Valg af den primære person til sammenligning med andre (klik for at zoome)

Valg af den primære person til sammenligning med andre (klik for at zoome)

Nu kan du bygge sammenligningssættet. Dette er de DNA-matches du gerne vil sammenligne den primære person med. Vælg mindst én DNA-match, og højst syv, fra listen over tilgængelige DNA-matches som vises som detaljerede kort nederst på siden. Hver DNA-match du vælger vises på øverste række. Når du har valgt en DNA-match til sammenligning, vises hans eller hendes kort nederst på siden for at hjælpe dig med at holde styr på hvilke DNA-matches du allerede har valgt.

Valg af DNA-matches for at sammenligne med den primære person (klik for at zoome)

Valg af DNA-matches for at sammenligne med den primære person (klik for at zoome)

Hvis du skifter mening efter at have valgt en DNA-match, kan du svæve med musen over kortet i øverste række og klikke på X for at fjerne den.

Fjernelse af en DNA-match fra sammenligningssættet (klik for at zoome)

Fjernelse af en DNA-match fra sammenligningssættet (klik for at zoome)

De tilgængelige DNA-matches vises nederst, sorteret efter delt DNA, hvilket betyder at nært beslægtede personer vil blive opført først. Du kan bruge søgefunktionen til at finde en bestemt match du leder efter, hvis de er længere nede på listen, og du ikke vil rulle manuelt for at søge efter dem. Klik derefter på matchen for at inkludere den i sammenligningssættet.
Tip: Vælg DNA-matches som du mener kan være relateret til hinanden, eller måske er fra samme gren. For eksempel, hvis du kigger på en DNA-match mellem dig og en person ved navn John Smith, og DNA Match Review-siden viste dig, at du og John begge matcher en anden person ved navn Samantha Miller, ville det give mening at udforske dig, John og Samantha sammen i en-til-mange kromosombrowseren, og kontrollere om der eksisterer  triangulerede segmenter.

Når du har valgt alle de DNA-matches du vil medtage i sammenligningssættet, skal du klikke på “Sammenlign” og lad det sjove begynde!

En-til-mange kromosombrowser i aktion

Når du starter en sammenligning, starter kromosombrowseren dens arbejde.
Øverst på siden vises nu et eller flere matchkort med en farvet bjælke på toppen, der repræsenterer din match med hver specifik DNA-match du valgte. Hvert matchkort minder dig om DNA-match-parametrene mellem dig og den pågældende person (delt DNA, antal delte segmenter og størrelsen på det største segment).

For hver af de 22 kromosomer, vil de DNA-segmenter som du deler med hver af de valgte DNA-matches vises i samme farve som på matchkortet. Farvekodningen hjælper dig med at holde styr på de forskellige matches. Grå segmenter deles ikke med DNA-matchen, og de små krydsede sektioner repræsenterer segmenter, der ikke blev analyseret på grund af manglende DNA-markører (SNP’er) i disse regioner.

En-til-mange kromosombrowser i aktion (klik for at zoome)

En-til-mange kromosombrowser i aktion (klik for at zoome)

Triangulerede segmenter

DNA-segmenter markeret af en ramme, er triangulerede segmenter – segmenter, der deles af alle de udvalgte DNA-matches. Disse segmenter blev sandsynligvis videregivet til dem alle af en eller flere fælles forfædre. Triangulerede segmenter er præcis det du håber at finde, da de er en stærk indikation på, at alle de personer der for øjeblikket vises i kromosombrowseren, faktisk er efterkommere af samme fælles forfader eller forfædre. Du kan endda vide hvem de fælles forfædre er, hvis dit stamtræ går langt nok tilbage. Men hvis de ikke er i dit træ, bør du udvide dit træ med flere generationer ved at lave mere forskning og lære nye oplysninger fra dine DNA-matches, som måske har lavet noget slægtsforskning selv. Du kan ofte bruge kromosombrowseren til at forstå hvordan du er relateret til dem, og få korrespondancen startet ved at dele disse oplysninger med dem. For eksempel ved at fortælle dem, at du tror, ​​at I måske er relateret via en bestemt forfader, der hedder X, som boede i en vis periode i et bestemt land. Hvis din match kan genkende disse oplysninger, ​​har du heldet med dig og er måske på vej til at opdage en værdifuld forbindelse.

Nogle gange vil du se en sektion af DNA, hvor alle farvede stænger vises, men alligevel er der ikke noget trianguleret segment angivet der. Det betyder, at du deler DNA-segmenter i samme genomiske position med flere DNA-matches, men de deler ikke det pågældende segment med hinanden. Som forklaret tidligere, skyldes det at hvert kromosompar er repræsenteret af en forenklet enkelt stribe i kromosombrowseren, og der er ingen grafisk differentiering mellem kromosomet inden for hvert par, der blev arvet fra moderen og den der blev arvet fra faderen. Hvis du og en DNA-match deler et segment på kromosomet fra din mor, mens du og en anden DNA-match deler et segment på samme genomiske placering på kromosomet fra din far, vil disse to DNA-matches sandsynligvis ikke dele et segment på den genomiske placering med hinanden, og det kan endda være at de slet ikke er relaterede med hinanden. I dette tilfælde er segmentet ikke trianguleret og vil ikke blive indrammet.

Eksemplet nedenfor viser en person, hendes mor og hendes far, alle sammenlignet i kromosombrowseren. Som forventet deler denne person et helt kromosom i hvert kromosompar med hendes mor, og et helt kromosom i hvert kromosompar med hendes far, hvilket er grunden til at hele kromosomet er angivet som en match for begge forældre. Moderen og faderen er i dette tilfælde ikke blod-relaterede og deler ikke noget DNA med hinanden. Derfor er der ingen triangulerede segmenter, dvs. ingen indrammede segmenter i dette eksempel. En uerfaren bruger vil antage, at moderen og faderen er relaterede, men dette ikke er tilfældet. Derfor er det vigtigt at forstå og bruge triangulerede segmenter.

Når du svæver musen over et hvilket som helst delt DNA-segment, hvad enten det er trianguleret eller ej, kan du gennemse den genomiske position af det delte segment, størrelsen på segmentet og antallet af SNP’er.

Visning af oplysninger om et trianguleret segment (klik for at zoome)

Visning af oplysninger om et trianguleret segment (klik for at zoome)

 

Avancerede indstillinger

Som standard indstilling er triangulerede DNA-segmenter, der er mindst 2 cM’er, markeret med en ramme. Du kan øge denne minimumsgrænse til 4, 6 eller 8 cM’er ved hjælp af rullemenuen øverst på siden. At øge minimumstørrelsen vil resultere i visning af færre triangulerede DNA-segmenter, men der vil være mere tillid til at disse segmenter er tegn på at i stammer fra en fælles forfader, og er ikke blot er “støj” forårsaget af ekstremt fjerne forfædre.

Valg af minimumstørrelsen for triangulerede segmenter (klik for at zoome)

Valg af minimumstørrelsen for triangulerede segmenter (klik for at zoome)

Eksport af segmentoplysninger

Der er nogle rigtig gode tredjepartsværktøjer til visualisering af DNA-segmenter, som du måske vil bruge, såsom DNA Painter. Eller måske vil du se dine matches manuelt eller offline. Til dette formål giver vi mulighed for at eksportere segmentoplysninger.

I bunden af en-til-mange kromosombrowseren under den visuelle visning af kromosomerne, er der en tabel med detaljerede oplysninger om de delte DNA-segmenter med hver DNA-match, og de triangulerede segmenter, som alle de udvalgte DNA-matches deler til fælles. Du kan kopiere disse oplysninger til udklipsholderen eller klikke på “Avancerede indstillinger” for at eksportere alle oplysningerne i tabellen og downloade dem.

Bemærk, at selvom vi aldrig vil tillade en anden bruger at downloade dine rå DNA-data, kan en anden bruger udlede de genotyper du har i dit DNA for et delt segment ved at se dens detaljer (position og størrelse), og gennemgå segmentets oplysninger på hans eller hendes eget DNA i det pågældende segment. Brugere der foretrækker at forhindre andre brugere der deler deres DNA-segmenter fra at se detaljerne i delte segmenter, kan blokere denne funktion ved at bruge en ny privatindstilling, som vi har tilføjet til dette formål.

Testning af flere pårørende

Kromosombrowseren illustrerer nytten ved at teste DNA fra yderligere familiemedlemmer. Du kan lave særligt værdifulde opdagelser, når du triangulerer familiemedlemmer du kender fra hver side af din familie (som du har bedt om at tage en DNA-test) sammen med tidligere ukendte slægtninge.

Det er bedst at starte med at teste dine bedsteforældre og forældre, der stadig lever.
Hvorfor er dette så vigtigt? Matches som du modtager for dine direkte forfædre er også relateret til dig, men dine forfædre har mere af din families originale DNA end du har arvet fra dem, så du får bedre chancer for at opdage familie ved at teste dine forældre og bedsteforældre end ved at stole på dine egne matches. Som en god praksis anbefaler vi altid at teste de ældste i din familie mens du stadig kan.

Ved at teste flere slægtninge bliver det også lettere for dig at anvende dine egne matches og forstå deres forholdssti med dig. Hvis dine bedsteforældre ikke længere er i live, kan du spørge nogen af deres levende søskende eller fætre om at teste. Udover dine forældre, er det også nyttigt at teste dine forældres fætre og grandfætre.

Antag for eksempel, at der er en gren i dit stamtræ der specielt interesserer dig, og du gerne vil lære mere om den og opdage flere slægtninge fra den gren. Antag, at der er en grandfætter fra din mors side der stadig lever fra den gren, og han tager en DNA-test som du giver ham. Lad os antage, at DNA-resultaterne bekræfter at dette faktisk er hendes grandfætter, og at der ikke er nogle overraskelser som sådan. Dette er en glimrende nyhed for din forskning. Du kan gennemgå din match med din mors grandfætter, og observere de fælles matches – de matches som du og denne person har til fælles. Du kan se dem i en-til-mange kromosombrowseren, og lede efter triangulerede segmenter. At finde en match ​​der triangulerer med dig og din mors grandfætter, betyder at du har fundet en slægtning der stammer fra dine tipoldeforældre, som er fælles forfader til dig og din mors grandfætter. Eller det kan være, at det er en fjernere fælles forfader, en forfader til dine tipoldeforældre. Nu har du udpeget de personer i en specifik gren af ​​familien, blandt de tusindvis af DNA-matches, der interesserer dig mest. Du kan komme i kontakt med dem, lære hvad de ved om deres familie og forsøge at forbinde deres stamtræ til dit. Ved at teste flere familiemedlemmer,  ved at bruge værktøjerne til genetisk slægtsforskning som MyHeritage fortsætter med at forbedre, og den store DNA-database på MyHeritage der dagligt vokser i tusindvis, vil du blive forbløffet over de opdagelser du vil kunne lave.
.

Nyt: Eksporter listen over DNA-matches

Vi benytter dette blogindlæg til at annoncere udgivelsen af en anden ny funktion, der ikke er relateret til kromosombrowseren. Vores brugere har anmodet om dette, og vi lyttede. Brugerne ønskede muligheden for at eksportere hele deres liste over DNA-matches på en let måde, og vi er glade for at kunne opfylde dette ønske. Eksport af listen over matches er nyttig til at gennemgå listen over dine matches manuelt, f.eks. på et regneark eller ved at importere det til andre værktøjer. Denne mulighed er nu tilgængelig. På DNA-matches-siden er der en “Avanceret muligheder”-menu. Der kan du eksportere hele din DNA-match liste. Du kan også eksportere alle de delte DNA-segmentoplysninger for alle DNA-matches på en gang fra denne menu. Hvis du vælger en af disse valgmuligheder vil det tage nogle minutter, så en email vil blive sendt til dig med en vedhæftet fil, der indeholder de ønskede oplysninger.

Opsummering

Den nye en-til-mange kromosombrowser, med dens støtte til at angive triangulerede segmenter, er en spændende tilføjelse til MyHeritages voksende arsenal af nyttige værktøjer til genetisk slægtsforskning. Nu kan du få mere gavn og bedre fornemmelse af dine DNA-matches. Det bedste ved alt dette er at dette fantastiske værktøj er helt gratis.

En anden ny funktion er evnen til at eksportere listen over DNA-matches sammen med flere andre eksportmuligheder.

Vi håber du vil nyde disse funktioner, og bruge dem til at lave spændende nye opdagelser.

Vi elsker at hjælpe vores brugersamfund til at lave opdagelser, spore deres arv, og forstå hvordan de er relateret til familiemedlemmer opdaget gennem DNA-matching.

Hold dig opdateret: Vi arbejder på yderligere spændende værktøjer til genetisk slægtsforskning, der vil blive frigivet i den nærmeste fremtid.

Kommentarer

E-mail-adressen holdes privat og vises ikke

 • Ulla Laundav

  28. marts 2018

  Hvis jeg bestiller en DNA-test, modtager jeg så analysen på dansk.

  • Ilan

   29. marts 2018

   Hej Ulla,

   Efter vores analyse af din DNA-test i vores laboratorium, vil du modtage dine DNA-resultater online på det sprog du har valgt for din MyHeritage side. Hvis din side er på et andet sprog, kan du til enhver tid ændre sproget til dansk, og dermed vil dine DNA-resultater også vises på dansk.

   Med venlig hilsen,
   Ilan, MyHeritage