Jeg genkendte slægtninge i et falmet foto takket være MyHeritages fotoværktøjer

Jeg genkendte slægtninge i et falmet foto takket være MyHeritages fotoværktøjer

Eliška Potužníková, 24 år og fra Tjekkiet, er en langvarig bruger af MyHeritage og havde for nyligt et gennembrud med et tidligere uidentificerbart foto takket være MyHeritages fotoværktøjer. Hendes oplevelse viser hvordan Photo Enhancer og MyHeritage In Color™ er mere end bare nogle sjove måder at blive tættere forbundet med dine forfædre – det kan også være et værdifuldt redskab i din slægtsforskning. Læs Eliškas historie her.

Jeg voksede op det sted hvor min morfar blev født: Slavošovice, som er en lille landsby i nærheden af Klatovy i Tjekkiet. Mine forældre, bror og jeg har altid elsket at høre min morfars historier om familien og hans liv. Min mor viste mig et håndtegnet slægtstræ da jeg var cirka 10 år gammel – kun 3 generationer for begge hendes forældre, og min farfar begyndte også at dele historier omkring sit liv dengang. Han viste os hundredevis af fotos af sine forfædre og slægtninge og de steder de havde boet.

Året efter min morfar døde, besluttede jeg mig for at gå i gang med at forske mere i mit slægtstræ. Takket være min morfars historier, havde jeg masser af information fra deres side. Men mine bedstemødre havde ikke helt den samme kultur med historiefortælling fra deres side, så jeg vidste meget lidt om deres familier. Det har gjort det svært at finde flere informationer om dem. Jeg nyder dog processen alligevel – jeg føler mig lidt som en detektiv!

Da jeg begyndte at opbygge mit slægtstræ, prøvede jeg at finde en krønike over den lokale historie for vores landsby, men der fandtes ikke nogen endnu. Jeg besluttede mig derfor selv at skrive den og valgte dette som emnet for min bacheloropgave. Projektet lærte mig en masse om min morfars familie, som har boet her siden 1650. Takket være 2 års langt og hårdt arbejde, er beboerne i vores landsby nu blevet interesserede i vores historie, og nogle af dem er begyndt at bygge deres egne slægtstræer.

Mit liv har ændret sig på mange måder efter jeg begyndte at slægtsforske. Jeg har endda formået at løse en konflikt mellem søskende i min familie, som var flere årtier år gammel! Det handlede om en bestemt skov der tilhørte en forfader og var blevet overdraget til den ældste søster i forfaderens familie, mens den anden søskende ikke forstod, hvorfor de ikke modtog en del af denne arv. Jeg formåede at afdække, at den ældste søster faktisk var deres halvsøster – hun havde en anden far end de andre søskende, og det virker til at hun arvede skoven fra ham. Denne teori begravede endelig stridsøksen for de stridige familiemedlemmer efter mere end 100 år.

For nyligt var det muligt at gøre en ny opdagelse takket være MyHeritages fotoværktøjer. Jeg har dette foto fra min mors side af familien der blev taget i 1928 og viste cirka 30 familiemedlemmer der stod sammen udenfor deres hjem, men da dette foto var så gammel og falmet, og ansigterne var så små, så kunne man ikke genkende alle på fotoet.

Men da jeg kørte fotoet gennem Photo Enhancer og MyHeritage In Color™ og viste resultaterne til min mor, genkendte hun omgående sin far, Jan Bayer, og hans 6 søskende på fotoet.

Min bedstefar blev født i 1924 og han er 4 år gammel på dette foto. Det ældste foto jeg havde af ham tidligere viste ham som 25-årig. Min mor troede ikke sine egne øjne da jeg viste dette til hende, da hendes far som 4-årig lige så godt kunne have været hendes tvilling!

Min yndlingshistorie om min bedstefar Jan er fra de mørke tider under 2. verdenskrig. Min bedstefar blev tvangsarbejder for nazisterne og d. 15. februar 1944 blev han transporteret til Leipzig i Tyskland for at arbejde for et tysk firma. I løbet af denne tid blev Leipzig bombarderet mange gange, og han kunne huske, at når bomberne fløj gennem luften, bad alle til Gud – også ateisterne. Firmaet blev til sidst ødelagt i et luftangreb, men min bedstefar overlevede og blev transporteret til Raguhn. Han blev venner med folk fra andre lande der, inklusive Frankrig og Belgien. Efter et par måneder, besluttede han og nogle venner fra Bøhmen at flygte. De risikerede deres liv da de formåede at snige sig på et godstog der tog dem hjem. Desværre blev min bedstefar taget af politiet og sendt i fængsel. Hans bror sagde at han kom tilbage fra fængslet i en sølle tilstand, men min bedstefar var ikke knækket. Han var en optimistisk og glad mand med en god humoristisk sans.

Min bedstefar, Jan Bayer, i Klatovy, cirka år 1940

Min bedstefar, Jan Bayer, i Klatovy, cirka år 1940

Her er nogle flere af mine gamle familiefotos der blev vakt til live med fotoværktøjer, MyHeritage In Color™ og Photo Enhancer:

Bayer-brødrene (min oldefar og hans brødre), cirka år 1900. Min oldefar, Josef III, er siddende. Bagved ham til højre er Jan, Emanuel fra Amerika, og Adolf der boede i Wien

Bayer-brødrene (min oldefar og hans brødre), cirka år 1900. Min oldefar, Josef III, er siddende. Bagved ham til højre er Jan, Emanuel fra Amerika, og Adolf der boede i Wien

Josef Bayer III og familie. Min oldefar (bagerste række til højre), cirka år 1912, inklusive min oldemor, hans anden hustru Anna Bayerová, født Vacovská, og hans forældre (mine topoldeforældre), Josef Bayer II og Petronilla Bayerová

Josef Bayer III og familie. Min oldefar (bagerste række til højre), cirka år 1912, inklusive min oldemor, hans anden hustru Anna Bayerová, født Vacovská, og hans forældre (mine topoldeforældre), Josef Bayer II og Petronilla Bayerová

Min tipoldemor på min mors side, Filomena Hnojská og hendes barnebarn Milada, 1932

Min tipoldemor på min mors side, Filomena Hnojská og hendes barnebarn Milada, 1932

Jeg er så taknemmelig for MyHeritage-holdet og disse fantastiske fotoværktøjer! Jeg tilmeldte mig MyHeritage som 15-årig og jeg elsker alt ved det. Jeg har prøvet nogle andre programmer før, men Family Tree Builder, som er MyHeritages gratis software til desktop, er super nem at bruge. Min familie og jeg elsker hver eneste opdatering til MyHeritage – lige fra farvelægning af fotos til Deep Nostalgia™ og MyHeritage DNA.

Min forkærlighed til slægtshistorie har ledt mig mod min nuværende karrievej. Jeg læste min bachelor i uddannelse på University of West Bohemia, og læser i øjeblikket min kandidat for at blive lærer i historie og tjekkisk.

Hvis du forsker i din egen slægtshistorie, så har jeg følgende råd til dig: Vær tålmodig, stil din familie og slægtninge en masse spørgsmål, pas godt på dine familiefotos, og skriv familiehistorierne ned.

Og giv MyHeritages fotoværktøjer, MyHeritage Photo Enhancer og MyHeritage In Color™, et forsøg! Du opdager måske noget i fotoet, som du ikke vidste før.