Hader du koriander? Det kan være dine geners skyld

Hader du koriander? Det kan være dine geners skyld

For nogle smager det frisk, lækkert og citronagtigt.

For andre smager det af opvaskesæbe.

Koriander er et grønt bladkrydderi, der kommer fra Iran. Fra indiske chutneys til kinesiske salater, fra mellemøstlige marinader til mexicanske saucer, er koriander elsket i køkkener over hele verden… bortset fra en særlig del af befolkningen, som slet ikke kan lide det.

Det siges, at der ikke er noget grundlag for smag, men når det kommer til denne allermest kontroversielle plante, kan grunden ligge dybere end bare vores smagsløg. Om du elsker eller hader koriander kan ligge indkodet i dit DNA.

Mmm, aldehyde

Selvom vi normalt forbinder vores opfattelse af smag med smagsløg, er andre sensoriske receptorer også indblandede – vigtigst af alt, vores lugtesans. Hvis du nogensinde har haft stoppet næse, ved du allerede, at mad smager af meget mindre, når vi ikke kan lugte det.

Det virker også den anden vej: en særlig stærk lugt kan påvirke om vi kan lide den mad, vi smager på.

Og det er her genetikken spiller ind. I en undersøgelse fra 2012, udgivet i bladet Flavour, fandt Eriksson et al. en genetisk variant i en samling af olfaktoriske receptorgener, som påvirker hvordan vi opfatter den ”sæbede” lugt. Et af de gener, OR6A2, er ansvarligt for den receptor, som er følsom overfor et stof som hedder aldehyd – et stof som også findes i koriander. Folk som har denne genetiske variant, er særligt følsomme over for lugten af aldehyder. Så når de spiser koriander, bliver deres sanser overvældede af de ”sæbede” dele af planten.

Men hvor meget af det er faktisk gener?

På trods af dette fund, skriver Eriksson et al., at arveligheden for opfattelsen af korianders lugt som sæbet er lav: mindre end 10% ”Det er muligt, at… der ikke er en stærk genetisk betydningsfaktor når det kommer til korianderpræference,” skriver de.

Madpræferencer bliver generelt påvirket af mange forskellige ting, og mange af dem er miljøbetingede. Stærke smage og krydderier, som er populære i én kultur, kan være frastødende for folk fra en anden kultur, og det er nok hovedsageligt et produkt af, hvad folk er vant til og hvilke varer der er tilgængelige der, hvor de kommer fra. Fostre udvikler endda madpræferencer i livmoderen på basis af deres mødres kost!

Koriander i forskellige kulturer

En undersøgelse af Mauer & El-Sohemy udgivet i bladet Flavour i 2012 undersøgte fænomenet om korianderaversion i forskellige entokulturelle grupper. De fandt ud af, at prævalensen for ikke at kunne lide koriander rangerede fra 3% i nogle grupper til 21% i andre. 21% af østasiatere, 17% kaukasiere, 14% af mennesker med afrikanske rødder, 7% af sydasiatere, 4% af latinamerikanere og 3% af mellemøstlige folk kunne ikke lide koriander.

Det er interessant at bemærke, at i kulturer hvor koriander bruges meget – såsom i latinamerikanske og mellemøstlige køkkener – var sandsynligheden for koriander-afsky meget lav. Det kunne sagtens være, at de genetiske forhold for korianderpræference er i spil her.

Kan koriander-hadere omvendes?

Hvis selve konceptet for koriander giver dig kvalme, er du i det mindste i godt selskab. Julia Child sagde engang, at hun aldrig bestiller retter med det, og at hvis hun så det i sin mad, ville hun pille det fra og smide det på gulvet!

Forskning viser dog, at det kan være muligt for mennesker, som hader koriander, at overkomme det. En undersøgelse fra 2010 af Quynh et al., udgivet i Journal of Agricutural and Food Chemistry viste, at hvis man knuser koriander, nedbrydes aldehyderne hurtigere. Det kan betyde, at det herved kan blive mere velsmagende for dem, som ellers hader det. Harold McGee, madforfatter på New York Times, har foreslået at et godt sted at starte er milde pestoer, som kombinerer den knuste plante med nødder, olivenolie, hvidløg og en skarp ost.

Uanset hvad, er det ikke sikkert, at det er dine geners skyld. Men der er mange andre hemmeligheder, som du kan afsløre gennem din DNA! Tag en MyHeritage DNA test og begynd din opdagelsesrejse.