ABBA Eurovision-familien

ABBA Eurovision-familien

Fire årtier efter deres storhedstid, fortsætter ABBAs musik med at glæde fans over hele verden. Ved Eurovisions 50-års jubilæumsfest i 2005 blev deres sang “Waterloo” kåret til den bedste sang i Eurovisions histore.

Selvom mange måske tror at de ved alt om de to magtpar der dannede gruppen, er der ikke mange fans der ved at deres musikalske arv også inspirerede deres børn til Eurovision-berømmelse. På MyHeritage kan du ligeledes lære om din arv fra dine forfædre.

Historien bag

De legendariske ABBA hits er forankret i Benny Anderssons og Anni-Frid Lyngstads samt Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskogs kærlighedshistorier og ægteskaber.

Fra venstre til højre: Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, og Björn Ulvaeus, 1976

Fra venstre til højre: Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, og Björn Ulvaeus, 1976

På scenen havde parrene så meget kemi, at gnisterne i ABBA-parenes kærlighedssange løftede sangene til hidtil usete højder.

Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskog

Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus, 1976

Agnetha Fältskog og Björn Ulvaeus, 1976

Det var det perfekte musikalske match, da Björn, en 23-årig sanger for musikgruppen Hootenanny Singers, i 1968 mødte og blev forelsket i den 18-årige sangskriver Agnetha. Efter at have dannet par i to år, blev de gift i 1971, ved en bryllupsceremoni hvor ABBA-bandkollegaen, Benny Andersson, spillede på orgelet. Deres forhold blomstrede derefter med tilføjelsen af to børn, Linda og Peter, med falmede i slutningen af 70’erne, hvilket i sidste ende førte til deres skilsmisse i 1980.

Den bedste tid af deres ægteskab faldt sammen med ABBAs lynkarriere, som blev lanceret med deres triumf ved Eurovision 1974. Deres kærlighed var tydelig under deres optræden og gav mening til sangteksten for deres vindende sang “Waterloo” som var fuld af kærlighed: “…promise to love you forever more.” Selvom deres kærlighed ikke varede, for evigt, hjalp teksten med at sikre ABBA sejren ved Eurovision og blive en enorm kommerciel succes i de følgende år.

Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad

Ligesom med Björn og Agnetha kærlighedshistorie, var romantikken mellem Benny og Anni-Frid central under Eurovision i 1974. Deres kærlighed startede fem år tidligere i 1969 under Melodifestivalen, Sveriges nationale melodi grand prix.

Benny Andersson og Anni-Frid, 1976

Benny Andersson og Anni-Frid, 1976

Benny og Anni-Frid fik ikke børn sammen, men begge har to børn fra tidligere ægteskaber.

Før parret mødtes, var Anni-Frid gift med Ragnar Fredriksson, som hun havde to børn med. Benny to børn, Peter og Heléne, var fra et tidligere ægteskab med Christina Grönvall.

Begge forhold sluttede og førte til den endegyldige opløsning af gruppen i 1982, men budskabet om at fejre kærlighed på scenen og med et publikum, blev ført videre til næste generation.

And The Beat Goes On

Peter Grönvall, søn af Benny Andersson, sagde engang: “At vokse op med Benny har forladt sat sine spor”. At have en af de mest berømte musikere i Sverige som far, betyder at man har nogle store sko at fylde. Peter planlagde oprindeligt at blive astronom, men han blev bidt at musikken når han sad ved familiens klaver.

Peter Grönvall [Credit IMDb.com]

Peter Grönvall [Credit IMDb.com]

Selvom han ikke var vild med at være i søgelyset, optrådte Peter på Eurovision-scenen ligesom hans far. Hans band, One More Time, endte på tredjepladsen i Eurovision 1996. Allerede et år tidligere var gruppen tæt på at kvalificere sig til Eurovision, men måtte nøjes med at blive nummer to ved Melodifestivalen.

Ligesom ABBA, bestod One More Time af fire personer: Peter Grönvall, hans kone Nanne Grönvall, Maria Rådsten og Thérèse Löf.

One More Time, 1992 Single Highland [Credit: lyricsvault.mobi]

One More Time, 1992 Single Highland [Kredit: lyricsvault.mobi]

Peter har siden dengang nu fået en mere støttende rolle. Hans kone Nanne optræder stadig som en sanger, mens Peter nu bruger sit musikalske talent som producent.

Nanne Grönvall, 2010

Nanne Grönvall, 2010

I modsætning til sin far, har Peters forhold til Nannes holdt sig indtil i dag. Peter og Nanne har været sammen i mere end 32 år og har arbejdet sammen i 27 af dem.

Peter og Nanne Grönvall, [Kredit: abbaofficial.files.wordpress.com]

Peter og Nanne Grönvall, [Kredit: abbaofficial.files.wordpress.com]

Peter er ikke det eneste “ABBA-barn” som har arvet det musikalske gen. Agnetha Fältskog indspillede et børnealbum med sin søn Christian i 1987. Selvom albummet ikke opnåede Eurovision-berømmelse, modtog det stor anerkendelse i Sverige.

Det siges at kærlighed overvinder alt, og med ABBA overvandt sand kærlighed også hitlisterne. Efter at have solgt over 380 millioner albums og singler over hele verden, tyder det på at ABBA’s romantik bag og foran kulisserne er den hemmelige opskrift på deres succes. Deres evige Eurovision-arv af kærlighed og familie ses tydeligt i deres børn med Bennys søn Peter og Agnethas søn Christian. Kommer ABBA’s kærlighedsindflydelse til at fortsætte? Mamma Mia, vi får se!

Lær om dine egne forfædres historie ved at tilmelde dig på MyHeritage i dag!